Kada pokušate da instalirate Windows XP servisni paket, dobijate poruku o grešci „Pristup nije dozvoljen“ ili „Instalacija servisnog paketa nije dovršena“

Ukinuta je podrška za Windows XP

Microsoft je 8. aprila 2014. godine ukinuo podršku za Windows XP. Ova promena je uticala na ispravke softvera i bezbednosne opcije. Saznajte kako ovo utiče na vas i kako da ostanete zaštićeni.

Simptomi
Prilikom instalacije operativnog sistema Windows XP servisni paket 2 (SP2) ili servisni paket 3 (SP3) možete dobiti poruku o grešci sličnu sledećoj poruci:
Greška pri instalaciji servisnog paketa 3. Pristup nije dozvoljen.
Greška pri instalaciji servisnog paketa 3. Instalacija servisnog paketa nije dovršena.
Takođe, datoteka Svcpack.log može da sadrži sledeću poruku o grešci:
DoRegistryUpdates failed
Uzrok
Do ovih grešaka može doći ako su dozvole za neke ključeve registratora ograničene na način koji sprečava servisni paket da ažurira te ključeve. Ključevi registratora mogu biti ograničeni određenim programima koji menjaju spiskove za kontrolu pristupa sistemu (SACL) u registratoru tako da se ne mogu promeniti preko administratorskih naloga. Instalacija servisnog paketa se obavlja pod nalogom administratora (korisnik), pa nije moguće pristupiti ključevima registratora. Ako Windows XP servisni paket ne može da ažurira ključ registratora pošto je ograničen nekim drugim programom, servisni paket neće moći da se instalira.

Da biste proverili da li je ažuriranje registratora bilo uspešno, idite na odeljak „Više informacija“.
Rešenje
Upotrebite sledeće metode za rešavanje problema prema datom redosledu da biste rešili problem. Ovi metodi su namenjeni za korisnike sa srednjim i naprednim nivoom znanja.

Napomena Morate biti prijavljeni na Windows sa nalogom administratora računara da biste obavili ove metode. Ako je ovo vaš lični računar, verovatno ste već prijavljeni sa nalogom administratora. Ako je ovaj računar deo mreže na poslu, možda ćete morati da se obratite administratoru sistema za pomoć. Da biste proverili da li ste prijavljeni na Windows sa nalogom administratora računara, posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:

1. metod: Ponovo pokrenite računar, a zatim pokušajte da preuzmete Windows XP SP3 sa lokacije Microsoft Download Center i da ga instalirate

Ako program sadrži zaključanu datoteku, možda je možete otključati ako ponovo pokrenete računar. Da biste pokušali da otključate datoteku, izađite iz svih programa i ponovo pokrenite računar. Zatim, ponovo pokušajte da preuzmete i instalirate servisni paket.

Ako ste prethodno niste uspeli da instalirate Windows XP SP3 putem Web lokacije Windows Update, preuzmite kompletan paket Windows XP SP3 sa lokacije Microsoft Download Center. Kada preuzmete servisni paket, pokušajte da ga instalirate.Za više informacija o preuzimanju Windows XP servisnog paketa 3 kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
322389 Nabavljanje najnovijeg Windows XP servisnog paketa (samo na engl.)
Ako ste uspeli da rešite problem, uspešno ćete instalirati Windows XP SP3.

Za više informacija o vraćanju bezbednosnih postavki na podrazumevane vrednosti u operativnom sistemu Windows XP kliknite na broj sledećeg članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
313222 Kako se vraćaju bezbednosne postavke na podrazumevane vrednosti? (Ovaj sadržaj može da bude na engleskom)


Ako ovaj metod ne reši problem, pređite na metod 2.

2. metod: Ponovo pokrenite računar, a zatim zatvorite ili onemogućite sve antivirusne ili antispajver programe koji su pokrenuti

Upozorenje Ovo rešenje može dovesti do toga da računar ili mreža budu podložniji napadima zlonamernih korisnika ili zlonamernog softvera kao što su virusi. Ovo rešenje se ne preporučuje, ali vam obezbeđujemo ove informacije tako da možete da ga primenite po sopstvenom nahođenju. Koristite ovo rešenje na sopstvenu odgovornost.

Rizik od napada zlonamernih korisnika ili zlonamernog softvera možete smanjiti ako ne budete posećivali druge Web stranice ili preuzimali datoteke dok su antivirus i antispajver programi zatvoreni ili onemogućeni.

Jedan od uobičajenih uzroka neuspešne instalacije jeste kada program nezavisnog proizvođača, poput antivirusnog programa, otvori ili zaključa datoteku koja je potrebna programu za instalaciju servisnog paketa. Da biste sprečili ovaj problem, sledite ove korake pre nego što instalirate Windows XP SP3:
 1. Zatvorite sve programe, a zatim ponovo pokrenite računar.
 2. Kada ponovo pokrenete računar, zatvorite ili onemogućite sve antivirusne ili antispajver programe koji su pokrenuti.

  Napomena Programe možete da onemogućite sa sistemske trake poslova. Da biste onemogućili programe, kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa nezavisnog proizvođača, a zatim izaberite opciju da zatvorite ili onemogućite aplikaciju. Ako ova opcija nije dostupna, pogledajte dokumentaciju programa ili zatražite uputstva od proizvođača programa.
 3. Kada zatvorite antivirusni ili antispajver program, instalirajte Windows XP SP3 pomoću kompletnog paketa za preuzimanje koji ste preuzeli u 1. metodu.
 4. Kada se instalacija Windows XP SP3 dovrši, ponovo pokrenite antivirusni ili antispajver program koji ste onemogućili u 2. koraku.
Ako ste uspeli da rešite problem, uspešno ćete instalirati Windows XP SP3.

Ako niste uspeli da rešite ovaj problem, a smatrate da ste u mogućnosti da pratite napredno rešavanje problema, idite na odeljak „Napredno rešavanje problema“. Ako niste u mogućnosti da pratite korake naprednog rešavanja problema, idite na odeljak „Sledeći koraci“.
NAPREDNO REŠAVANJE PROBLEMA
Možete pokušati da rešite problem pomoću metoda za napredno rešavanje problema iz ovog odeljka ako niste uspeli da ga rešite pomoću metoda iz odeljka „Rešavanje“. Ovaj metod je namenjen samo za napredne korisnike.

Vraćanje prethodnih postavki dozvola za registrator i datoteke

Da bismo umesto vas vratili prethodne postavke dozvola za registrator i datoteke, pređite na odeljak „Popravi umesto mene“. Ako biste radije sami da uključite automatsko ažuriranje, pređite na odeljak „Popraviću sâm“.


Popraviću sâm

Da biste automatski rešili ovaj problem, kliknite na vezu Reši ovaj problem. Zatim u dijalogu File Download (Preuzimanje datoteke) kliknite na dugme Run (Pokreni) i sledite korake u čarobnjaku.
Reši ovaj problem
Microsoft Fix it 50389

Napomena Ovaj čarobnjak je možda dostupan samo na engleskom jeziku. Međutim, automatska ispravka funkcioniše i za ostale jezičke verzije operativnog sistema Windows.

Napomena Ako ne radite za računarom na kojem je došlo do problema, automatsku ispravku možete sačuvati na fleš disku ili CD-u, a zatim je možete pokrenuti na računaru na kojem postoji problem.

Popraviću sâm

Važno Ovaj odeljak, metod ili zadatak sadrži korake koji objašnjavaju kako se menja registrator. Međutim, može doći do ozbiljnih problema ako neispravno izmenite registrator. Zbog toga obavezno pažljivo sledite ove korake. Radi dodatne zaštite, napravite rezervnu kopiju registratora pre nego što ga izmenite. Zatim možete da vratite registrator u prethodno stanje ako dođe do problema. Za više informacija o pravljenju rezervne kopije i vraćanju registratora u prethodno stanje kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
322756 Pravljenje rezervne kopije i vraćanje registratora u prethodno stanje u operativnom sistemu Windows (samo na engl.) (Ovaj sadržaj može da bude na engleskom)
Da biste vratili dozvole za registrator i datoteke u početno stanje, sledite ove korake:
 1. Preuzmite, a zatim instalirajte datoteku Subinacl.exe. Da biste to uradili, posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:
 2. Pokrenite program „Beležnica“.
 3. Kopirajte, a zatim nalepite sledeći tekst u program „Beležnica“.
  cd /d "%ProgramFiles%\Windows Resource Kits\Tools"
  subinacl /subkeyreg HKEY_LOCAL_MACHINE /grant=administrators=f /grant=system=f
  subinacl /subkeyreg HKEY_CURRENT_USER /grant=administrators=f /grant=system=f
  subinacl /subkeyreg HKEY_CLASSES_ROOT /grant=administrators=f /grant=system=f
  subinacl /subdirectories %SystemDrive% /grant=administrators=f /grant=system=f
  subinacl /subdirectories %windir%\*.* /grant=administrators=f /grant=system=f
  secedit /configure /cfg %windir%\repair\secsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose
  Microsoft obezbeđuje primere programiranja samo radi ilustracije, bez izričite ili podrazumevane garancije. Ovo obuhvata, ali se ne ograničava na podrazumevane garancije za mogućnosti prodaje ili prikladnost za određenu svrhu. Ovaj članak podrazumeva da ste upoznati sa programskim jezikom koji se prikazuje i sa alatkama koje se koriste za procedure kreiranja i otklanjanja grešaka. Inženjeri podrške korporacije Microsoft mogu da pomognu u objašnjavanju funkcija određene procedure. Međutim, oni neće menjati ove primere da bi obezbedili dodatne funkcije niti kreirati procedure da bi ispunili vaše određene zahteve.
 4. Sačuvajte ovu datoteku programa „Beležnica“ pod imenom Reset.cmd.
 5. Dvaput kliknite na datoteku Reset.cmd da biste pokrenuli skriptu.

  Napomena Pokretanje ove datoteke skripte može dugo trajati. Ovu skriptu morate pokrenuti kao administrator.
 6. Instalirajte Windows XP SP3.
Ako ste uspeli da rešite problem, uspešno ćete instalirati Windows XP SP3.

Ako pomoću ovog metoda ne uspete da rešite problem, idite na odeljak „Sledeći koraci“.
Dodatne informacije

Kako se proverava da li je ažuriranje registratora bilo neuspešno

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Pokreni, otkucajte %windir%\svcpack.log, a zatim kliknite na dugme U redu. Otvoriće se datoteka Svcpack.log.
 2. U meniju Uređivanje izaberite stavku Pronađi.
 3. U polju Pronađi otkucajte DoRegistryUpdates failed, a zatim kliknite na dugme Pronađi sledeće.

  Ako je ažuriranje registratora bilo neuspešno, u datoteci će biti prikazana poruka o grešci „DoRegistryUpdates failed“. Ova poruka ukazuje na to da problem sprečava ažuriranje registratora. Poruka o grešci je slična sledećoj poruci:
  xxxx.xxx: Instalacija: ažuriranje registratora nije uspelo.
  xxxx.xxx: Pristup nije dozvoljen.
  xxxx.xxx: Poruka koja se prikazuje korisniku: Pristup nije dozvoljen.
  Napomena U ovoj poruci, xxxx.xxx predstavlja vremensku oznaku svake stavke.

Antivirusni softver

Antivirusni program je dizajniran da pomogne u zaštiti računara od virusa. Kada je antivirusni program onemogućen, nemojte da preuzimate ili otvarate datoteke iz izvora u koje nemate poverenja, da posećujete nepouzdane Web lokacije ili otvarate priloge e-poruka. Za više informacija o računarskim virusima kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
129972 Računarski virusi: opis, sprečavanje i oporavak (samo na engl.)
SLEDEĆI KORACI
Ako pomoću ovih metoda ne rešite problem, na Web lokaciji Microsoft usluga za korisničku podršku možete pronaći druga rešenja za svoj problem. Neke od usluga koje pruža Web lokacija Microsoft usluga za korisničku podršku obuhvataju sledeće: Ako i dalje imate probleme, možete se obratiti podršci:
winxpsp3 windowsxpsp3 fixit fix it
Svojstva

ID članka: 949377 - Poslednji pregled: 07/25/2013 12:14:00 - Verzija: 5.0

Microsoft Windows XP Service Pack 3, Microsoft Windows XP Service Pack 2

 • kbexpertisebeginner kbregistry kberrmsg kbtshoot kbprb kbfixme kbmsifixme KB949377
Povratne informacije