Upravljajte zakazanim obavezama, planovima, budžetima – lako uz Microsoft 365

Brzi start: filtriranje podatka pomoću automatskog filtera

Filtriranjem podataka u radnom listu možete brzo pronaći vrednosti. Možete da filtrirate po jednoj ili više kolona podataka. Prilikom filtriranja, možete da kontrolišete šta želite da vidite a što želite da izuzmete. Možete da filtrirate na osnovu izbora sa liste ili možete da kreirate određene filtere da biste se fokusirali na tačno one podatke koje želite da vidite.

Možete da pretražujete tekst i brojeve kada filtrirate tako što ćete koristiti polje zaPretragu u interfejsu filtera.

Kada filtrirate podatke, celi redovi će biti skriveni ako vrednosti u nekim kolonama ne ispunjavaju kriterijume filtriranja. Možete da filtrirate po numeričkim ili tekstualnim vrednostima ili po boji za ćelije na čiju pozadinu ili tekst je primenjeno oblikovanje boje.

Kako?

Slika ikone

Izbor podataka koje želite da filtrirate    

Primer izabranih podataka radi sortiranja u programu Excel

 1. Na kartici Podaci, u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Filtriraj.

  Grupa „Sortiranje i filtriranje“ na kartici „Podaci“

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ u zaglavlju kolone da biste prikazali listu sa koje možete da odaberete filtere.

  Napomena    U zavisnosti od tipa podataka u koloni, Microsoft Excel prikazuje na listi stavku Filteri za brojeve ili stavku Filteri za tekst.

Slika ikone

Filtriranje putem izbora vrednosti ili putem pretraživanja    

Izbor vrednosti na listi i pretraživanje su najbrži načini za filtriranje. Kada kliknete na strelicu u koloni u kojoj je filtriranje omogućeno, sve vrednosti u toj koloni će se pojaviti na listi.

Filtriranje podataka

1. Koristite polje za Pretragu za unos teksta ili brojeva za pretraživanje

2. Potvrdite i opozovite izbor u poljima za potvrdu da biste prikazali vrednosti koje se nalaze u koloni podataka

3. Napredne kriterijume koristite da biste pronašli vrednosti koje ispunjavaju određene uslove

 1. Da biste birali po vrednostima, na listi opozovite izbor u polju za potvrdu (Izaberi sve). To uklanja oznake potvrde iz svih polja za potvrdu. Zatim izaberite samo vrednosti koje želite da vidite i kliknite na dugme U redu da biste videli rezultate.

 2. Da biste pretraživali na tekst u koloni, unesite tekst ili brojeve u polje za Pretragu. U kriterijumima pretrage možete koristiti džoker znakove, kao što je zvezdica (*) ili znak upita (?). Pritisnite taster ENTER da biste dobili rezultat.

Slika ikone

Filtriranje podataka putem navođenja uslova    

Navođenjem uslova možete da kreirate prilagođene filtere da suzite podatke tačno onako kako želite. To radite tako što ćete napraviti filter. Ako ste ikada vršili pretragu baze podataka, ovo će vam izgledati poznato.

 1. Postavite pokazivač na stavku Filteri za brojeve ili Filteri za tekst na listi. Pojavljuje se meni koji vam omogućava da filtrirate po raznim uslovima.

 2. Izaberite uslov i zatim izaberite ili unesite kriterijume. Kliknite na dugme I da biste kombinovali kriterijume (to jest, dva ili više kriterijuma koji moraju biti ispunjeni), kao i dugme Ili da zahtevate da samo jedan od više uslova bude ispunjen.

 3. Kliknite na U redu da biste primenili filter i dobili rezultate koje očekujete.

Sledeći koraci

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×