Trenutno ste van mreže; čekamo da se ponovo povežete na internet

Poruka o grešci koju dobijate kada pokrenete računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 ili Windows Vista kada promenite SATA režim disk jedinice sa koje se pokreće računar: „STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE“

SIMPTOMI
Razmotrite sledeći slučaj. U podešavanju BIOS-a na računaru koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows 7 ili Windows Vista menjate Serial Advanced Technology Attachment (SATA) režim disk jedinice sa koje se pokreće računar i koristite Advanced Host Controller Interface (AHCI) specifikaciju ili RAID funkcije. Zatim ponovo pokrećete računar. U ovom slučaju dobijate sledeću poruku o grešci:
STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE
UZROK
Ovaj problem se javlja ako je u operativnom sistemu Windows 7 i Windows Vista onemogućen upravljački program diska. Ovaj upravljački program mora da se omogući pre nego što promenite SATA/RAID režim disk jedinice sa koje se pokreće računar.
Popravi umesto mene
Da biste automatski rešili ovaj problem, kliknite na vezu Reši ovaj problem. Zatim u dijalogu Preuzimanje datoteke kliknite na dugme Pokreni i sledite korake u čarobnjaku.Napomena ovaj čarobnjak je možda dostupan samo na engleskom jeziku. Međutim, automatska popravka funkcioniše i za ostale jezičke verzije operativnog sistema Windows.

Napomena Ako ne radite za računarom na kojem je došlo do problema, automatsku popravku možete sačuvati na fleš disku ili CD-u kako biste mogli da je pokrenete na računaru na kojem postoji problem.
Popraviću sâm
Važno Ovaj odeljak, metod ili zadatak sadrže korake koji objašnjavaju kako se menja registrator. Međutim, može doći do ozbiljnih problema ako neispravno izmenite registrator. Zbog toga obavezno pažljivo sledite ove korake. Radi dodatne zaštite, napravite rezervnu kopiju registratora pre nego što ga izmenite. U tom slučaju možete da vratite registrator u prethodno stanje ako dođe do problema. Za više informacija o pravljenju rezervne kopije i vraćanju registratora u prethodno stanje kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
322756 Pravljenje rezervne kopije registratora i njegovo vraćanje u prethodno stanje u operativnom sistemu Windows
Da biste sami rešili ovaj problem, omogućite AHCI upravljački program u registratoru pre nego što promenite SATA režim disk jedinice za pokretanje sistema. Da biste to uradili, sledite ove korake:
 1. Zatvorite sve programe koji rade pod operativnim sistemom Windows.
 2. Kliknite na dugme Start, otkucajte regedit u polju Započni pretragu, a zatim pritisnite taster ENTER.
 3. Ako se pojavi dijalog Kontrola korisničkog naloga, kliknite na dugme Nastavi.
 4. Pronađite neki od sledećih potključeva registratora i kliknite na njega:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV
 5. U desnom oknu kliknite desnim tasterom miša na stavku Start u koloni Ime, a zatim izaberite stavku Izmeni.
 6. U polju Podaci o vrednosti otkucajte 0 i kliknite na dugme U redu.
 7. U meniju Datoteka izaberite stavku Izađi da biste zatvorili alatku „Uređivač registratora“.
DODATNE INFORMACIJE
Tokom procesa instalacije operativnog sistema Windows 7 ili Windows Vista, svi upravljački programi skladišta koji se ne koriste su onemogućeni. Ovo ponašanje ubrzava proces pokretanja operativnog sistema. Kada promenite disk jedinicu sa koje se pokreće računar u upravljački program koji je bio onemogućen, morate da omogućite novi upravljački program pre nego što promenite konfiguraciju hardvera.

Na primer, pretpostavimo da instalirate operativni sistem Windows Vista ili Windows 7 na računaru koji sadrži kontroler koji koristi upravljački program Pciide.sys. Kasnije, menjate SATA režim u AHCI. Zato disk jedinica mora odmah da učita upravljački program Msahci.sys. Međutim, morate da omogućite upravljački program Msahci.sys pre nego što izvršite ovu promenu.

Ovaj problem utiče samo na disk jedinicu sa koje se pokreće računar. Ako disk jedinica koju menjate nije disk jedinica sa koje se pokreće računar, ovaj problem se ne javlja.

AHCI obezbeđuje nekoliko funkcija za SATA uređaje. One obuhvataju funkcionalnost priključivanja u toku rada i funkcionalnost upravljanja napajanjem. Za više informacija o AHCI specifikaciji posetite sledeću Intel Veb lokaciju: Microsoft obezbeđuje kontakt informacije nezavisnih proizvođača da bi vam pomogao u pronalaženju tehničke podrške. Te kontakt informacije mogu da se promene bez obaveštenja. Microsoft ne garantuje tačnost kontakt informacija nezavisnih proizvođača.Proizvode nezavisnih proizvođača o kojima se govori u ovom članku proizvela su preduzeća koja su nezavisna od korporacije Microsoft. Microsoft ne daje garanciju, podrazumevanu ili neku drugu, u pogledu performansi ili pouzdanosti ovih proizvoda.
windowsvista winvista fixit fix it
Svojstva

ID članka: 922976 - Poslednji pregled: 09/23/2011 18:47:00 - Verzija: 3.0

Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Starter, Windows Vista Ultimate, Windows 7 Enterprise, Windows 7 Enterprise N, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Professional N, Windows 7 Starter, Windows 7 Starter N, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Ultimate N

 • kbtshoot kbhardware kberrmsg kbexpertiseinter kbprb kbfixme kbmsifixme KB922976
Povratne informacije