Šta znače ova dugmad i trouglovi u ćelijama?

U programu Excel postoji nekoliko tipova dugmadi opcije i obojene trougla koji se pojavljuju u ćeliji ili pored njih. Ova dugmad i trouglove pružaju korisne komande i informacije o sadržaju ćelije i pojavljuju se u trenutku kada su vam potrebne. Ovaj članak opisuje šta svaka od ovih dugmadi i triuglji znače i kako možete da radite sa njima.

Dugmad koju ćete možda videti na radnom listu

Sedam dugmadi koje se mogu pojaviti pored ćelije su sledeće: Opcije automatskog ispravljanja, Opcije lepljenja, automatske popune, Greška u praćenju, Umetanje opcijai pravilo oblikovanja.

Opcije automatskog ispravljanja

Dugme " Opcije automatskog ispravljanja " Slika dugmeta se može pojaviti kada zadržite pokazivač miša na malom plavom polju u okviru "tekst koji je automatski ispravljen". Na primer, ako otkucate hipervezu ili e-adresu u ćeliji, može se pojaviti dugme Opcije automatskog ispravljanja . Ako pronađete tekst koji ne želite da ispravite, možete opozvati korekciju ili uključiti opcije automatskog ispravljanja. Da biste uključili ili isključili opcije automatskog ispravljanja, kliknite na dugme Opcije automatskog ispravljanja , a zatim napravite izbor sa liste.

Više informacija potražite u članku Izbor opcija automatskog ispravljanja za pisanje velikih slova, pravopis i simbole.

Paste Options

Dugme " Opcije lepljenja " Slika dugmeta se pojavljuje neposredno ispod nalepljenog izbora kada nalepite tekst ili podatke. Kada kliknete na dugme, pojavljuje se lista koja vam omogućava da utvrdite kako da nalepite informacije u radni list.

Dostupne opcije zavise od tipa sadržaja koji nalepljujete, programa iz kojeg nalepite i oblikovanja teksta u kojem nalepite.

Više informacija potražite u članku Premeštanje ili kopiranje ćelija i sadržaja ćelija.

Opcije automatskog popunjavanja

Dugme " Opcije automatskog popunjavanja " Slika dugmeta se može pojaviti ispod popunjene selekcije kada popunite tekst ili podatke na radnom listu. Na primer, ako otkucate datum u ćeliji, a zatim prevučete ćeliju da popuni ćelije ispod nje, možda će se pojaviti dugme Opcije automatskog popunjavanja . Kada kliknete na dugme, prikazuje se lista opcija za popunjavanje teksta ili podataka.

Dostupne opcije na listi zavise od sadržaja koji popunjavate, programa koji popunjavate i oblika teksta ili podataka koje popunjavate.

Više informacija potražite u članku automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista.

Praćenje grešaka

Dugme " Prati grešku " Slika dugmeta se pojavljuje pored ćelije u kojoj se javlja greška u formuli, a zeleni trougao se pojavljuje u gornjem levom uglu ćelije.

Pojavljuje se padajuća lista pored ikone vrednosti praćenja

Kada kliknete na strelicu pored dugmeta, pojavljuje se lista opcija za proveru grešaka.

Više informacija potražite u članku otkrivanje grešaka u formulama.

Opcije umetanja

Dugme " Opcije umetanja " se može pojaviti pored Slika dugmeta stavke umetnuti ćelije, redove ili kolone.

Kada kliknete na strelicu pored dugmeta, pojavljuje se lista sa opcijama oblikovanja.

Napomena: Ako ne želite da se ovo dugme prikazuje svaki put kada umetnete oblikovane ćelije, redove ili kolone, možete da isključite ovu opciju u okviru datoteke > opcije > Napredne > u okviru isecanje, kopiranje i lepljenje > Ukloni polje za potvrdu pored dugmeta Prikaži opcije umetanja .

Primenjivanje pravila oblikovanja na

Dugme " primenjuje pravilo za oblikovanje" na Slika dugmeta se koristi za menjanje metoda skping za podatke o uslovnom oblikovanju u izvedenoj tabeli.

Kada kliknete na strelicu pored dugmeta, pojavljuje se lista opcija za skočenja.

Obojeni trouglovi koje možete videti na radnom listu

Dva obojene trougla koji se pojavljuju u ćeliji su zeleni (Formula za formulu) i crveni (komentar).

Zeleni trougao

Indikator greške u ćeliji

Zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije ukazuje na grešku u formuli. Ako izaberete ćeliju, pojavljuje se dugme prati greška Slika dugmeta . Kliknite na strelicu pored dugmeta za listu opcija.

Pojavljuje se padajuća lista pored ikone vrednosti praćenja

Više informacija potražite u članku otkrivanje grešaka u formulama.

Crveni trougao

Indikator komentara u ćeliji

Crveni trougao u gornjem desnom uglu ćelije ukazuje na to da se nota nalazi u ćeliji. Ako zadržite pokazivač miša iznad trougla, možete da prikažete tekst beleške.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Budite korak ispred uz Microsoft 365

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×