Šta je novo u programu Access 2019

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako vršite nadogradnju na Access 2019 iz Access 2016, imate sve funkcije koje ste navikli – i vidite kao i nekoliko novih!

Vizuelizacija podataka pomoću novih grafikona

Odaberite sa 11 nove grafikone i učiniti je lakše razumeti podatke uskladištene u obrascima i izveštajima. Uparite polja sa dimenzijama grafikona i trenutno pregledajte promene.

SAZNAJTE VIŠE

Evo primera novih grafikona možete da koristite u Access bazama podataka.

Baza podataka sa kružnim grafikonom u sredini ekrana

Stubičasti grafikoni   

U stubičastom grafikonu, kategorije se prikazuju duž horizontalne ose (svojstvo Osa (kategorija)), a vrednosti se prikazuju duž vertikalne ose (svojstvo Vrednosti (Y osa)).

uzorak stubičastog grafikona

Linijski grafikoni   

U linijskom grafikonu, kategorije se jednako distribuiraju duž horizontalne ose (svojstvo Osa (kategorija)), a vrednosti se jednako distribuiraju duž vertikalne ose (svojstvo Vrednosti (Y osa)).

Uzorak linijskog grafikona

Trakasti grafikoni   

U trakastom grafikonu, kategorije su organizovane duž vertikalne ose (svojstvo Vrednosti (Y osa)), a vrednosti su organizovane duž horizontalne ose (svojstvo Vrednosti Osa (kategorija)). Trakasti grafikoni obrću normalan položaj ose i dimenzije vrednosti.

Uzorak trakastog grafikona

Kružni grafikoni   

U kružnom grafikonu, kategorije se prikazuju kao kružni isečci (svojstvo Osa (kategorija)). Vrednosti podataka (svojstvo Vrednosti (Y osa) ) sabiraju se kao procenat u odnosu na celinu koja se prikazuje u vidu kruga.

Uzorak kružnog grafikona

Kombinovani grafikoni   

Kombinovani grafikon kombinuje dva ili više tipova grafikona, kao što su grupisani stubičasti i linijski grafikon, radi objašnjenja različitih ali srodnih podataka.

Sample Combo grafikon

Podrška za veliki broj (bigint)

Tip podataka Veliki broj skladišti numeričku vrednost koja nije novčana i koja je kompatibilna sa tipom podataka SQL_BIGINT u ODBC-u. Ovaj tip podataka efikasno izračunava velike brojeve.

Možete dodati veliki broj kao polje Access tabele. Takođe možete da se povežete sa bazama podataka sa odgovarajućim tipom podataka, kao što je SQL Server bigint, ili da uvozite iz njih.

Da biste koristili veliki broj tip podataka za podršku u povezuju ili uvoz iz spoljnih izvora, morate prvo da izaberete neku od opcija u dijalogu opcije programa Access Izaberite stavke Datoteka>Opcije>Aktuelna baza podataka. Na dnu dijaloga "Opcije", videćete u odeljku Opcije podrške tip podataka . Izaberite opciju Podrške BigInt tip podataka za povezani/uvezeni tabele .

SAZNAJTE VIŠE

Snimak ekrana listu tipova podataka u Access tabelu. Potvrđen je veliki broj.

Snimak ekrana tip bigint podrška za opciju povezana/uvezena tabela izabrana u Access opcije.

Podrška za dBASE je ponovo

Smo zadovoljni da znate da su ponovo da uvođenje dBASE podrška za datoteke (.dbf) u programu Access. Još jednom, možete da uvezete ili povežete podatke uskladištene u dBASE datoteke u programu Access, kao i da izvezete podatke u dBASE datoteke.

Više informacija o uvoza ili povezivanja sa dBASE datoteke potražite u članku Uvoz podataka iz i povezivanje podataka dBASE.

Više informacija o izvoz Access podataka u dBASE datoteke potražite u članku Izvoz podataka u dBASE.

Snimak ekrana Access sa dBASE datoteku opciju izabran na kartici trake Exernal podataka

Svojstvo list sortiranja

Imate problema pri pronalaženju određenih svojstvo koje želite na listu sa svojstvima među mnoštvo dostupnih svojstava? Sortiranje na listu sa svojstvima za obrasce i izveštaje je ovde! Nije vam bilo lakše da biste pronašli određene svojstvo na listu sa svojstvima. Obrasci i izveštaji sadrži mnoštvo svojstva raširili između nekoliko kartica, što znači da ponekad je teško pronaći onaj koji želite. Ako znate ime određene za svojstvo koje želite, sortiranja liste vam olakšava da biste pronašli.

Otvorite listu sa svojstvima kada se nalazite u režimu za dizajniranje za obrasce i izveštaje i ćete videti sortiranje preklopno dugme u gornjem desnom uglu. Podrazumevana postavka, nesortiranoj, navodi svojstva originalnog naloga koje ste navikli da vidite u programu Access.

Kliknite na dugme Sortiraj i pristup sortira listu svojstava po abecednom redu.

Snimak ekrana programa Access sa svojstvima sa svojstvima sortirani po abecednom redu

Kliknite na dugme Sortiraj ponovo da se prebacujete sa sortiranjem nazad na podrazumevanu postavku.

Snimak ekrana programa Access sa svojstvima bez svojstvo sortiranja

Novo ime oznake svojstvo za kontrole

Dodali smo novo svojstvo kontrolama pod imenom „Ime oznake“ kako biste mogli da povezujete kontrolu oznake sa drugom kontrolom. Ranije ste morali da „izrežete“ kontrolu oznake, a zatim da je „nalepite“ na drugu kontrolu kako biste je povezali. Pomoću novog svojstva „Ime oznake“ sada možete lako da otkucate ime kontrole oznake da biste je povezali.

Povezivanje imena oznake sa kontrolom poboljšava pristupačnost jer asistivne tehnologije sada mogu da otkriju povezivanje i ukažu na njega.

Svojstvo „Ime oznake“ prikazano na listu sa svojstvima

ODBC vezu pokušaj logike

Kada Access izgubi ODBC veza sa spoljnim izvorom podataka, korisnici moraju da zatvorite i ponovo otvorite Access baze podataka kako biste nastavili da radite sa objekte koji koriste podatke iz te spoljnih izvora podataka. Access ne pokušavaju da ponovo uspostavi vezu spuštenog čak i ako se veza važeći ponovo i ništa koje korisnici mogu da uradim da bi Access pokušajte i ponovo se povežete sa spoljnim izvorom podataka.

Unapredili ovo iskustvo tako da se sada ako Access izgubi ODBC veza sa spoljnim izvorom podataka, Access će pokušati da automatski ponovo povezati sa izvorom podataka. U ovom scenariju, odmah ćete videti sledeće iskustvo:

 • Ako Access izgubi ODBC veza sa spoljnim izvorom podataka koju pokušavate da koristite, videćete poruku o grešci koja opisuje otkazivanja.

 • Pristup sada pokušava da se ponovo povežete sa izvorom podataka automatski kada izvršavate operacije koje zahtevaju vezu sa spoljnim izvorom podataka. Ako na pokušaj uspe, možete da nastavite rad sa objektima podataka i baza podataka bez potrebe da zatvorite i ponovo otvorite Access.

 • Ako na pokušaj ne uspe, nećete moći da radite sa objekata koje koriste spuštenog spoljnih izvora podataka, ali možete da nastavite rad sa druge oblasti u bazi podataka koje nisu zavise od izvora podataka nije dostupno.

 • Ako pokušate da koristite podatke ili ponovo druge objekte koji se oslanjaju na spoljne podatke za povezivanje, Access ponovo pokušava da se ponovo povežete sa spoljnom izvoru podataka.

Poboljšanja pristupačnosti

Se nastavljaju naše napor za poboljšanje pristupačnosti programa Access za sve korisnike. U programu Access 2019, videćete novi mnoga poboljšanja preko Access položeno.

Evo nekoliko poboljšanja ćete videti kada koristite Windows narator i druge pomoćne tehnologije:

 • Stanje polja za pronalaženje i kombinovanim okvirima (bilo skupljen ili razvijen) mogu odmah prepoznala i čitati.

 • Ceo za pronalaženje kombinovani okvir red ili kada postoji više kolona možete odmah prepoznala i pročitati.

 • Za opcije ime grupe zajedno sa stanjem opciju (da li izabrali ili obrisali) u dijalogu možete odmah prepoznati i čitanje.

 • Ikonu strelicu menija filtera za kolonu sa podacima možete odmah prepoznala i pročitati.

 • U režimu za skeniranje Windows Narator, možete odmah pritisnite taster strelica nalevo ili strelica nadesno da biste došli do radio dugme, i pritisnite taster razmak ili Enter da biste se prebacivali ga.

 • Narator i druge pomoćne tehnologije sada možete čuti više kontrola elemente koji se zove kada koriste priloge, kontrole kartica i kontrole polja za potvrdu u obrasce, izveštaje i listovima sa podacima.

 • Narator i druge pomoćne tehnologije sada imaju je lakše vreme se prikazuju u tabele, upita i listova sa podacima obrasca imena kolona za čitanje.

 • Poboljšana prateće priče i druge pomoćne tehnologije kada kontroli u obrascu odeljka primi fokus.

Evo nekoliko poboljšanja ćete videti kada koristite režimu visokog kontrasta operativnog sistema Windows:

 • Dugme "filter" na traci za navigaciju kroz zapise na dnu obrasca ili lista sa podacima je sada vidljivi.

 • Sačuvani uvozi karticu u dijalogu Upravljanje zadacima za podatke ispravno prikazali i sada su vidljivi kada uređujete tekst.

 • Obrasci i izveštaji prikazuju u režimu visokog kontrasta kao što su zaglavlja kolona sa podacima, tematski dugme komande i fokus ćeliju boja teksta u listovima sa podacima.

Druge pristupačnosti poboljšanja u programu Access

 • Da biste kreirali tabelu, sada možete da pritisnete taster Alt + H. Da biste otvorili meni filtera kolone tabele, sada možete da pritisnete Q. Da biste otvorili dijalog pronalaženje i zamena, sada možete da pritisnete FD.

 • Trenutno koristite prečice na tastaturi F6 i Shift + F6 prolazi kroz sve odeljke u obrascima iskačućeg menija.

Nova stavka liste vrednosti za uređivanje je lakše

Uvodimo novu tastersku prečicu koja olakšava otvaranje dijaloga „Uređivanje stavki liste“ prilikom rada sa kombinovanim okvirima liste vrednosti na Access obrascima.

Ako kombinovani okvir koristi listu vrednosti kao izvor podataka i podesili ste svojstvo „Dozvoli uređivanja liste vrednosti“ na opciju „Da“, možete da koristite ovu novu prečicu na tastaturi. Kada vam je fokus na kombinovanom okviru u prikazu „Obrazac“, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+E da biste otvorili dijalog „Uređivanje stavki liste“.

Dijalog „Uređivanje stavki liste“ u Access obrascu

Pokaži mi okvir poboljšanja

Polje recite šta želite da uradite na vrhu trake bila ažurirana sa poboljšana pretraga, sadržaj i preporuke za odgovaranje na pitanja bolje i brzo. Kada unesete Traženje određenog zadatka, funkcija ili pitanja, videćete širok spektar opcija. Ako je brza zadatak, Access će pokušati da vam omogućavaju da brinuti o ga direktno sa polju obavesti Me okno. Ako je složenije pitanje, pokazaćemo vam pomoći da bismo najbolje odgovara vašim potrebama. Isprobaj da biste videli koliko brzo možete da pronađete ono što tražite i završavanje poslova.

Izaberite stavku obavesti Me polje u programu Access i otkucajte u koju želite da uradite. Pokaži mi će pokušati da pomogne za obavljanje tog zadatka.

Objekti u dizajnu windows lakše da biste promenili veličinu

Postavljali povratne informacije da je teško promena veličine tabele objekata u operativnom sistemu windows dizajn upita i odnos. Smo da povratne informacije i napravili oblasti može da se klikne na ivica lakše miša da biste privukli. Sada imate je lakše vreme hvataju i menjanjem veličine ivice tabele uz pomoć miša unutar ove operativnog sistema windows.

Takođe postavljali povratne informacije da hvataju i premeštanje iskačućeg obrazaca pomoću miša je teško. Slično tome, pravili oblasti može da se klikne na ivica lakše miša da biste privukli u tim slučajevima. Sada imate je lakše vreme hvataju i menjanjem veličine ivice tabele pomoću miša i premeštanje iskačućeg obrasce.

Pomeranja poboljšanja za okno za navigaciju

Sluљali smo povratne informacije koje se pomerajte se kroz listu objekata u oknu za navigaciju u režimu prikaza visoki TPI pojavilo u neočekivano ponašanje. Poboljšane smo ovoj oblasti sada što znači ne bi trebalo da vidite pomeranja „pomera” kada koristite okno za navigaciju u viša TPI režima prikaza.

Razvijte svoje Office veštine

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×