Automatsko arhiviranje starijih stavki

Automatsko arhiviranje starijih stavki

E-pošta može brzo da popuni Outlook prijemno sanduče – nove poruke, odgovori i prosleđene poruke. Pre nego što shvatite, već imate hiljade poruka. Kontrolišite Outlook prijemno sanduče i njegove fascikle tako što ćete premestiti starije stavke koje želite da zadržite u arhivu. Koristite automatsko arhiviranje da bi se ovo automatski radilo.

Možete promeniti kako se automatsko arhiviranje pokreće, gde se skladište arhivirane stavke i koliko ih Outlook čuva pre arhiviranja.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Više opcija.

 2. U okviru Automatsko arhiviranje kliknite na dugme Postavke automatskog arhiviranja.

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Pokreni automatsko arhiviranje svakih n dana i navedite koliko često želite da se pokreće automatsko arhiviranje.

 4. Izaberite druge željene opcije, kao što je opcija da Outlook briše stare stavke umesto da ih arhivira.

  Savet: Arhiviranje i automatsko arhiviranje možda nije dostupno ako se profil pošte poveže sa Exchange serverom. Takođe je moguće da vaša organizacija ima smernice za zadržavanje pošte koje zamenjuju automatsko arhiviranje. Obratite se administratoru sistema za više informacija.

Više informacija o postavkama automatskog arhiviranja potražite u članku Objašnjenja postavki automatskog arhiviranja.

Promena postavki automatskog arhiviranja za pojedinačnu fasciklu

 1. Na listi fascikli okna za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na fasciklu koju želite da promenite i izaberite stavku Svojstva.

 2. Na kartici Automatsko arhiviranje odaberite željene opcije.

Prvi put kada pokrenete Outlook, automatsko arhiviranje se podrazumevano uključuje i pokreće se svakih 14 dana. Možete da promenite koliko često se pokreće automatsko arhiviranje, da navedete Outlook datoteku sa podacima (.pst) koja se koristi za skladištenje arhiviranih stavki i da odaberete kada stavke u Outlook fasciklama podležu arhiviranju.

 1. Izaberite stavke Alatke > Opcije, a zatim izaberite karticu Drugo.

 2. Izaberite stavku Automatsko arhiviranje.

  Automatsko arhiviranje u dijalogu „Opcije alatki“

 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Pokreni automatsko arhiviranje svakih n dana, a zatim navedite koliko često želite da se pokreće automatsko arhiviranje.

 4. Izaberite željene opcije.

  • Pokreni automatsko arhiviranje svakih   Odaberite koliko često želite da se pokreće automatsko arhiviranje. Arhiviranje više stavki istovremeno može usporiti rad računara. Zbog toga je dobro odabrati vremenski period koji skraćuje proces automatskog arhiviranja. Razmislite o tome koliko stavki obično primate u određenom periodu i u skladu s tim prilagodite vremenski okvir. Pitaj pre nego što se automatsko arhiviranje pokrene    Odaberite ovu opciju ako želite da Outlook prikaže poruku sa podsetnikom pre nego što automatsko arhiviranje obradi Outlook stavke. Kad vidite poruku, možete da izaberete opciju Ne da biste otkazali tu sesiju automatskog arhiviranja.

  • Izbriši stavke kojima je istekao rok važenja (samo u fasciklama e-pošte)   Ova opcija podrazumevano nije uključena. Možete da odaberete da se e-poruke brišu kad im istekne period važenja. Podrazumevani period za radne stavke i stavke u prijemnom sandučetu je šest meseci, a za poslate stavke tri meseca, ali možete da promenite taj period pomoću opcije Očisti stavke starije od.

  • Arhiviraj ili izbriši stare stavke   Morate da odaberete ovu opciju ako želite da automatsko arhiviranje briše neke ili sve stavke kad isteknu. Ova opcija aktivira druge opcije koje vam omogućavaju da odlučite koje se stavke arhiviraju a koje brišu kada im istekne period važenja. Zatim odaberite dodatne postavke koje ćete primeniti na arhiviranje i brisanje.

   Napomena: U dijalogu Automatsko arhiviranje, „fascikle“ se odnose na glavne oblasti Outlook funkcija, kao što su fascikle Kalendar i Zadatak i pojedinačne fascikle sa poštom. To je zato što se stavke kalendara ili zadataka skladište u odgovarajućim fasciklama Kalendar i Zadatak.

  • Prikaži fasciklu arhive na listi fascikli   Odaberite da fascikla arhive bude na listi sa drugim radnim fasciklama u oknu za navigaciju. U glavnoj fascikli arhive možete da otvorite potfascikle i prikazujete arhivirane stavke. Prilikom prikazivanja arhiviranih stavki, možete da potvrdite da su arhivirane ispravne stavke, kao i da prevlačite stavke koje želite da vratite nazad u radnu fasciklu.

  • Očisti stavke starije od    Odaberite podrazumevanu postavku za vreme arhiviranja stavki, u danima, nedeljama ili mesecima. Možete da podesite na period od jednog dana od 60 meseci. „Čišćenje” znači da arhivirate, odnosno skladištite stavke. To nije isto što i „Brisanje”, osim ako ste naveli tu postavku za fascikle na drugom mestu.

  • Premesti stare stavke u    Podrazumevana postavka za ovu lokaciju se razlikuje za računare koji koriste operativne sisteme Microsoft Windows Vista i Windows XP.

   Windows Vista: C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Outlook\Archive.pst.

   Windows XP C:\Documents and Settings\korisnik \Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\Archive.pst.

   Ako želite da podesite drugo odredište za arhivirane stavke, možete da potražite i podesite drugu lokaciju. Stavke će biti premeštene na ovu lokaciju kada im istekne period važenja.

   Napomena: Stavke arhivirane na prilagođenoj lokaciji neće biti izbrisane osim ako otvorite fascikle i ručno ih izbrišete.

  • Trajno izbriši stavke   Ova opcija odmah briše istekle stavke umesto da ih premesti na podrazumevanu lokaciju, drugu fasciklu koju ste dodelili ili fasciklu „Izbrisane stavke“.

  • Primeni ove postavke na sve fascikle odmah    Ovom opcijom se primenjuju postavke automatskog arhiviranja, uključujući i promene, na sve fascikle. Ako želite da navedete različite postavke za jednu fasciklu ili više njih, nemojte da odaberete ovu opciju. Umesto toga, koristite uputstva prikazana ispod dugmeta koja objašnjavaju kako da navedete postavke za pojedinačne fascikle. Ova uputstva su uključena i u sledećem odeljku, „Promena postavki automatskog arhiviranja za pojedinačnu fasciklu”. Promene unete u određene fascikle primenjuju se samo na te fascikle.

  • Informacije o smernicama zadržavanja    U organizaciji, administrator sistema može da podesi smernice zadržavanja koje određuju kada i kako se stavke poštanskog sandučeta automatski arhiviraju. Ovde možete da prikažete smernice, ali ne možete da ih promenite bez odgovarajućih dozvola.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Promena postavki automatskog arhiviranja za pojedinačnu fasciklu

 1. Na listi fascikli u Okno za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na fasciklu koju želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva.

 2. Izaberite karticu Automatsko arhiviranje.

 3. Izaberite željene opcije.

  Napomena: Više informacija o postavkama potražite u 4. članku u gorenavedenom odeljku „Pregledanje ili menjanje podrazumevanih postavki automatskog arhiviranja”.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×