Poruka o grešci prilikom pokušaja instalacije Windows XP servisnog paketa 3: „Nemate dovoljno slobodnog prostora na sistemskoj jedinici %SystemDrive% za instalaciju servisnog paketa 3“

Ukinuta je podrška za Windows XP

Microsoft je 8. aprila 2014. godine ukinuo podršku za Windows XP. Ova promena je uticala na ispravke softvera i bezbednosne opcije. Saznajte kako ovo utiče na vas i kako da ostanete zaštićeni.

SIMPTOMI
Kada pokušate da instalirate Windows XP servisni paket 3 (SP3), dobijate sledeću poruku o grešci:
Greška u instalaciji servisnog paketa 3
Nemate dovoljno slobodnog prostora na sistemskoj jedinici %SystemDrive% za instalaciju servisnog paketa 3.
Kada pregledate datoteku evidencije ažuriranja operativnog sistema Windows, možete videti stavku koja sadrži sledeći kôd greške:
0x8007F003
Kada pregledate datoteku evidencije servisnog paketa, možete videti stavku koja sadrži sledeću statusnu poruku:
STATUS_NOT_ENOUGH_SPACE
Napomene
 • Promenljiva okruženja sistemske disk jedinice %SystemDrive% koja je uključena u poruku o grešci ukazuje na disk jedinicu na kojoj je instaliran Windows. To je najčešće disk jedinica C.
 • Datoteka evidencije ažuriranja operativnog sistema Windows najčešće se nalazi na sledećoj lokaciji:
  C:\Windows\WindowsUpdate.log
 • Datoteka evidencije servisnog paketa najčešće se nalazi na sledećoj lokaciji:
  C:Windows\Svcpack.log
UZROK
Do ovog problema dolazi ako na disk jedinici na kojoj je instaliran Windows nema dovoljno slobodnog prostora za instalaciju servisnog paketa.
REŠENJE
Da biste rešili ovaj problem, oslobodite malo prostora na disku tako što ćete izbrisati nepotrebne datoteke. Minimalni prostor na disku koji morate da oslobodite naveden je u poruci o grešci. Možete da upotrebite alatku „Čišćenje diska“ da biste oslobodili prostor na čvrstom disku tražeći datoteke na disku koje možete bezbedno da izbrišete. Zatim možete da odlučite da li ćete izbrisati neke ili sve navedene datoteke.

Koristite neki od sledećih metoda da biste pokrenuli alatku „Čišćenje diska“:
 • Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Pokreni, u polju Otvori otkucajte cleanmgr, a zatim pritisnite taster ENTER.
 • Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Svi programi, postavite pokazivač na stavku Pribor, postavite pokazivač na stavku Sistemske alatke i zatim izaberite stavku Čišćenje diska.
 • U programu Windows Explorer ili u fascikli „Moj računar“ kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu na kojoj želite da oslobodite prostor na disku, a zatim izaberite stavku Svojstva. Izaberite karticu Opšte postavke, a zatim kliknite na dugme Čišćenje diska.
Za više informacija kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
310312 Opis alatke „Pospremanje diska“ u operativnom sistemu Windows XP
Svojstva

ID članka: 949385 - Poslednji pregled: 05/05/2008 12:14:13 - Verzija: 1.1

Microsoft Windows XP Service Pack 3

 • kberrorsandwarnings kbservicepack kbsetup kberrmsg kbexpertisebeginner kbprb kbtshoot KB949385
Povratne informacije