Šta je novo u vezi sa pristupačnošću u programu Excel

Posvećeni smo tome da Office 365 aplikacije budu pristupačan po dizajnu na svim uređajima, tako da

 • osobe sa umanjenim sposobnostima mogu da komuniciraju, iskoriste i prave sadržaj na bilo kom uređaju.

 • Svi mogu lako da prave sadržaj koji je pristupačan.

U ovom članku delimo neke istaknute informacije o nedavnim ispravkama kojima se trudimo da poboljšamo Excel za PC, Mac, iOS, Android i Windows Mobile za klijente koji koriste tastaturu i asistivne tehnologije. Podstičemo vas da šaljete povratne informacije kako bismo nastavili da unapređujemo Excel za sve korisnike.

Napravili smo Excel tako da bude dosledniji i pouzdaniji uz čitače ekrana i omogućili smo bolji i veći pristup funkcijama pomoću čitača ekrana. Olakšali smo kretanje po grafikonima i učinili ga efikasnijim i dodali funkcije kako bi čitači ekrana identifikovali sve elemente grafikona po imenu dok se krećete kroz njih. Ima važnih poboljšavanja tabela i dodatnih informacija o skoro svakom elementu u radnoj svesci pomoću postavki rečitosti čitača ekrana.

Da biste saznali kako da koristite te funkcije uz čitač ekrana i tastaturu, kliknite na ikonu Excel u Office centru za pristupačnost.

Ispravke za novembar 2016.

Evo nekih istaknutih stavki ispravke za Excel za novembar 2016. Poboljšanja pristupačnosti prate industrijske standarde i mogu da se koriste pomoću bilo koje asistivne tehnologije.

Napomena: Ako želite da budete među prvima koji će koristiti ta poboljšanja, pridružite se programu Office Insider.

Interakcija čitača ekrana i tastature

 • Čitači ekrana nude detaljnije informacije o radnim sveskama, kao što su veličina i prisustvo elemenata poput slika i Excel objekata, skrivenih redova ili kolona, zamrzavanja okana i razdeljivanja okana.

 • Čitači ekrana mogu da čitaju naglas i detaljnije informacije o ćelijama, kao što su adresa i vrednost i prisustvo elemenata kao što su formule, hiperveze, komentari, trake podataka i mini-grafikoni.

 • Krećite se efikasno u dijalozima, menijima i oknima.

Alternativni tekst za Excel slike

Alternativni tekst za slike i grafikone sada ima doslednu operaciju u svim Office 365 aplikacijama, uključujući Excel. U ovoj ispravci Excel dodaje mogućnost pravljenja alternativnog teksta za druge objekte koji su specifični za Excel.

 • Tabele

 • Izvedene tabele i izvedeni grafikoni

 • Slike u pozadini koordinatne mreže

Kontrolor pristupačnosti

Kako bi vam pomogao da pravite pristupačne radne sveske, Excel sada podržava kontrolor pristupačnosti u verzijama za Windows stone računare, Mac i Online. Kontrolor pristupačnosti za aplikacije za mobilne uređaje očekuje se uskoro.

 • Pokrenite kontrolor pomoću dugmeta na kartici Pregled na traci.

 • Prijateljske povratne informacije sa uputstvima za korake za rešavanje problema koje podudaraju sa komandama na traci, kao što je to na koji način se dodaje alternativni tekst.

 • Kontrolor pristupačnosti proverava da li ima alternativnog teksta, zaglavlja kolone i struktura tabela, plutajućih objekata, teksta hiperveze i još mnogo toga.

Čuvanje kao PDF ili izvoz u PDF

Ova ispravka nudi poboljšanja kako bi podržala pravljenje pristupačne, ispravno označene datoteke u PDF formatu pomoću komandi Sačuvaj kao ili Izvezi.

 • Hiperveze su ispravno označene.

 • OfficeArt i plutajući objekti u tabelama ispravno su označeni kao figura, grafikon ili dijagram.

 • Tekstualni elementi na grafikonu označeni su smislenim redosledom čitanja.

Kretanje po grafikonu

 • Koristite taster Enter ili razmaknicu da biste otišli direktno na sadržaj grafikona, kao što je naslov ili radna površina grafikona.

 • Koristite taster Tab za kretanje na logičan i predvidljiv način po elementima grafikona, kao što su naslov, legenda, radna površina grafikona, ikone i svi ugrađeni oblici.

 • Koristite čitač ekrana za identifikovanje elemenata grafikona po imenu, kao što je „Naslov grafikona: Ovaj grafikon“.

Oblikovanje obogaćenog teksta

 • Pritisnite taster F2 za režim uređivanja, zatim idite na opseg teksta za oblikovanje i izaberite ga pomoću tastature (Shift+strelica nalevo ili Shift+strelica nadesno).

 • Kada izaberite tekst, koristite radnje tastature (Alt+tasterska prečica) da biste otišli na traku i izabrali dostupnu komandu za oblikovanje.

Stilovi teksta

 • Čitači ekrana sada čitaju opis stila pored imena stila. Na primer, čitač ekrana najavljuje „Ime: Opis poravnavanja: Opšte, poravnato dole“.

 • Čitači ekrana sada čitaju boje povezane sa stilovima, na primer „Popuna – plavo, 20% akcenat1“. To se odnosi na stilove za teme, tabele, izvedene tabele, module „Slicer“, vremenske ose i mini-grafikone.

Podešavanje stranice

 • Dimenzije ćelije su sada dostupne u meniju na traci.

 • Pojedinačne dimenzije kao što su visina reda sada imaju ikone na koje može da se klikne.

Zaglavlja tabele i kretanje po tabeli

 • Korisnici čitača ekrana mogu da se kreću u tabeli pomoću samo osnovnih komandi tastature.

 • Zaglavlja kolone se sada umeću automatski kada umetnete tabelu.

 • Čitači ekrana pouzdano čitaju zaglavlja reda i kolone na ekranu.

Obratite nam se

Vaše povratne informacije su dobrodošle.

Želimo da uživate u radu sa programom Excel. Ako imate predlog o tome kako da Excel bude još korisniji osobama sa umanjenim sposobnostima, pošaljite povratne informacije ili glasajte na forumu User Voice za Excel.

Tehnička podrška za osobe sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×