Da biste planirali radnike pomoću programskog dodatka Solver

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Veliki broj preduzeća (kao što su banke, restorana i poštanske službe preduzeća) znali šta njihove zahtevi za rad će biti na različite dane u sedmici i treba metoda da biste efikasno planirali njihove radnike. Možete da koristite Excel programskog dodatka Solver da biste kreirali zaposlenima raspored na osnovu tih zahteva.

Planiranje radnike da zadovolji zahteve rada (primer)

Sledeći primer pokazuje kako možete da koristite programski dodatak Solver da biste izračunali zaposlenima zahteve.

Contoso banka obrađuje provere 7 dana sedmično. Broj radnika treba svaki dan da obrade provere je prikazan u redu 14 Excel radni list prikazan ispod. Na primer, 13 radnici su potrebne utorak, 15 radnika su potrebne na sreda, itd. Zaposleni radite 5 uzastopnih dana. Šta je to minimalni broj zaposlenih banke možete imati i i dalje zahtevima svoj rad?

Podaci korišćeni u primeru

 1. Počnite tako što identifikuju na ćelije cilja, promenljive ćelije i ograničenjima za programski dodatak Solver modela.

  Napomena: Ćelije cilja se zove odredišne ćelije u programu Excel 2007.

  • Ćelije cilja – umanji ukupan broj zaposlenih.

  • Promenljive ćelije – broj zaposlenih koji počnu da rade (prvi od 5 uzastopnih dana) svaki dan u sedmici. Svaki promenljive ćelije mora biti nije negativan broj.

  • Ograničenja – svaki dan u sedmici, broj zaposlene koji rade mora biti veći od ili jednak broj zaposlenih obavezno. (Broj zaposlenih) > = (Potrebno zaposlene)

 2. Da biste podesili model, morate da pratite broj zaposlenih svakog dana. Počnite tako što ćete uneti probne vrednosti za broj zaposlenih koji pokretanje njihova smena 5 dana svakog dana u opsegu ćelija A5:A11. Na primer, u A5, unesite 1 da biste označili taj 1 zaposlenog počinje ponedeljak i funkcioniše od ponedeljka do petka. Unesite potrebne radnici svakog dana u opsegu C14:I14.

 3. Da biste pratili broj zaposlenih svakog dana, unesite 1 ili 0 u svaku ćeliju u opsegu C5:I11. Vrednost 1 u ćeliji ukazuje na to da zaposlene koji počeli da radite na dan naznačen u redu na ćeliju rade na dan povezan sa ćelije kolone. Na primer, 1 u ćeliji G5 ukazuje na to da je zaposlene koji počeli da radite u ponedeljak rade petak; znak 0 u ćeliji H5 označava da zaposlene koji počeli da radite u ponedeljak ne rade subotom.

 4. Da biste izračunali broj zaposlenih svaki dan, kopirajte formulu =SUMPRODUCT($A$5:$A$11,C5:C11) iz C12 D12:I12. Na primer, u ćeliji C12, ovako formule se procenjuje na =A5 + A8 + A9 + A10+ A11, što daje (broj od ponedeljka) + (broj počevši četvrtak) +(Number starting on Friday) + (broj od subote) + (broj počinje u nedelju) . Ukupni je broj osoba koje rade u ponedeljak.

 5. Nakon izračunavanja visokih ukupan broj zaposlenih u ćeliji A3 pomoću formule =SUM(A5:A11), možete uneti modela u programski dodatak Solver, kao što je prikazano ispod.

  U dijalogu parametri programskog dodatka Solver

 6. U cilja ćelije (A3) koju želite da umanjite ukupan broj zaposlenih. Ograničenje C12:I12 >= C14:I14 osigurava da je broj zaposlenih svaki dan bar veliki broj potrebne za taj dan. Ograničenje A5:A11 = ceo broj obezbeđuje da se broj zaposlenih početak rada svakog dana je i ceo broj. Da biste dodali ovo ograničenje, kliknite na dugme Dodaj u dijalogu Solver Parameters i unesite ograničenje u dijalogu Dodavanje ograničenje (prikazano ispod).

  U dijalogu Promena ograničenja

 7. Može da izabran i opcije da linearni Model i Osobe koje nisu negativan, potrebno je da za promenljive ćelije tako što ćete kliknuti na dugme Opcije u dijalogu Parametri programskog dodatka Solver , a zatim izabrati u poljima za potvrdu u Opcijama "Rešavač" u dijalogu.

 8. Kliknite na dugme rešavanje. Videćete optimalne broj zaposlenih za svaki dan.

  U ovom primeru, potrebno je ukupno 20 zaposlenih. Zaposlenom počinje ponedeljkom tri početak utorak četiri pokretanje četvrtak, jedan pokreće petak, dva početka subotom, i devet pokretanje nedeljom.

  Imajte u vidu da se ovaj model linearni jer ćelije cilja tako što ćete dodati promenljive ćelije, a ograničenje se kreira tako što poredi rezultat dobijenu tako što ćete dodati proizvod svake promenljive ćelije puta konstante (1 ili 0) na potreban broj radnika.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Učitavanje programskog dodatka Solver programskog dodatka u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×