Blokiranje sumnjivih makroa u sistemu Office u operativnom sistemu Windows 10 S

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Windows 10 S je određena konfiguracija operativnog sistema Windows 10 koja nudi poznat, produktivan Windows doživljaj koji je efikasnije podešen za bezbednost i performanse. Windows 10 S će samo koristiti softver koji je proveren da bi bio bezbedan. Ona će obezbediti zaštitu na poslovnom sistemu od pretnji na internetu i u oblaku.

Makroi automatizuju najčešće korišćene zadatke; mnogi su kreirani pomoću VBA i napisali su ih projektanti softvera. Međutim, neki makroi predstavljaju potencijalni bezbednosni rizik.

Da bi naši korisnici bili bezbedni, Office u operativnom sistemu Windows 10 S je podrazumevano konfigurisao da blokira makroe u dokumentima primljenim sa interneta. Neki od tih scenarija mogu da uključe:

  • Dokumenti preuzeti sa Internet Veb lokacija ili dobavljača skladišta potrošača (na primer, OneDrive, Google Drive ili Dropbox)

  • Dokumenti priloženi na e-poruke koje su primljene izvan organizacije (gde organizacija koristi Outlook klijent i Exchange servere za e-poštu)

  • Dokumenti otvoreni iz javnih deonica hostovanih na internetu (kao što su datoteke preuzete sa sajtova za deljenje datoteka)

Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Microsoft 365. Ako ste Microsoft 365 pretplatnik, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Način funkcionisanja

Office koristi informacije o bezbednosnoj zoni koje obezbeđuje Windows radi utvrđivanja da li makroi treba da budu blokirani. Na primer, ako se lokacija na kojoj potiče dokument smatra Internet zonom, makroi su onemogućiti u dokumentu, a korisniku je obezbeđeno sledeće obaveštenje:

Ako pokušate da otvorite datoteku sa sumnjive lokacije, Office će blokirati sve makroe.

Ako ste sigurni da je datoteka bezbedna i želite da omogućite makroe

Važno je da znate da ne morate da omogućite makroe da biste prikazali ili uredili dokument. Međutim, ako želite funkcionalnost makroa, možete da deblokirate datoteku. Da biste to uradili, moraćete da sačuvate datoteku koju želite da deblokirate na lokalni čvrsti disk ili u usluzi OneDrive. Otvorite Windows istraživač datoteka i pronađite datoteku koju želite da deblokirate. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku i u kontekstualnom meniju odaberite stavku Svojstva . Na dnu kartice " Opšte " trebalo bi da vidite odeljak za bezbednost. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Deblokiraj .

Kliknite desnim tasterom miša na datoteku u programu Windows Explorer da biste deblokirali makroe.

Pored toga, datoteku bi trebalo da bude pristupačna.

Više informacija

Slušamo vas

Ovaj članak je poslednji put ažuriran 15 2017. Ako vam je to pomoglo, a posebno ako niste, molimo vas da koristite kontrole povratnih informacija ispod da biste nam obavestili kako možemo da je poboljšamo.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×