Trenutno ste van mreže; čekamo da se ponovo povežete na internet

Prilikom pokušaja instalacije operativnog sistema Windows Vista nije moguće izabrati ili formatirati particiju čvrstog diska

SIMPTOMI
Prilikom pokušaja instalacije operativnog sistema Windows Vista mogu se pojaviti neki od sledećih simptoma:
 • Čvrsti disk na koji želite da instalirate operativni sistem Windows Vista nije naveden.
 • Nije moguće izabrati particiju čvrstog diska za instalaciju operativnog sistema Windows Vista.
 • Nije moguće formatirati particiju ili particije čvrstog diska.
 • Nije moguće podesiti odgovarajuću veličinu za particiju čvrstog diska.
 • Dobijate sledeću poruku o grešci:
  Windows ne može da pronađe sistemski volumen koji zadovoljava kriterijume za instalaciju
UZROK
Do ovog problema može doći zbog nekih od sledećih razloga:
 • Windows Vista nije kompatibilan sa kontrolerom masovne memorije ili upravljačkim programom za masovno skladištenje podataka.
 • Kontroler masovne memorije ili upravljački program za masovno skladištenje podataka su zastareli.
 • Čvrsti disk na koji želite da instalirate operativni sistem Windows Vista je dinamički disk.
 • Kabl za prenos podataka na računaru nije dobro priključen ili je došlo do drugog hardverskog problema.
 • Čvrsti disk ili Windows sistem datoteka su oštećeni.
 • Pokušali ste da izaberete FAT32 particiju ili drugi tip particije koji nije kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista.
REŠENJE
Da biste rešili ovaj problem, koristite neki od sledećih metoda.

1. metod: Uverite se da je particija kompatibilna sa operativnim sistemom Windows Vista

Operativni sistem Windows Vista nije moguće instalirati na FAT32 particiju. Pored toga, morate ispravno konfigurisati dinamičke diskove za upotrebu sa operativnim sistemom Windows Vista. Da biste se uverili da je particija kompatibilna sa operativnim sistemom Windows Vista, sledite ove korake:
 1. U slučaju dinamičkog diska koji ima jednostavan volumen, koristite uslužni program Diskpart.exe da biste konfigurisali disk kao aktivni disk. Za više informacija o korišćenju uslužnog programa Diskpart.exe kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
  300415 Opis uslužnog programa komandne linije Diskpart.exe (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)
 2. U slučaju FAT32 particije, ponovo formatirajte particiju ili konvertujte particiju u NTFS particiju sistema datoteka koristeći komandu Convert.exe.

  Napomena Kada formatirate particiju, sa nje se uklanjaju svi podaci. Ovi podaci obuhvataju sve datoteke na particiji. Za više informacija o upotrebi komande Convert.exe kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
  314097 Upotreba komande Convert.exe za konvertovanje particije u NTFS sistem datoteka (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)

2. metod: Ažuriranje upravljačkih programa za kontroler čvrstog diska

Ako želite da instalirate operativni sistem Windows Vista kao nadogradnju, ažurirajte upravljačke programe za kontroler čvrstog diska tako da imate najnovije upravljačke programe.

Napomena Instalacija operativnog sistema Windows Vista obezbeđuje funkciju za migriranje trenutnih upravljačkih programa na novi operativni sistem. Zbog toga instalacija operativnog sistema Windows Vista može da koristi upravljačke programe koji su trenutno instalirani na računaru. Ako na računaru nisu instalirani najnoviji upravljački programi, instalacioni program može koristiti zastarele upravljačke programe. U tom slučaju, može doći do problema sa kompatibilnošću.

3. metod: Obezbedite ispravne upravljačke programe za kontroler čvrstog diska

Ako pokušavate da obavite čistu instalaciju operativnog sistema Windows Vista, morate obezbediti ispravne upravljačke programe za kontroler čvrstog diska. Kada budete upitani da izaberete disk na kojem ćete instalirati operativni sistem Windows Vista, takođe morate da kliknete da biste izabrali opciju Učitavanje upravljačkog programa. Instalacija operativnog sistema Windows Vista vodiće vas kroz dalji proces.

4. metod: Ispitajte datoteku Setupact.log da biste se uverili da je particija aktivna

Ako dobijete sledeću poruku o grešci, uverite se da je particija aktivna tako što ćete ispitati datoteku Setupact.log:
Windows ne može da pronađe sistemski volumen koji zadovoljava kriterijume za instalaciju
Napomene
 • Ako operativni sistem Windows Vista instalirate kao nadogradnju, datoteka Setupact.log nalazi se u fascikli Disk jedinica:\$WINDOWS.~BT\Sources\Panther. Disk jedinica predstavlja disk jedinicu koja sadrži postojeću instalaciju operativnog sistema Windows.
 • Ako obavljate čistu instalaciju operativnog sistema Windows Vista, datoteka Setupact.log nalazi se u fascikli Disk jedinica:\$WINDOWS\Sources\Panther. Disk jedinica predstavlja DVD jedinicu koja sadrži Windows Vista instalacione datoteke.
Da biste se uverili da je particija aktivna, sledite ove korake:
 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Pokreni, otkucajte notepad, a zatim kliknite na dugme U redu.
 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Otvori.
 3. Pronađite i izaberite datoteku Setupact.log, a zatim kliknite na dugme Otvori.
 4. Pronađite odeljak „Informacije o stanju diska“. Ovaj odeljak sadrži informacije o mapiranju particije.
 5. U odeljku „Informacije o stanju diska“ pronađite stavku evidencije koja liči na sledeću:
  Particija [1] diska [0] je aktivna particija
 6. Ako se ova stavka evidencije pojavi nakon stavke koja liči na sledeću navedenu, čvrsti disk možda nije konfigurisan za upotrebu Windows operativnog sistema:
  Nepoznata
  U ovom slučaju, koristite uslužni program Diskpart.exe da biste konfigurisali drugu particiju kao aktivnu.

  Napomena Ovaj korak sprečava pokretanje nezavisnih operativnih sistema.

5. metod: Proverite da li postoje ispravke firmvera i sistemskog BIOS-a

Za ispravke firmvera i sistemskog BIOS-a obratite se proizvođaču hardvera na računaru. Za informacije o tome kako možete da se obratite proizvođaču hardvera kliknite na odgovarajući broj članka na sledećoj listi da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
65416Informacije o kontaktu prodavaca hardvera i softvera, A-K (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)

60781Informacije o kontaktu prodavaca hardvera i softvera, L-P (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)

60782Informacije o kontaktu prodavaca hardvera i softvera, Q-Z (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)

6. metod: Uverite se da sistemski BIOS ispravno otkriva čvrsti disk

Za informacije o načinu na koji možete da se uverite da li sistemski BIOS ispravno otkriva čvrsti disk obratite se proizvođaču hardvera na računaru.

7. metod: Koristite uslužni program Chkdsk.exe da biste proverili da li postoje problemi

Pokrenite uslužni program Chkdsk.exe da biste proverili da li postoje problemi sa diskom. Zamenite čvrsti disk ako je oštećen.

8. metod: Koristite uslužni program Diskpart.exe da biste očistili disk, a zatim ponovo pokrenite instalaciju operativnog sistema Windows Vista

Ako ste isprobali sve metode koji su navedeni u ovom odeljku, a problem i dalje postoji, koristite uslužni program Diskpart.exe da biste očistili disk, a zatim ponovo pokrenite instalaciju operativnog sistema Windows Vista.

Napomena Koristite ovaj metod samo ako želite da obavite čistu instalaciju operativnog sistema Windows Vista. Kada očistite čvrsti disk, on će biti formatiran. Sve particije i svi podaci na čvrstom disku trajno se uklanjaju. Preporučujemo da napravite rezervne kopije datoteka na čvrstom disku pre nego što očistite disk.

Da biste koristili uslužni program Diskpart.exe za čišćenje čvrstog diska, sledite ove korake:
 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Pokreni, otkucajte diskpart, a zatim kliknite na dugme U redu.
 2. Otkucajte list disk, a zatim pritisnite taster ENTER. Biće prikazana lista dostupnih čvrstih diskova.
 3. Otkucajte sel disk broj, a zatim pritisnite taster ENTER. Stavka broj označava broj čvrstog diska koji želite da očistite. Čvrsti disk je sada izabran.
 4. Otkucajte det disk, a zatim pritisnite taster ENTER. Biće prikazana lista particija na čvrstom disku. Koristite ove informacije da biste se uverili da je izabran pravi disk.
 5. Uverite se da disk ne sadrži neophodne podatke, otkucajte clean all, a zatim pritisnite taster ENTER da biste očistili disk. Sve particije i svi podaci na disku trajno se uklanjaju.
 6. Otkucajte exit, a zatim pritisnite taster ENTER.
 7. Pokrenite instalaciju operativnog sistema Windows Vista da biste obavili čistu instalaciju operativnog sistema Windows Vista.
Svojstva

ID članka: 927520 - Poslednji pregled: 03/19/2007 16:04:42 - Verzija: 1.0

Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate, Windows Vista Enterprise 64-bit edition, Windows Vista Home Basic 64-bit edition, Windows Vista Home Premium 64-bit edition, Windows Vista Ultimate 64-bit edition, Windows Vista Business 64-bit EN

 • kbexpertisebeginner kbtshoot kbprb KB927520
Povratne informacije