Microsoft Edge, podaci o pregledanju i privatnost

Novi pregledač koji preporučuje Microsoft je ovde

Nabavite brzinu, bezbednost i privatnost sa novom Microsoft Edge .

Isprobajte

Microsoft Edge u operativnom sistemu Windows 10 vam pomaže da surfujete, pretražujete i kupujete na mreži. Poput svih modernih pregledača, Microsoft Edge vam omogućava da na uređaju prikupljate i skladištite određene podatke, kao što su kolačići, kao i da nam šaljete informacije, recimo o istoriji pregledanja, kako biste u najvećoj mogućoj meri stekli bogat, brz i personalizovan utisak pri radu.

Uvek kada prikupljamo podatke, želimo da se postaramo da je to pravi izbor za vas. Neke korisnike brine to što se njihova istorija pregledanja veba i ostale posete internet stranicama prikupljaju. Ne dopada im se činjenica da neko može njuškati po njihovim stvarima, što nam je razumljivo. Zbog toga vam stavljamo do znanja koji se podaci skladište u pregledaču, odnosno koje podatke prikupljamo, i pružamo vam izbore poput kontrola opisanih na ovoj stranici. Za više informacija o privatnosti u pregledaču Microsoft Edge preporučujemo da pogledate Izjavu o privatnosti, naročito odeljak u delu Specifični detalji o proizvodu u meniju Windows > Veb pregledači: Microsoft Edge i Internet Explorer.

Koji podaci se prikupljaju ili skladište i zbog čega

Microsoft Edge čuva na uređaju istoriju pregledanja, koju čine informacije o veb lokacijama koje posećujete. Ukoliko je postavka Dijagnostički podaci postavljena na Potpuni, ova istorija pregledanja se šalje korporaciji Microsoft, koja nam pomaže da pronađemo i rešimo probleme, kao i da poboljšamo naše proizvode i usluge za sve korisnike. Ako se odlučite da omogućite istoriju pregledanja u okviru dozvola beležnice aplikacije Cortana, istorija pregledanja se šalje korporaciji Microsoft tako da Cortana može da pomogne u personalizovanju vašeg utiska.

Kada tražite nešto na vebu, Microsoft Edge vam može pružiti predloge o tome što kucate, baš kao neki pretraživač. Ako postavka Prikaži predloge pretrage i lokacija dok kucam ostane uključena, čim počnete da kucate, informacije koje unosite u okviru trake adresa šalju se usluzi Bing kako biste odmah dobili predloge pretrage i veb lokacija.

Microsoft Edge takođe ima funkcije koje štite vas i vaš sadržaj na mreži. SmartScreen filter Windows zaštitnika automatski blokira veb lokacije i preuzimanja sadržaja za koje je poznato da su zlonamerni. SmartScreen filter Windows zaštitnika najpre proverava da li se adresa veb stranice koju posećujete nalazi na listi adresa veb stranica skladištenih na uređaju za koje Microsoft smatra da su legitimne. Adrese koje se ne nalaze na toj listi na uređaju i adrese datoteka koje preuzimate šalju se korporaciji Microsoft i proverava se da li se nalaze na često ažuriranoj listi veb stranica i preuzimanja koje su korporaciji Microsoft prijavljene kao nebezbedne ili sumnjive.

Da biste lakše obavili zamorne zadatke poput popunjavanja obrazaca i unosa lozinki, Microsoft Edge može da sačuva informacije koje vam mogu pomoći. Ako se odlučite za korišćenje tih funkcija, Microsoft Edge skladišti informacije na uređaju i ne šalje ih korporaciji Microsoft.

Da bi se sprečilo kopiranje nekog video i muzičkog sadržaja, neke veb lokacije sa strimingom sadržaja skladište podatke za DRM (Digital Rights Management – upravljanje digitalnim pravima) na uređaju, uključujući jedinstveni identifikator (ID) i licence za medijski sadržaj. Tako kada posetite takvu veb lokaciju, ona preuzima DRM informacije kako bi proverila da li imate dozvolu za korišćenje tog sadržaja.

Microsoft Edge takođe skladišti kolačiće, male datoteke koje se smeštaju na uređaj dok pretražujete veb. Mnoge veb lokacije koriste kolačiće za skladištenje informacija o vašim željenim opcijama i postavkama, poput čuvanja informacija za prijavljivanje, pa ne morate da kucate lozinku svaki put kada posetite neku stranicu. Neke veb lokacije takođe koriste kolačiće za prikupljanje informacija o vašim aktivnostima na mreži kako bi vam prikazale oglase u vezi sa vašim interesovanjima. Microsoft Edge pruža opcije za brisanje kolačića i blokiranje daljeg čuvanja kolačića za veb lokacije.

Microsoft Edge će slati veb lokacijama zahteve „Bez praćenja“ kada je postavka Pošalji zahteve „Bez praćenja“ uključena. Ipak, veb lokacije mogu da prate vaše aktivnosti čak i kada je poslat zahtev „Bez praćenja“.

Dok koristite Microsoft Edge u režimu InPrivate, informacije o pregledanju kao što su kolačići, istorija i privremene datoteke neće biti sačuvane na vašem uređaju kada završite sesiju pregledanja. Započnite nove InPrivate sesije u meniju Još na radnoj površini i Kartice na mobilnom uređaju.

Evo kako da obrišete podatke koje Microsoft Edge prikuplja ili skladišti:

Da biste obrisali informacije o pregledanju skladištene na uređaju, poput sačuvanih lozinki ili kolačića:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke .

 2. U okviru opcije Obriši podatke pregledanja izaberite stavku Odaberite stavke za brisanje.

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svih podataka koje želite da obrišete, a zatim izaberite Obriši.

 4. Po želji postavku Obriši ove podatke svaki put kada zatvorim pregledač postavite na Uključeno.

Saznajte više o tome šta se briše za svaku stavku istorije u pregledaču.

Da biste obrisali podatke o pregledanju poslate aplikaciji Cortana (važi samo za Windows 10 na stonom računaru, ne na mobilnom uređaju):

 1. Na Windows 10 uređaju otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.

 2. Idite na Postavke aplikacije Cortana > Dozvole i istorija, a zatim izaberite Promeni ono što Cortana zna o meni u oblaku.

 3. Dođite do dna stranice i izaberite stavku Izbriši.

Ako ste zainteresovani da vidite listu lokacija koje ste posetili, prijavite se na nalog na stranici account.microsoft.com. Osim toga, takođe imate opciju brisanja podataka o pregledanju sa ove lokacije.

Da biste obrisali pojedinačne lozinke koje Microsoft Edge skladišti na uređaju:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke .

 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.

 3. U okviru Postavke automatskog popunjavanja izaberite Upravljanje lozinkama.

 4. U okviru stavke Sačuvane lozinke izaberite X pored imena veb lokacije da biste obrisali lozinku sačuvanu za tu lokaciju.

Ako više ne želite da Microsoft Edge prikuplja ili skladišti informacije:

Da biste blokirali kolačiće:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke .

 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.

 3. U okviru stavke Privatnost i usluge > Kolačići odaberite odgovarajuću opciju:

  • Komanda Blokiraj sve kolačiće ne dozvoljava nijednoj veb lokaciji da čuva kolačiće na računaru.

  • Komanda Blokiraj samo kolačiće trećih strana dozvoljava kolačiće otvorene veb lokacije, ali blokira kolačiće iz spoljašnjih veb usluga, poput oglasa ugrađenih u veb stranice koje posećujete.

Da biste zaustavili funkcije koje ubrzavaju pregledanje veba, pretrage ili popunjavanje obrazaca; koje blokiraju zlonamerne lokacije; ili koje unose lozinke:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke .

 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.

 3. Isključite neku od njih:

  • Koristi predviđanje stranica za ubrzanje pregledanja i poboljšanje prikaza za čitanje i poboljšaj moj celokupan utisak pri radu

  • Prikaži predloge pretrage i lokacija dok kucam

  • Sačuvaj unose obrazaca

  • Sačuvaj lozinke

  • Zaštiti me od zlonamernih lokacija i preuzimanja pomoću SmartScreen filtera Windows zaštitnika

Da biste sprečili Microsoft Edge da prikuplja istoriju pregledanja:

 1. Idite na Start , a zatim izaberite Postavke > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije.
  Otvorite postavke dijagnostike i povratnih informacija

 2. U okviru stavke Dijagnostički podaci izaberite Osnovno. Ako su opcije zasenčene, moguće je da koristite uređaj kojim upravlja vaše preduzeće ili organizacija. U tom slučaju, na vrhu ekrana „Dijagnostika i povratne informacije“ videćete napomenu Neke postavke su skrivene ili njima upravlja vaša organizacija.

Ako ne želite više da Microsoft Edge prikuplja istoriju pregledanja za personalizaciju koju pruža Cortana:

 1. Na računaru izaberite polje za pretragu na traci zadataka da biste otvorili početni ekran u aplikaciji Cortana. Na mobilnom uređaju kliknite na dugme Pretraži.

 2. Izaberite Postavke > Dozvole i istorija > Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa sa ovog uređaja.

 3. U okviru stavke Istorija pregledanja postavite prekidač u položaj Isključeno.

Da biste zaustavili korišćenje medijskog sadržaja za DRM u pregledaču Microsoft Edge:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Još > Postavke .

 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.

 3. Pronađite postavku Dozvoli lokacijama da skladište licence zaštićenog medijskog sadržaja na mom uređaju i postavite prekidač u položaj Isključeno.

Za slanje zahteva „Bez praćenja“:

 1. U pregledaču Microsoft Edge, idite na stavku Još > Postavke .

 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.

 3. Pronađite stavku Pošalji zahteve „Bez praćenja“ i postavite prekidač u položaj Uključeno.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×