Šta je to Microsoft Exchange nalog?

Microsoft Exchange nalog jeste poslovni ili školski nalog e-pošte. Organizacija koja vam je dala Exchange nalog e-pošte radi na Microsoft Exchange Server ili koristi Microsoft 365 koji koristi Exchange Server za pružanje e-pošte.

Obično nećete morati da znate ime svog Exchange servera. Ako to uradite, obratite se osobama koje su vam dale Exchange adresu e-pošte i pitajte ih o imenu Exchange servera.

Kada postavite mobilni uređaj, funkcija automatskog otkrivanja pronalazi ime Exchange servera i poštansko sanduče i konfiguriše Outlook umesto vas. Ona koristi ime domena iz adrese e-pošte kako bi pronašla server. Samo ako automatskodiscover ne uspe da ga preuzmu, od vas će se tražiti ime Exchange servera. Tada obično nešto ne funkcioniše ispravno i moraćete da se obratite osobama koje su vam dale adresu e-pošte. On će vam reći ime Exchange servera i pomoći vam da podesite Outlook.

Kada koristite Exchange nalog, e-poruke se isporučuju u poštansko sanduče Exchange servera i čuvaju u tom poštanskom sandučetu. Tamo se čuvaju i kontakti i kalendar.

Kada preduzeće ili škola podese Exchange server, oni biraju koji metod Exchange nalog koristi za pristup e-pošti na serveru. To određuje način na koji funkcioniše e-pošta. Evo mogućnosti – pitajte preduzeće ili školu na koji način je postavljen vaš Exchange nalog:

  • Exchange ActiveSync; MAPI/HTTP predstavljaju metode za pristupanje Exchange e-pošti, obično sa laptopa, telefona ili tableta. Kada pristupate e-pošti ili je čitate, vi je ne preuzimate niti skladištite na mobilnom uređaju, već je zapravo čitate u sistemu Exchange Server. To omogućava da pristupate e-pošti čak i ako niste povezani sa internetom.

  • IMAP, na primer Exchange ActiveSync, predstavlja metod za pristupanje e-pošti gde god da se nalazite, sa bilo kog uređaja. Kada čitate e-poruku pomoću IMAP protokola, vi je ne preuzimate niti skladištite na računaru, već je zapravo čitate u sistemu Exchange Server.

    Pomoću IMAP protokola e-pošta u fasciklama „Prijemno sanduče“, „Izbrisane stavke“ i „Poslate stavke“ sinhronizuje se između uređaja i servera. IMAP dozvoljava ograničeno skladištenje kalendara, ali ne podržava saradnju na kalendaru sa drugim korisnicima.

  • POP e-pošta se preuzima iz sistema Exchange Server na računar. Kada se e-pošta preuzme na računar, ona se briše sa servera. Da biste pristupali e-pošti kada se ona preuzme, morate da koristite isti računar. Ako e-pošti pristupate sa drugog računara ili uređaja, izgleda kao da su neke prethodno preuzete poruke izbrisane.

Pomoću Exchange naloga e-pošte možete da radite na e-porukama čak iako niste povezani sa sistemom Exchange Server u IT sektoru preduzeća. To se zove rad van mreže ili korišćenje keširanog Exchange režima.

Kopije e-pošte i stavki iz kalendara čuvaju se na računaru u vanmrežnoj Outlook datoteci sa podacima (.ost). Ta datoteka se redovno sinhronizuje sa stavkama na Exchange serveru u IT sektoru preduzeća kada ste povezani sa njim. To je tačna kopija poštanskog sandučeta Exchange servera.

Pošto podaci ostaju u sistemu Exchange Server preduzeća, tu vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost) možete ponovo da napravite na novom računaru bez potrebe da pravite rezervnu kopiju datoteke.

Vanmrežnu Outlook datoteku sa podacima (.ost) može da otvori samo Outlook profil na računaru koji ju je napravio.

Možete da proverite Postavke naloga u programu Outlook da biste videli tipove naloga e-pošte u Outlook profilu.

  1. U meniju izaberite stavku Datoteka, a zatim Postavke nalogai Postavke naloga.

  2. Na kartici E-pošta kolona Tip navodi tip naloga za svaku stavku.

    Postavke naloga

Napomena: Da biste pristupili nekim funkcijama programa Outlook, nalog mora da bude u određenoj verziji sistema Exchange Server. Da biste odredili sa kojom se verzijom sistema Exchange Server povezuje vaš nalog, pročitajte članak Određivanje verzije sistema Microsoft Exchange sa kojom se moj nalog povezuje.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×