Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Recimo da želite da saznate koliko jedinstvenih vrednosti postoji u opsegu koji sadrži duplirane vrednosti. Na primer, ako kolona sadrži:

 • Vrednosti 5, 6, 7 i 6, rezultat su tri jedinstvene vrednosti – 5, 6 i 7.

 • Vrednosti "Bredli", "Bredli", "Dojl", "Dojl", rezultat su dve jedinstvene vrednosti – "Bredli" i "Dojl".

Postoji nekoliko načina za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima.

Dijalog Napredni filter možete da koristite da biste izdvojili jedinstvene vrednosti iz kolone podataka i nalepili ih na novu lokaciju. Zatim možete da koristite funkciju ROWS za prebrojavanje stavki u novom opsegu.

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

  Proverite da li opseg ćelija ima naslov kolone.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Napredno.

  Pojavljuje se dijalog Napredni filter.

 3. Izaberite stavku Kopiraj na drugu lokaciju.

 4. U polje Kopiraj u unesite referencu ćelije.

  Druga mogućnost je da izaberete stavku Skupi dijalog Slika dugmeta biste privremeno sakrili dijalog, izaberete ćeliju na radnom listu, a zatim pritisnete dugme Razvij dijalog Slika dugmeta.

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Samo jedinstveni zapisi i kliknite na dugme U redu.

  Jedinstvene vrednosti iz izabranog opsega se kopiraju na novu lokaciju koja počinje ćelijom koju ste naveli u polju Kopiraj u.

 6. U praznu ćeliju ispod poslednje ćelije u opsegu unesite funkciju ROWS. Koristite opseg jedinstvenih vrednosti koje ste upravo kopirali kao argument, isključujući naslov kolone. Na primer, ako je opseg jedinstvenih vrednosti B2:B45, unesite =ROWS(B2:B45).

Koristite kombinaciju funkcija IF,SUM,FREQUENCY, MATCHi LEN da biste uradili ovaj zadatak:

 • Svakom tačnom uslovu dodelite vrednost 1 pomoću funkcije IF.

 • Dodajte ukupnu vrednost pomoću funkcije SUM.

 • Prebrojte jedinstvene vrednosti pomoću funkcije FREQUENCY. Funkcija FREQUENCY zanemaruje tekstualne i nulte vrednosti. Za prvo pojavljivanje određene vrednosti ova funkcija vraća broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti nakon prvog, ova funkcija daje nulu.

 • Daje položaj tekstualne vrednosti u opsegu pomoću funkcije MATCH. Ova vraćena vrednost se zatim koristi kao argument za funkciju FREQUENCY kako bi odgovarajuće tekstualne vrednosti mogli da se procene.

 • Pronalaženje praznih ćelija pomoću funkcije LEN. Prazne ćelije imaju dužinu od 0.

Primeri ugnežđenih funkcija za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomene: 

 • Formule u ovom primeru moraju se uneti kao formule niza. Ako imate trenutnu verziju programa Microsoft 365, možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

 • Da biste videli funkciju procentuiranu korak po korak, izaberite ćeliju koja sadrži formulu, a zatim na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Provera formule.

 • Funkcija FREQUENCY izračunava koliko često se vrednosti javljaju unutar opsega vrednosti, a zatim daje vertikalni niz brojeva. Na primer, koristite funkciju FREQUENCY da biste prebrojali broj bodova na testu koji se nalazi u opsegu rezultata. Funkcija daje niz i zato mora da se unese kao formula niza.

 • Funkcija MATCH traži navedenu stavku u opsegu ćelija, a zatim daje relativnu poziciju te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg A1:A3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, formula =MATCH(25,A1:A3,0) daje broj 2 zato što je 25 druga stavka u opsegu.

 • Funkcija LEN daje broj znakova u tekstualnoj niski.

 • Funkcija SUM sabira sve brojeve koje navedete kao argumente. Svaki argument može biti opseg, referenca na ćeliju, niz, konstanta, formula ili rezultat iz druge funkcije. Na primer, SUM(A1:A5) sabira sve brojeve koji se nalaze u ćelijama od A1 do A5.

 • Funkcija IF daje jednu vrednost ako uslov koji navedete ima vrednost TRUE, a drugu vrednost ako taj uslov ima vrednost FALSE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×