Brisanje dupliranih zapisa pomoću upita

Brisanje dupliranih zapisa pomoću upita

Duplirani podaci često se unose kada više korisnika istovremeno dodaje podatke u bazu podataka ili ako baza podataka nije dizajnirana tako da proverava da li postoje duplikati. Upit možete da koristite kada želite da izbrišete mnogo dupliranih podataka. Prvi put je da pronađete duplirane zapise pomoću upita u bazi podataka.

Napomena: Metodi opisani u ovom članku se ne primenjuju na Access Veb aplikacije.

Pre brisanja podataka

Nije moguće opozvati brisanje podataka, zato proverite da li je baza podataka spremna pre nego što pokušate da izbrišete duplirane zapise:

 • Uverite se da datoteka nije samo za čitanje.

 • Ako bazu podataka delite sa drugima, zatražite od njih da zatvore objekte sa kojima želite da radite da biste izbegli moguće neusaglašenosti podataka.

 • Ako imate dozvole da otvorite bazu podataka u isključivom režimu: Kliknite na dugme >Otvori i izaberite bazu podataka. Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori i izaberite stavku Otvori ekskluzivnu.

 • Najvažnije je da napravite rezervnu kopije baze podataka. Jedini način da spasete izbrisane zapise jeste da ih vratite u prethodno stanje iz rezervne kopije. Operacija brisanja može da izbriše i zapise u povezanim tabelama.

Napomena:  Da biste vratili iz rezervne kopije, zatvorite i preimenujte originalnu datoteku tako da rezervna kopija može da koristi ime originalne verzije. Dodelite ime originalne verzije rezervnoj kopiji i otvorite je u programu Access.

Kreiranje i pokretanje upita za brisanje

 1. Izaberite karticu kreiranje > dizajna upita i kliknite dvaput na tabelu iz koje želite da izbrišete zapise.

 2. Kliknite dvaput na zvezdicu (*) da biste dodali sva polja tabele u dizajner upita.

 3. Dodajte polja koja ćete koristiti za identifikovanje zapisa za brisanje. Na primer, pretpostavimo da je klijent izašao iz preduzeća i da treba da izbrišete sve neobrađene porudžbine za tog klijenta. Da biste pronašli samo te zapise, možete da dodate polja ID klijenta i datum porudžbine u koordinatnu mrežu za dizajn.

 4. Kriterijume možete da dodate i u odnosu na kriterijum. Na primer, možete da dodate ID klijenta klijenta koji je izašao iz preduzeća i datum posle kojeg su porudžbine korisnika nevažeće.

 5. Opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži za svako polje kriterijuma.

 6. Na kartici Dizajn izaberite stavku Pokreni. Proverite da li upit vraća zapise koje želite da izbrišete.

 7. Izaberite stavku Prikaz dizajna i na kartici Dizajn kliknite na dugme Izbriši. Access menja upit za izdvajanje u upit za brisanje, skriva plan " Prikaži " u donjem delu koordinatne mreže dizajna i dodaje taster DELETE .

 8. Još jednu verifikaciju pre nego što pokrećete upit za brisanje: uverite se da se red " Izbriši " u koloni * (sva polja) prikazuje od i gde bi trebalo da se pojavi u kolonama kriterijuma.

 9. Na kartici Dizajn kliknite na dugme pokrene > da.

Više potražite u članku poređenje dve tabele i pronalaženje zapisa bez podudaranja.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×