& transformisanje u programu Excel

Excel uključuje moćni skup funkcija koje se nazivaju " & transformacija", koja pruža brzu, jednostavnu skupu podataka i mogućnosti oblikovanja. Preuzimanje i transformacija vam omogućava da povezujete i kombinujete izvore podataka i sužavate im obim u skladu sa potrebama analize. Ove funkcije se koriste i u usluzi Power BI, kao i u programskom dodatku Power Query dostupnom za prethodne verzije programa Excel.

Napomena: Pre nego što uđete u detalje, možda ćete želeti da se odmaknete i pogledate video ili da uzmete naš Vodič za učenje na & transformisao i Power Pivot.

Povezivanje sa podacima i njihova transformacija često se odvijaju u nekoliko uobičajenih koraka:

Uobičajeni koraci za Power Query

Iako se neke analize podataka fokusiraju na samo nekoliko ovih koraka, svaki od njih je važan u procesu analize i transformacije podataka. Više informacija o podešavanju & transformacije i obradi analiza podataka i da biste videli primer ovih koraka u radnji pomoću programa Excel potražite u članku prvi koraci uz transformaciju & transformacije u programu Excel.

Savet: Koristite prethodnu verziju programa Excel? Ako je to slučaj, pročitajte članak Power Query – pregled i učenje da biste dobili pregled zasnovan na prethodnim verzijama programa Excel sa programskim dodatkom Power Query. Sadržaj i premise su slične, ali neki ekrani i koraci su malo drugačiji, a želimo da jasno vidite kako ove funkcije rade u vašoj verziji programa Excel. Da biste videli ove funkcije na delu u prethodnim verzijama programa Excel, pročitajte članak Prvi koraci uz Power Query.

Resursi

Sledeće veze i informacije mogu da vam pomognu da počnete sa radom i da razumete ove nove funkcije za uvoz i transformaciju podataka u programu Excel. Odeljci i veze predstavljeni su redosledom koji bi vam bio potreban u slučaju da tek počinjete sa radom – prva veza opisuje gde da pronađete novu funkcionalnost u programu Excel, sledeći odeljak vas upućuje na Vodič kroz prve korake, a zatim slede veze ka uputstvima i povezivanju sa zajednicom.

Ažuriramo ove veze kada su dostupni dodatni resursi, pa često proveravajte.

Kako se koristi Preuzimanje i transformacija?

Da biste koristili transformaciju & transformacija u programu Excel, kreirajte upit u radnoj svesci. Upit vam omogućava da se povežete sa podacima iz mnoštva dostupnih izvora podataka, da ih pregledate i transformišete. Zatim možete da učitate te oblikovane podatke u tabelu ili u ugrađeni model podataka u programu Excel i da ih kasnije osvežite. Možete i da uredite upit kad god je to potrebno, kao i da ga delite.

Da biste kreirali upit u programu Excel, koristite karticu Podaci na traci, a zatim kliknite na dugme Nabavi podatke iz grupe "& transformacija podataka ". Odatle odaberite izvor podataka. 

& transformacija iz opcija baze podataka

Funkcije " & transformacije za transformaciju " dostupne su i u grupi " & transformacije ". Za više informacija i da biste videli ove korake u radnji, pogledajte članak Prvi koraci uz & preuzimanje podataka u programu Excel.

Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju

Želite da vidite na koji način upit može da transformiše podatke? Prvi koraci uz & transformisanje u programu Excel objašnjava kako da se povežete sa njima i transformišete podatke u programu Excel, sa razumnim kategorijama i koracima koji vam pokazuju kako da kreirate upit, kao i kako da ga delite.

Savet: Zbirka funkcija uvoza i transformacije podataka dostupnih u grupi " & transformacije " u programu Excel dostupna je u mnogim Microsoft proizvodima. Te funkcije se često nazivaju Power Query. Mnoge veze u sledećim odeljcima mogu da se odnose na Power Query, a funkcionalnosti opisane u tim člancima primenjuje se na kolekciju funkcija u grupi " pribavi transformaciju & " na traci podataka programa Excel.

Uputstva

Kada vidite kako se pravi upit, lakše možete da naučite da koristite funkcije Preuzimanja i transformacije. Evo nekoliko uputstava koja vam mogu pomoći da počnete sa radom, kao i veza koje vas vode kroz izazovnije i interesantnije scenarije:

Dodatne informacije o funkciji Query

Sledeći resursi mogu da vam pomognu ako želite još detaljnih informacija o Preuzimanju i transformaciji:

Zajednica, forumi i povratne informacije

Ove mogućnosti prikupljanja i transformacije podataka koriste različiti ljudi, i oni vole da dele ono što su naučili. Pogledajte sledeće resurse da biste stupili u kontakt sa drugima u zajednici.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×