BITXOR (funkcija BITXOR)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije BITXOR u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje argument „XOR“ dva broja na nivou bita.

Sintaksa

BITXOR(broj1, broj2)

Sintaksa funkcije BITXOR ima sledeće argumente.

  • Broj1    Obavezno. Broj mora da bude veći ili jednak broju 0.

  • Broj2    Obavezno. Broj mora da bude veći ili jednak broju 0.

Primedbe

  • BITXOR daje decimalni broj koji je rezultat zbira argumenta „XOR“ (isključivi XOR) na nivou bita njegovih parametara.

  • Ako je neki od argumenata izvan ograničenja, BITXOR daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je neki argument veći od (2 ^ 48)-1, BITXOR daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako neki od argumenata nije numerička vrednost, BITXOR daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • U rezultatu, svaka pozicija bita je 1 ako vrednosti parametara na pozicijama bita nisu jednake; drugim rečima, jedna vrednost je 0 a druga je 1. Na primer, korišćenje funkcije BITXOR(5,3), 5 izraženo je kao 101 u binarnom formatu 3 kao 11 u binarnom formatu. Radi lakšeg poređenja, 3 možete posmatrati kao 011. Zdesna nalevo, vrednosti bita na tri pozicije u ovom primeru su iste (1) samo na krajnje desnoj poziciji. Rezultat „nije jednako“ daje 1 za druge i treće pozicije sa desne strane, a „jednak“ rezultat daje 0 za krajnje desnu poziciju.

  • Vrednosti broja 1 vraćene iz napretka pozicije bita sa desne na levu stranu stepena od 2. Krajnje desni bit daje 1 (2^0), bit sa leve strane daje 2 (2^1) itd.

  • Pomoću istog primera, 0 je dobijena za krajnje desnu poziciju bita zato što je 0, 2 (2^1) dobijen za drugu poziciju bita sa desne strane (1 vrednost), a 4 (2^2) je dobijeno za krajnje levi bit (takođe 1 vrednost). Zbir je 6, u decimalnom predstavljanju.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

Način funkcionisanja

=BITXOR(5,3)

Daje ukupan zbir poređenja argumenta "Exclusive Or" na nivou bita za svaku poziciju bita.

6

Binarna vrednost broja 5 je 101 a broja 3 je 11. Binarnu vrednost broja 3 možete izraziti i kao 011 kako bi sadržala tri cifre baš kao i binarna vrednost broja 5. Poređenje argumenta 'Exclusive Or' na nivou bita proverava da li su obe cifre na svakoj poziciji iste i ukoliko je nisu, daje pozitivnu vrednost za tu poziciju.

Test: U kojim pozicijama cifre nisu iste?

5 u binarnom formatu = 101

3 u binarnom formatu = 011

yyn

(1*(2^2))+(1*(2^1))+(1*0)

4+2+0

6

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×