CALL (funkcija CALL)

Važno: Oprez  Neispravno uređivanje registratora može ozbiljno oštetiti operativni sistem i u tom slučaju morate da ga ponovo instalirate. Microsoft ne garantuje da je moguće rešiti probleme nastale usled neispravnog uređivanja registratora. Pre uređivanja registratora napravite rezervnu kopiju svih vrednih podataka. Najnovije informacije o korišćenju i zaštiti registratora računara potražite u pomoći za Microsoft Windows.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CALL u programu Microsoft Excel.

Napomena:  Funkcija CALL nije dostupna u Excel za veb.

Opis

Poziva proceduru u biblioteci dinamičkih veza ili programskom resursu. Postoje dve sintaksičke forme ove funkcije. Koristite sintaksu 1 samo kod prethodno registrovanog programskog resursa, koji koristi argumente iz funkcije REGISTER. Sintaksu 2a ili 2b koristite da biste istovremeno registrovali i pozvali programski resurs.

Važno: Ova funkcija je napravljena samo za naprednije korisnike. Ako pogrešno koristite funkciju CALL, možete da izazovete greške zbog kojih ćete morati da ponovo pokrenete svoj računar. Ova funkcija je dostupna samo iz Excel radnog lista sa makroima.

Sintaksa

Sintaksa 1

Korišćena sa funkcijom REGISTER

CALL(id_registracije,[argument1],...)

Sintaksa 2

Korišćena sama (u programu Microsoft Excel for Windows)

Id_registracije     je vrednost koju daju prethodno izvršene funkcije REGISTER ili REGISTER.ID.

CALL(tekst_modula,procedura,tip_teksta,[argument1],...])

Sintaksa funkcije CALL ima sledeće argumente:

  • Tekst_modula     Obavezno. Citirani tekst koji navodi ime biblioteke dinamičkih veza (DLL) koja sadrži proceduru u programu Microsoft Excel za Windows.

  • Procedura     Obavezno. Tekst koji navodi ime funkcije u DLL datoteci u programu Microsoft Excel za Windows. Možete da koristite i redni broj funkcije iz instrukcije EXPORTS u datoteci definicije modula (.DEF). Redni broj ne sme da bude u obliku teksta.

  • Tip_teksta     Obavezno. Tekst koji navodi tip podataka povratne vrednosti i tipove podataka svih argumenata za DLL ili resurs koda. Prvo slovo argumenta tip_teksta navodi povratnu vrednost. Kodovi koji se koriste za parametar tip_teksta detaljno su opisani u članku Korišćenje funkcija CALL i REGISTER. Za samostalne DLL datoteke ili resurse koda možete da izostavite ovaj argument.

  • Argument1,...     Opcionalno. Argumenti koji se prosleđuju proceduri.

Primer

Sledeća makro formula registruje funkciju GetTickCount iz 32-bitne verzije sistema Microsoft Windows. GetTickCount daje broj milisekundi koje su protekle od pokretanja operativnog sistema Microsoft Windows.

REGISTER("Kernel32","GetTickCount","J")

Pod pretpostavkom da se ova funkcija REGISTER nalazi u ćeliji A5, nakon što makro registruje GetTickCount, možete da koristite funkciju CALL da vrati broj proteklih milisekundi:

CALL(A5)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×