Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Recimo da želite da saznate koliko jedinstvenih vrednosti postoji u opsegu koji sadrži duplirane vrednosti. Na primer, ako kolona sadrži:

 • Vrednosti 5, 6, 7 i 6, rezultat su tri jedinstvene vrednosti – 5, 6 i 7.

 • Vrednosti "Bredli", "Bredli", "Dojl", "Dojl", rezultat su dve jedinstvene vrednosti – "Bredli" i "Dojl".

Postoji nekoliko načina za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima.

Dijalog Napredni filter možete da koristite da biste izdvojili jedinstvene vrednosti iz kolone podataka i nalepili ih na novu lokaciju. Zatim možete da koristite funkciju ROWS za prebrojavanje stavki u novom opsegu.

 1. Izaberite opseg ćelija ili se uverite da se aktivna ćelija nalazi u tabeli.

  Proverite da li opseg ćelija ima naslov kolone.

 2. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Napredno.

  Pojavljuje se dijalog Napredni filter.

 3. Izaberite stavku Kopiraj na drugu lokaciju.

 4. U polje Kopiraj u unesite referencu ćelije.

  Druga mogućnost je da izaberete stavku Skupi dijalog Slika dugmeta biste privremeno sakrili dijalog, izaberete ćeliju na radnom listu, a zatim pritisnete dugme Razvij dijalog Slika dugmeta .

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Samo jedinstveni zapisi i kliknite na dugme U redu.

  Jedinstvene vrednosti iz izabranog opsega se kopiraju na novu lokaciju koja počinje ćelijom koju ste naveli u polju Kopiraj u.

 6. U praznu ćeliju ispod poslednje ćelije u opsegu unesite funkciju ROWS. Koristite opseg jedinstvenih vrednosti koje ste upravo kopirali kao argument, isključujući naslov kolone. Na primer, ako je opseg jedinstvenih vrednosti B2:B45, unesite =ROWS(B2:B45).

Koristite kombinaciju funkcija IF,SUM,FREQUENCY, MATCHi LEN da biste uradili ovaj zadatak:

 • Svakom tačnom uslovu dodelite vrednost 1 pomoću funkcije IF.

 • Dodajte ukupnu vrednost pomoću funkcije SUM.

 • Prebrojte jedinstvene vrednosti pomoću funkcije FREQUENCY. Funkcija FREQUENCY zanemaruje tekstualne i nulte vrednosti. Za prvo pojavljivanje određene vrednosti ova funkcija vraća broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti nakon prvog, ova funkcija daje nulu.

 • Daje položaj tekstualne vrednosti u opsegu pomoću funkcije MATCH. Ova vraćena vrednost se zatim koristi kao argument za funkciju FREQUENCY kako bi odgovarajuće tekstualne vrednosti mogli da se procene.

 • Pronalaženje praznih ćelija pomoću funkcije LEN. Prazne ćelije imaju dužinu od 0.

Primeri ugnežđenih funkcija za prebrojavanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomene: 

 • Formule u ovom primeru moraju se uneti kao formule niza. Ako imate trenutnu verziju usluge Microsoft 365,možete jednostavno da unesete formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu kao dinamičke formule niza. U suprotnom, formulu morate da unesete kao zatamnjenu formulu niza tako što će prvo izabrati izlazni opseg, uneti formulu u gornju levu ćeliju izlaznog opsega, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičaste zagrade na početak i kraj formule za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

 • Da biste videli funkciju procentuiranu korak po korak, izaberite ćeliju koja sadrži formulu, a zatim na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Provera formule.

 • Funkcija FREQUENCY izračunava koliko često se vrednosti javljaju unutar opsega vrednosti, a zatim daje vertikalni niz brojeva. Na primer, koristite funkciju FREQUENCY da biste prebrojali broj bodova na testu koji se nalazi u opsegu rezultata. Funkcija daje niz i zato mora da se unese kao formula niza.

 • Funkcija MATCH traži navedenu stavku u opsegu ćelija, a zatim daje relativnu poziciju te stavke u opsegu. Na primer, ako opseg A1:A3 sadrži vrednosti 5, 25 i 38, formula =MATCH(25,A1:A3,0) daje broj 2 zato što je 25 druga stavka u opsegu.

 • Funkcija LEN daje broj znakova u tekstualnoj niski.

 • Funkcija SUM sabira sve brojeve koje navedete kao argumente. Svaki argument može biti opseg, referenca na ćeliju, niz, konstanta, formula ili rezultat iz druge funkcije. Na primer, SUM(A1:A5) sabira sve brojeve koji se nalaze u ćelijama od A1 do A5.

 • Funkcija IF daje jednu vrednost ako uslov koji navedete ima vrednost TRUE, a drugu vrednost ako taj uslov ima vrednost FALSE.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Takođe pogledajte

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×