Ako nemate instaliran softver za komunikaciju Microsoft® Lync™ 2010, možete koristiti Microsoft® Lync™ 2010 Attendee – klijent za konferencije koji vam omogućava da učestvujete u Lync 2010 sastancima na mreži.

Lync 2010 Attendee pruža alatke za komunikaciju, na primer razmenu trenutnih poruka (IM), zvuk i video, kao i alatke za saradnju, na primer deljenje programa, deljenje ekrana, priloge, belu tablu, anketiranje i predstavljanje slajdova.

Ova tema predstavlja nekoliko zadataka koje ćete morati da izvršite da biste počeli da koristite Attendee.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Nabavljanje programa Lync 2010 Attendee

Attendee klijent možete nabaviti na jedan od sledećih načina:

 • Tim za podršku u organizaciji instaliraće vam Attendee. Ako to uradi, videćete stavku Microsoft Lync 2010 Attendee u „Start“ meniju operativnog sistema Windows odakle ga možete otvoriti i prikazati i promeniti opcije ukoliko je to potrebno.

 • Ako je tim za podršku podesio Attendee, biće vam zatraženo da ga preuzmete i instalirate kada kliknete na vezu Pridruži se sastanku na mreži u pozivu za sastanak na mreži.

  Slika poziva za sastanak

 • Ako vaša organizacija to dozvoljava, Attendee možete instalirati sami sa stranice za preuzimanje pre nego što budete hteli da se pridružite sastanku. Posetite lokaciju Microsoft Lync 2010 Attendee – instalacija na nivou korisnika.

Vrh stranice

Priprema programa Lync 2010 Attendee za sastanak

Kao pripremu za korišćenje programa Attendee možete prilagoditi razne postavke. Opcije možete prilagođavati i dok ste na sastanku.

 • Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Microsoft Lync 2010 Attendee. Pojavljuje se dijalog Lync Attendee – opcije.

Opcije „Opšte“, „Lično“, „Melodije i zvukovi“, „Audio uređaj“ i „Video uređaj“ predstavljaju opcije koje možete izabrati u dijalogu Lync Attendee – opcije. Tada ih možete pregledati da biste se uverili da se primenjuju na ono što želite da uradite ili ih promeniti.

Polje „Attendee opcije“

Napomena:  Lync sastancima se možete pridružiti pomoću starijih verzija programa Communicator, ali se preporučuje da koristite Lync 2010 radi najboljeg utiska pri radu. Lync 2010 Attendee vam pruža kompletan skup funkcija za sastanak.

Vrh stranice

Instaliranje programa Lync 2010 Attendee pre pridruživanja sastanku

Kao što je pomenuto, tim za podršku u organizaciji možda vam je već instalirao i podesio Attendee. Ako jeste, videćete stavku Microsoft Lync 2010 Attendee u „Start“ meniju operativnog sistema Windows, odakle ga možete otvoriti i prikazati i promeniti opcije ukoliko je to potrebno.

Takođe, ako vaša organizacija to dozvoljava, Attendee možete preuzeti i instalirati sa stranice za preuzimanje na lokaciji Microsoft Lync 2010 Attendee – instalacija na nivou korisnika.

Kada se Attendee instalira, možete se pridružiti sastanku u ulozi gosta ili ovlašćenog korisnika.

Vrh stranice

Instaliranje programa Lync 2010 Attendee tokom pridruživanja sastanku

 1. U pozivu za sastanak na mreži kliknite na vezu Pridruži se sastanku na mreži.

 2. Prikazuje se ekran sa uputstvima za izbor klijenta za instalaciju. Kliknite na dugme Preuzmi i instaliraj Lync Attendee.

  Slika prozora pregledača za Lync

 3. Otvoriće se Veb stranica sa vezom za preuzimanje i instaliranje. Sledite uputstva za preuzimanje i instaliranje. Kada dovršite instalaciju, u pozivu za sastanak na mreži ponovo kliknite na dugme Pridruži se sastanku na mreži.

Vrh stranice

Pridruživanje Lync 2010 sastanku na mreži

Attendee možete koristiti za pridruživanje Lync sastanku na mreži u ulozi gosta ili ovlašćenog korisnika tako što ćete slediti ove korake.

 1. U pozivu za sastanak na mreži kliknite na vezu Pridruži se sastanku na mreži.

 2. Na ekranu za prijavljivanje programa Microsoft Lync Attendee izaberite stavku Pridruži se kao gost, u okviru za tekst otkucajte svoje ime i kliknite na dugme Pridruži se. Informacije o podešavanju metoda pridruživanja potražite u članku Podešavanje ličnih opcija u programu Lync 2010 Attendee.

  Prijavljivanje u programu Attendee

Opšte informacije o pridruživanju sastancima potražite u članku:

Pridruživanje sa računara na kojem nije instaliran Lync 2010 ako koristite Microsoft® Lync™ Server 2010.

Pridruživanje sa računara na kojem nije instaliran Lync Online ako koristite Lync Online.

Vrh stranice

Čekanje u holu

U zavisnosti od načina na koji je organizator podesio sastanak, moći ćete da mu se pridružite odmah ili da sačekate u holu dok vas izlagač sastanka ne prihvati. Pristup vam može odobriti samo izlagač ili organizator.

Vrh stranice

Pokretanje razmene trenutnih poruka, telefona ili video zapisa

Čim vam izlagač ili organizator odobri pristup sastanku, videćete prozor sastanka. Zatim možete koristiti razmenu trenutnih poruka, zvuk i video zapise i prikazati sadržaj koji se deli ili izlaže.

Communicator

 • U zavisnosti od toga šta želite da uradite izaberite stavke Razmena trenutnih poruka, Telefon ili Video.

Vrh stranice

Započinjanje deljenja

Ako ste se sastanku pridružili kao izlagač, možete da delite. Kada ste na sastanku kao učesnik, nemate opciju da delite. Da biste počeli da koristite neku od opcija deljenja, organizator ili izlagač moraju da vas učine izlagačem.

 • Kliknite na dugme Deli da biste videli dostupne aktivnosti deljenja.

Informacije o zadacima koje možete da izvršite kada ste u režimu deljenja potražite u članku Pametan rad: korišćenje programa Lync 2010 Attendee.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×