Pređi na glavni sadržaj

Šta je biblioteka dokumenata?

Biblioteka dokumenata pruža bezbedno mesto za skladištenje datoteka gde vas i vaše saradnike lako možete da pronađete, radite na njima i da im pristupite sa bilo kog uređaja u bilo kom trenutku. Na primer, možete da koristite biblioteku dokumenata na sajtu u SharePoint da biste uskladištili sve datoteke povezane sa određenim projektom ili određenim klijentom. Dodavanje datoteka ili premeštanja datoteka između fascikli je lako kao prevlačenje i otpuštanje sa jedne lokacije na drugu.

Prikaz sličice biblioteke dokumenata bez ničeg izabranog.

Napomena: Da li ekran izgleda drugačiji od ovog? Administrator možda ima klasičnu verziju iskustva u biblioteci dokumenata. Ako je tako, pogledajte članak Uvod u biblioteke. Ako ste vlasnik biblioteke dokumenata, vlasnik lokacije ili administrator, pogledajte članak Prebacivanje podrazumevanog iskustva za biblioteke dokumenata iz novog ili klasičnog za korake za postavljanje podrazumevanog iskustva.

Napomena: Neke funkcije su trenutno dostupne samo u klasičnom iskustvu. Kliknite na dugme Vrati u klasičnu SharePoint u donjem levom uglu stranice da biste se prebacili na klasično iskustvo.

Podrazumevana lokacija u SharePoint i SharePoint Server 2019 obuhvata biblioteku dokumenata, a jednu se automatski kreira kada kreirate novu stranicu. Možete da dodate dodatne biblioteke dokumenata na sajt po potrebi. Ovo je korisno, na primer, ako treba da ograničite pristup skupu datoteka. Svaka biblioteka dokumenata prikazuje listu datoteka, fascikli i ključnih informacija o svakom, na primer ko je kreirao ili poslednji izmenio datoteku. Ove informacije možete da koristite da biste organizovali datoteke i olakšali im pronalaženje.

U biblioteci dokumenata možete da:

Hajde da bacimo pogled

U gornjem levom delu stranice "biblioteka dokumenata" nalazi se glavni meni.

Meni biblioteka dokumenata sistema SharePoint Onine

Ovde možete da kreirate novu fasciklu, dokument ili povezanost sa nečim što se nalazi izvan biblioteke dokumenata,

Office 365 Kreiraj novu fasciklu ili dokument

Napomena: Lista vrsta dokumenata varira u zavisnosti od vaših dozvola i načina na koji je postavljena lokacija.

ili otpremite fasciklu ili datoteke.

Office 365 otpremanje datoteka ili fascikle u biblioteku dokumenata

Napomena: Fascikle trenutno ne podržava Internet Explorer.

Možete i da sinhronizujete datoteke sa novom OneDrive aplikacijom za sinhronizaciju ili da kreirate obaveštenje da biste primili obaveštenje kada se nešto promeni.

U gornjem desnom delu stranice "biblioteka dokumenata" izaberite stavku " Opcije prikaza " da biste promenili prikaz biblioteke dokumenata u spisak, kompaktan i stil pločica. Ako koristite Internet Explorer, možete da otvorite biblioteku dokumenata u Windows istraživač datoteka, tako što ćete kliknuti na dugme prikaz u istraživaču datoteka. Prilagođeni prikaz možete da sačuvate i tako što ćete kliknuti na dugme Sačuvaj prikaz kao ili, ako ste vlasnik biblioteke ili administrator, možete da uređujete ili kreirate prikaze na stranici postavke biblioteke tako što ćete kliknuti na dugme Uredi trenutni prikaz.

Office 365 promena prikaza biblioteke dokumenata

Možete da dodate nove kolone i izaberete kolone za prikaz tako što ćete kliknuti na dugme + ili + Dodaj kolone sa krajnje desne strane zaglavlja kolona ako ste u prikazu liste ili, ako ste u prikazu pločica, tako što ćete Dugme "Rasporedi iz biblioteke dokumenata" kliknuti na dugme Biblioteka dokumenata dodaje dugme kolone sa krajnje desne strane zaglavlja kolona.

Dodavanje kolone padajućeg menija u povezanom biblioteci dokumenata

Možete da prikažete i uredite informacije o datoteci ili fascikli, kao što su potrebna svojstva, Nedavna aktivnost ili sa kojom se datoteka deli, u oknu sa informacijama. Da biste prikazali ili sakrili okno informacije, izaberite datoteku ili fasciklu i kliknite na Okno sa detaljima biblioteke dokumenata na desnoj strani glavnog menija. Okno sa informacijama možete da prikažete i tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu i izabrati stavku Detalji.

Tabla sa metapodacima sistema Office 365

Kada izaberete fasciklu ili datoteku, meni u gornjem levom delu biblioteke dokumenata menjaju se na listu radnji koje možete da uradite u toj fascikli ili datoteci.

Izabrana datoteka prikazuje promenu u meniju biblioteka dokumenata

Napomena: Da biste prikazali meni datoteka ili fascikle kada u prikazu sličice, kliknite na gornji desni ugao sličice.

Možete da vidite drugu verziju menija dokument tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ime datoteke ili, ako je u prikazu liste tako što ćete kliknuti na tri Funkcija Office 365 biblioteka dokumenata tačke pored imena datoteke. Ovaj meni sadrži dodatne radnje kao što su kačenje na vrh koji ističe datoteke tako da ih vi i druge osobe možete brzo pronaći.

Meni "Zakači" u meniju "datoteka"

Spremni ste da počnete?

Evo nekih dodatnih članaka pomoći da biste mogli da uradite sledeće:

Rad sa datotekama u biblioteci dokumenata

Pravljenje fascikle u biblioteci dokumenata

Kreiranje nove datoteke u biblioteci dokumenata

Prikazivanje i uređivanje informacija o datoteci, fascikli ili vezi u biblioteci dokumenata

Dodatke prostora za skladištenje i drugih ograničenja softvera u sistemu SharePoint

Kada treba da koristim biblioteku dokumenata umesto OneDrive za posao ili školu ?

Pogledajte da li treba da sačuvam datoteke u usluzi OneDrive ili SharePoint? da biste saznali najbolje mesto za skladištenje datoteka.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×