Pređi na glavni sadržaj

Šifrovanje poruka korišćenjem proširenja S/MIME u programu Outlook Web App

Radite bilo gde na bilo kom uređaju sa uslugom Microsoft 365

Nadogradite na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa najnovijim funkcijama i ispravkama.

Nadogradi odmah

Želite li da dodate katanac e-porukama? Možete da koristite S/MIME u programu Outlook Web App kako biste povećali bezbednost poruka. Digitalno šifrovanu poruku mogu da otvore samo primaoci koji imaju ispravan ključ. Digitalni potpis garantuje primaocima da poruka nije menjana.

Napomena:  Proširenje S/MIME možda nije dostupno za vaš nalog.

Ovaj članak sadrži

Podešavanje korišćenja S/MIME šifrovanja

Šifrovanje i digitalno potpisivanje odlaznih poruka

Kako da šifrujem ili digitalno potpišem sve poruke?

Kako mogu da šifrujem pojedinačne poruke?

Kako da digitalno potpišem pojedinačne poruke?

Čitanje šifrovanih i digitalno potpisanih poruka

Kako da pročitam šifrovanu poruku?

Kako da verifikujem potpis digitalno potpisane poruke?

Šta još treba da znam?

Postavljanje S/MIME šifrovanja za upotrebu

 1. Pribavite certifikat.

  Prvi korak u korišćenju proširenja S/MIME je pribavljanje certifikata, koji se naziva i digitalni ID, od administratora u organizaciji. Certifikat može biti uskladišten na pametnoj kartici ili to može biti datoteka koju skladištite na računaru. Pratite uputstva za korišćenje certifikata koja ste dobili od administratora.

 2. Instalirajte S/MIME kontrolu.

  1. Ako nemate instaliranu kontrolu S/MIME a primite šifrovanu ili digitalno potpisanu poruku, od vas će se, kad otvorite poruku, zatražiti da instalirate kontrolu. U suprotnom, ako nemate instaliranu S/MIME kontrolu, možete da kreirate novu poruku, izaberete više opcija prošireni meni > Opcije poruke i izaberete stavku Šifruj ovu poruku (S/MIME). Zatim će od vas biti zatraženo da instalirate S/MIME kontrolu.

  2. Kad budete upitani da pokrenete ili sačuvate datoteku, kliknite na dugme Pokreni.

  3. Možda ćete ponovo biti upitani da potvrdite da želite pokrenuti softver. Kliknite na dugme Pokreni da biste nastavili instalaciju.

Napomena: Moraćete da zatvorite i ponovo otvorite Outlook Web App pre nego što budete mogli da koristite S/MIME kontrolu.

Vrh stranice

Šifrovanje i digitalno potpisivanje odlaznih poruka

Kako mogu da šifrujem ili digitalno potpišem sve poruke?

Kad ste instalirali S/MIME kontrolu, možete da izaberte meni „Zupčanik“ Ikona „Postavke“ > S/MIME postavke u kojem ćete pronaći dve opcije koje možete izabrati da biste digitalno šifrovali ili digitalno potpisali sve poruke koje šaljete..

 • Izaberite stavku Šifruj sadržaj i priloge svih poruka koje šaljem kako biste automatski šifrovali sve odlazne poruke.

 • Izaberite stavku Dodaj digitalni potpis svim porukama koje šaljem da biste digitalno potpisali sve odlazne poruke.

Napomena:  Sve odlazne poruke uključuju nove poruke, odgovore na primljene poruke i prosleđene poruke.

Kako mogu da šifrujem pojedinačne poruke?

Da biste dodali ili uklonili digitalno šifrovanje iz pojedinačne poruke koju pišete, uradite sledeće:

 1. Pomerite se do vrha poruke i izaberite više opcija prošireni meni > Opcije poruke.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Šifruj ovu poruku (S/MIME) ili ga opozovite.

Ako šifrujete odlaznu poruku i Outlook Web App ne može verifikovati da svi primaoci mogu da dešifruju poruku, videćete obaveštenje koje vas upozorava na primaoce koji možda neće moći da pročitaju šifrovanu poruku. Tada možete da pošaljete poruku bez obzira na upozorenje, uklonite te primaoce ili pokušate da ponovo proverite.

Kako mogu da digitalno potpišem pojedinačne poruke?

Da biste dodali ili uklonili digitalni potpis iz poruke koju pišete, uradite sledeće:

 1. Pomerite se do vrha poruke i izaberite više opcija prošireni meni > Opcije poruke.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Digitalno potpiši ovu poruku (S/MIME) ili ga opozovite.

Ako je certifikat uskladišten na pametnoj kartici, od vas će se zatražiti da je umetnete kako biste digitalno potpisali poruku. Pametna kartica može zahtevati i PIN da bi pristupila certifikatu.

Vrh stranice

Čitanje šifrovanih i digitalno potpisanih poruka

Kako mogu da pročitam šifrovanu poruku?

Ikona ključa Ikona S/MIME šifrovanja na listi poruka ili u oknu za čitanje ukazuje na šifrovanu poruku.

Ako obično koristite prikaz „Razgovor“, moraćete da otvorite poruku u novom prozoru da biste je pročitali. Na poruci će biti veza radi lakšeg snalaženja.

Kad primite šifrovanu poruku, Outlook Web App će proveriti da li je S/MIME kontrola instalirana i da li je na računaru dostupan certifikat. Ako je S/MIME kontrola instalirana i certifikat je dostupan, poruka će biti dešifrovana kad je otvorite. Ako je certifikat uskladišten na pametnoj kartici, od vas će se zatražiti da umetnete pametnu karticu kako biste pročitali poruku. Pametna kartica može zahtevati i PIN da bi pristupila certifikatu.

Kako mogu da verifikujem potpis digitalno potpisane poruke?

Ikona trake Ikona za S/MIME digitalni potpis na listi poruka ili u oknu za čitanje ukazuje na digitalno potpisanu poruku.

Ako obično koristite prikaz „Razgovor“, moraćete da otvorite poruku u novom prozoru da biste je pročitali. Informacije o digitalnom potpisu nalaziće se na vrhu, zajedno sa vezom koju možete izabrati da biste saznali više o digitalnom potpisu.

Vrh stranice

Šta još treba da znam?

 • Za slanje i primanje šifrovanih poruka potreban je Internet Explorer 9 ili novija verzija. Biće vam potreban i da biste digitalno potpisivali poruke koje šaljete i verifikovali digitalne potpise na porukama koje primite.

 • S/MIME šifrovanje poruka podržano je samo za poruke poslate primaocima sa liste adresa vaše organizacije i za poruke koje ste od njih primili. Ako šifrovanu poruku pošaljete nekome izvan organizacije, ta osoba neće moći da je dešifruje i pročita.

 • S/MIME digitalni potpisi potpuno su podržani samo za primaoce unutar organizacije. Primaoci mogu da verifikuju digitalne potpise samo ako koriste klijent e-pošte koji podržava S/MIME i ima instaliranu S/MIME kontrolu.

 • Ako digitalno potpisanu poruku pošaljete primaocu izvan organizacije, te osobe moći će da pročitaju poruku. U zavisnosti od klijenta e-pošte koji koriste, možda će videti digitalni potpis i moći će da ga verifikuju, a možda ga neće videti.

 • Šifrovane poruke mogu da pročitaju samo primaoci kojima je namenjena i koji imaju certifikat. Ako pokušate da pošaljete šifrovanu poruku primaocu koji nema certifikat, Outlook Web App će vas upozoriti da primalac ne može da dešifruje poruke šifrovane proširenjem S/MIME.

 • Ako bar jedan primalac šifrovane poruke ima certifikat, Outlook Web App šalje poruku svim primaocima. Ako nijedan od primalaca kojima je poruka namenjena nema certifikat, Outlook Web App neće dozvoliti da je pošaljete u šifrovanom obliku.

 • Digitalno potpisana poruka garantuje primaocu da nije menjana i verifikuje identitet pošiljaoca. Digitalno potpisane poruke mogu se poslati svima. Međutim, primalac mora koristiti aplikaciju e-pošte koja podržava S/MIME i ima instaliranu S/MIME kontrolu za verifikovanje digitalnog potpisa. Outlook i Outlook Web App podržavaju S/MIME.

 • S/MIME kontrola je neophodna za verifikovanje potpisa digitalno potpisanih poruka, ali certifikat nije. Ako primite poruku koja je šifrovana ili digitalno potpisana i niste instalirali S/MIME kontrolu, videćete upozorenje u zaglavlju poruke koje vas obaveštava da S/MIME kontrola nije dostupna. Poruka će vas usmeriti na stranicu sa opcijama S/MIME proširenja na kojoj možete da instalirate kontrolu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×