Šta je raspored na slajdu?

Rasporedi na slajdu sadrže polja oblikovanja, položaja i čuvara mesta za sav sadržaj koji se pojavljuje na slajdu. Čuvari mesta su kontejneri sa linijama na rasporedima na slajdu koji sadrže poput naslova, tela teksta, tabela, grafikona, SmartArt grafike, slika, clip art, video zapisa i zvukova. Rasporedi na slajdu takođe sadrže boje, fontove, efekte i pozadinu (kolektivno poznatukao tema ) slajda.

Struktura rasporeda

Slika 1: Svi elementi rasporeda koje možete da uključite na PowerPoint slajd

PowerPoint obuhvata ugrađene rasporede na slajdu, a njih možete da izmenite da biste ispunili svoje potrebe, kao i da delite prilagođene rasporede sa drugim osobama koje kreiraju prezentacije u programu PowerPoint.

Rasporedi na slajdu u programu PowerPoint

Slika 2: Standardni rasporedi na PowerPoint, prikazujući raspored različitih čuvara mesta za tekst ili grafiku

Možete da promenite standardne rasporede na slajdu koji su ugrađeni u PowerPoint u prikazu mastera slajda. Slika u nastavku prikazuje master slajda i dva rasporeda mastera za temu u prikazu mastera slajda.

Master slajda sa rasporedima u PowerPoint prikazu mastera slajda

Slika 3: U prikazu mastera slajda, u oknu sa sličica sa leve strane pojavljuje se master slajda na vrhu, praćen rasporedima koji definišu rasporede koje možete da koristite kao što su naslovni slajd i slajd Naslov i sadržaj.

Da biste saznali više o masterima slajda, pročitajte članak Šta je to master slajda?

Gde mogu da pronađem rasporede na slajdu?

  • Ako želite da primenite definisani raspored na slajdu na neki određeni slajd, izaberite slajd. Zatim na traci sa alatkama izaberite stavke Početak > Raspored i odaberite raspored iz galerije opcija koja će se pojaviti.

    Dugme "Raspored" na kartici "Početak" u programu PowerPoint ima sve dostupne rasporede na slajdu.
  • Ako želite da prilagodite definiciju rasporeda na slajdu koju kasnije možete da primenite na pojedinačne slajdove, na traci sa alatkama izaberite stavku Prikaz > masteru slajda. (Ova funkcija nije dostupna u programu PowerPoint za veb.)

    Rasporedi na slajdu mogu se prilagoditi u prikazu mastera slajda

    Masteri rasporeda pojavljuju se kao sličice u oknu sa sličicama ispod mastera slajda. Kliknite na master rasporeda u oknu sa sličicama, a zatim počnite sa prilagođavanjem.

Više informacija o rasporedima na slajdu

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×