Deset najvažnijih načina za pospremanje podataka

Pogrešno napisane reči, tvrdoglave razmake, neželjene prefikse, neodgovarajući slučajevi i znakovi koji se ne štampaju imaju loљ prvi utisak. To nije potpuna lista načina na koje vaši podaci mogu da se isprljate. Zavrnite rukave. Vreme je za neka velika proleжna radna listova u programu Microsoft Excel.

Nemate uvek kontrolu nad oblikovanjem i tipom podataka koje uvozite iz spoljnog izvora podataka, kao što je baza podataka, tekstualna datoteka ili Veb stranica. Da biste mogli da analizirate podatke, često morate da ga očistite. Srećom, Excel ima mnogo funkcija koje će vam pomoći da nabavite podatke u željeno formatu. Ponekad je zadatak direktan i postoji određena funkcija koja vam obavlja posao. Na primer, možete lako da koristite kontrolor pravopisa da biste očistili pogrešno napisane reči u kolonama koje sadrže komentare ili opise. Ako želite da uklonite duplirane redove, to možete da uradite pomoću dijaloga " Ukloni duplikati ".

U drugim trenucima možda ćete morati da upravljate jednom ili više kolona korišćenjem formule da biste konvertovali uvezene vrednosti u nove vrednosti. Na primer, ako želite da uklonite razmake na kraju, možete da kreirate novu kolonu da biste očistili podatke pomoću formule, popunjavanjem nove kolone, konvertovanjem formula nove kolone u vrednosti, a zatim uklonite originalnu kolonu.

Osnovni koraci za čišćenje podataka su sledeći:

 1. Uvoz podataka iz spoljnog izvora podataka.

 2. Kreirajte rezervnu kopiju originalnih podataka u posebnoj radnoj svesci.

 3. Uverite se da se podaci nalaze u tabelarnom formatu redova i kolona: slični podaci u svakoj koloni, vidljive su kolone i redovi i nema praznih redova u opsegu. Za najbolje rezultate koristite Excel tabelu.

 4. Uradite zadatke koji prvo ne zahtevaju manipulisanje kolonama, na primer provera grešaka ili korišćenje dijaloga " Pronalaženje i zamena ".

 5. Zatim uradite zadatke koji zahtevaju manipulaciju kolonama. Opšti koraci za upravljanje kolonom su:

  1. Umetnite novu kolonu (B) pored originalne kolone (A) koje treba Očistit.

  2. Dodajte formulu koja će pretvoriti podatke na vrhu nove kolone (B).

  3. Popunite formulu u novoj koloni (B). U Excel tabeli se automatski kreira Izračunata kolona sa popunjavanjem vrednosti.

  4. Izaberite novu kolonu (B), kopirajte je, a zatim nalepite kao vrednosti u novu kolonu (B).

  5. Uklonite originalnu kolonu (A) koja konvertuje novu kolonu od B do A.

Da biste periodično očistili isti izvor podataka, razmotrite da snimite makro ili kôd pisanja da biste automatizovali ceo proces. Postoji i broj spoljnih dodataka koje su napisali Nezavisni prodavci, navedene u odeljku nezavisni dobavljači koje možete da razmotrite pomoću toga ako nemate vremena ili resursa za Automatizovanje procesa.

Dodatne informacije

Opis

Automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista

Prikazuje kako da koristite komandu " popuni ".

Kreiranje i oblikovanje tabela

Promena veličine tabele dodavanjem ili uklanjanjem redova i kolona

korišćenje izračunatih kolona u Excel tabeli

Prikažite kako da kreirate Excel tabelu i dodate ili izbrišete kolone ili izračunate kolone.

Kreiranje makroa

Prikazuje nekoliko načina za automatizovanje ponavljanja zadataka pomoću makroa.

Kontrolor pravopisa možete da koristite da ne biste pronašli pogrešno napisane reči, već da biste pronašli vrednosti koje se dosledno ne koriste, kao što su imena proizvoda ili preduzeća, dodavanjem tih vrednosti u prilagođeni rečnik.

Dodatne informacije

Opis

Provera pravopisa i gramatike

Prikazuje kako da ispravite pogrešno napisane reči na radnom listu.

Korišćenje prilagođenih rečnika za dodavanje reči kontroloru pravopisa

Objašnjava kako da koristite prilagođene rečnike.

Duplirani redovi su uobičajeni problem prilikom uvoza podataka. Preporučuje se da prvo filtrirate jedinstvene vrednosti da biste potvrdili da su rezultati ono što želite pre nego što uklonite duplirane vrednosti.

Dodatne informacije

Opis

Filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih vrednosti i uklanjanje dupliranih vrednosti

Prikazuje dve pažljivo povezane procedure: kako da filtrirate jedinstvene redove i kako da uklonite duplirane redove.

Možda ćete želeti da uklonite uobičajenu vodeću nisku, na primer nalepnicu sa oznakom dvotačke i razmaka ili sufiks, na primer parentijalnu frazu na kraju niske koja je zastarela ili nije potrebna. To možete da uradite tako što ćete pronaći instance tog teksta, a zatim ga zameniti bez teksta ili drugog teksta.

Dodatne informacije

Opis

Potvrdite da ćelija sadrži tekst (neosetljiv na primer)

Ako ćelija sadrži tekst (osetljiv na primer)

Prikažite kako da koristite komandu Pronađi i nekoliko funkcija za pronalaženje teksta.

Uklanjanje znakova iz teksta

Prikazuje kako da koristite komandu " Zameni komandu" i "nekoliko" da biste uklonili tekst.

Pronalaženje ili zamena teksta i brojeva na radnom listu

Prikažite kako da koristite dijaloge " Pronalaženje i Zamena ".

Pronađi, FINDB

Pretraga, SEARCHB

REPLACE, zameneb

Zamena

nalevo, levo b

right, RIGHTB

Len, LENB
Mid, MIDB

Ovo su funkcije koje možete da koristite da biste izvršili razne zadatke manipulacije niskom, kao što je pronalaženje i zamena podniske u okviru niske, izdvajanje delova niske ili utvrđivanje dužine niske.

Ponekad tekst dolazi u mešovitu verziju, naročito kada se radi o slučaju teksta. Pomoću neke od tri funkcije slučaja možete da konvertujete tekst u mala slova, kao što su e-adrese, velika slova, kao što su kodovi proizvoda ili odgovarajući slučaj, kao što su imena ili naslovi knjiga.

Dodatne informacije

Opis

Promena malih i velikih slova

Prikazuje kako da koristite tri funkcije predmeta.

LOWER

Konvertuje sva velika slova u tekstualnoj niski u mala slova.

PRAVE

Ispisuje velikim slovom prvo slovo u tekstualnoj niski kao i sva ostala slova u tekstu koja su napisana posle znakova koji nisu slova. Pretvara sva ostala slova u mala.

UPPER

Konvertuje tekst u velika slova.

Ponekad tekstualne vrednosti sadrže početne, na kraju ili više znakova ugrađenih razmaka (Unikod skupu znakova vrednosti 32 i 160) ili znakove koji se ne štampaju (koje sadrže vrednosti od 0 do 31, 127, 129, 141, 143, 144 i 157). Ovi znakovi mogu da uzrokuju neočekivane rezultate prilikom sortiranja, filtriranja ili pretraživanja. Na primer, u spoljnom izvoru podataka, korisnici mogu da prave tipografske greške nenamerno dodavanjem dodatnih znakova razmaka ili uvezene tekstualne podatke iz spoljnih izvora mogu da sadrže znakove koji se ne mogu štampati koji su ugrađeni u tekst. Pošto ove znakove nije lako primetiti, možda će biti teško razumeti neočekivane rezultate. Da biste uklonili ove neželjene znakove, možete da koristite kombinaciju funkcija TRIM, CLEAN i zamene.

Dodatne informacije

Opis

Prikazuje kako da uklonite sve razmake i znakove koji se ne štampaju iz Unikod skupa znakova.

FROM

Daje numerički kôd za prvi znak u tekstualnoj niski.

ČIŠĆENJE

Uklanja prvih 32 znakova koji se ne štampaju u 7-bitnom ASCII kodu (vrednosti od 0 do 31) iz teksta.

TRIM

Uklanja 7-bitni ASCII razmak (VALUE 32) iz teksta.

ZAMENITI

Funkciju za zamenu možete da koristite za zamenu Unikod znakova veće vrednosti (vrednosti 127, 129, 141, 143, 144, 157 i 160) sa 7-bitnim ASCII znakovima za koje su napravljene funkcije SEČENJA i ČISTE.

Postoje dva glavna problema sa brojevima koji mogu zahtevati da očistite podatke: broj je nenamerno uvezen kao tekst, a negativni znak mora da se promeni u standard za vašu organizaciju.

Dodatne informacije

Opis

Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve

Prikazuje kako da konvertujete brojeve koji su oblikovani i uskladišteni u ćelijama kao tekst, što može da izazove probleme sa proračunima ili proizvede zbunjujuće porudžbine sortiranja, u broj.

ICI

Konvertuje broj u tekstualni format i primenjuje simbol valute.

TEXT

Konvertuje vrednost u tekst u određenom formatu broja.

POPRAVLJENO

Zaokružuje broj na navedeni broj decimala, oblikuje broj u decimalnom formatu pomoću perioda i zarezima i daje rezultat kao tekst.

VALUE

Pretvara tekstualnu nisku koja predstavlja broj u brojnu vrednost.

Zato što postoji toliko mnogo različitih formata datuma i zato što ovi formati mogu da se pomešaju sa numerisanim kodiralima ili drugim niskama koje sadrže crtice ili crtice, datumi i vremena često treba da se konvertuju i ponovo oblikuju.

Dodatne informacije

Opis

Promena datumskog sistema, formata ili dvocifrene godine interpretacije

Opisuje kako radi datumski sistem u programu Office Excel.

Konvertovanje vremena

Prikazuje kako da konvertujete između različitih jedinica vremena.

Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume

Prikazuje kako da konvertujete datume koji su oblikovani i uskladišteni u ćelijama kao tekst, što može da izazove probleme sa proračunima ili proizvede zbunjujuće porudžbine sortiranja u format datuma.

DATE()

Daje sekvencijalni redni broj koji predstavlja određeni datum. Ako je pre unošenja funkcije oblikovanje ćelije bilo podešeno na opciju Opšti format, rezultat će biti u formatu datuma.

DATEVALUE

Konvertuje datum predstavljen tekstom u redni broj.

TIME

Daje decimalni broj koji odgovara određenom vremenu. Ako je pre unošenja funkcije oblikovanje ćelije bilo podešeno na opciju Opšti format, rezultat će biti u formatu datuma.

TIMEVALUE

Pretvara vreme predstavljeno u obliku tekstualne niske u decimalni broj. Decimalni broj je vrednost koja se kreće od 0 (nula) do 0,99999999, koja predstavlja Times iz 0:00:00 (12:00:00 AM) za 23:59:59 (11:59:59 P.M.).

Uobičajeni zadatak nakon uvoza podataka iz spoljnog izvora podataka jeste da objedinite dve ili više kolona u jednu ili da razdelite jednu kolonu u dve ili više kolona. Na primer, možda ćete želeti da podelite kolonu koja sadrži puno ime u ime i prezime. Ili ćete možda želeti da podelite kolonu koja sadrži polje adresa u zasebne kolone ulice, grad, region i Poštanski broj. Obrnuto može biti i tačna. Možda ćete želeti da objedinite kolonu "prezime i prezime" u kolonu sa punim imenima ili da kombinovanje zasebnih kolona adresa u jednu kolonu. Dodatne uobičajene vrednosti koje mogu zahtevati objedinjavanje u jednu kolonu ili deljenje u više kolona obuhvataju šifre proizvoda, putanje datoteka i Internet Protocol (IP) adrese.

Dodatne informacije

Opis

Kombinovanje imena

i prezimenaKombinovanje teksta i brojeva

kombinovanje tekstasa datumom ili vremenom

kombinovanjem dve ili više kolona pomoću funkcije

Prikažite tipične primere kombinovane vrednosti iz dve ili više kolona.

Razdeljivanje teksta u kolone pomoću čarobnjaka za pretvaranje teksta u kolone

Prikazuje kako da koristite ovaj čarobnjak za Razdeljivanje kolona na osnovu raznih uobičajenih znakova razgraničavanja.

Razdeljivanje teksta u kolone pomoću funkcija

Prikazuje kako da koristite funkcije LEFT, MID, nadesno, SEARCH i LEN za deljenje kolone imena u dve ili više kolona.

Kombinovanje ili Razdeljivanje sadržaja ćelija

Prikazuje kako da koristite funkciju KONCATENATE, & (ampersand) operatora i konvertujete tekst u kolone.

Objedinjavanje ćelija ili razdvajanje objedinjenih ćelija

Prikazuje kako da koristite komande za Objedinjavanje, objedinitesve i objedinite i Centrirajte komande.

CONCATENATE

Spaja dve ili više tekstualnih niski u jednu tekstualnu nisku.

Većina funkcija analize i oblikovanja u sistemu Office Excel pretpostavlja da podaci postoje u jednoj, jednodimenzionalnoj tabeli. Ponekad ćete možda želeti da redovi postanu kolone, a kolone postaju redovi. U drugim vremenima, podaci nisu ni Strukturirani u tabelarnom formatu i potrebno vam je da pretvorite podatke iz netabelarnog u tabelarni format.

Dodatne informacije

Opis

TRANSPOSE

Daje vertikalni opseg ćelija kao horizontalni opseg ili obrnuto.

Ponekad administratori baze podataka koriste Office Excel za pronalaženje i ispravljanje grešaka koje se podudaraju kada se spoje dve ili više tabela. To može da uključuje pomirenje dve tabele iz raznih radnih listova, na primer, da biste videli sve zapise u obe tabele ili da biste uporedili tabele i pronašli redove koji se ne podudaraju.

Dodatne informacije

Opis

Pronalaženje vrednosti na listi podataka

Prikazuje uobičajene načine za traženje podataka pomoću funkcija LOOKUP.

KREIRA

Daje vrednost iz opsega jednog reda ili jedne kolone ili iz niza. Funkcija LOOKUP ima dva Sintaksna oblika: vektor i obrazac niza.

HLOOKUP

Pretražuje vrednost u gornjem red tabele ili niza vrednosti, a zatim vraća vrednost u istoj koloni iz reda koji navedete u tabeli ili nizu.

VLOOKUP

Pretražuje vrednost u prvoj koloni niza tabele i daje vrednost u istom odnosu iz druge kolone u nizu tabele.

INDEX

Daje vrednost ili referencu na vrednost iz tabele ili opsega. Postoje dva oblika funkcije INDEX: obrazac niza i obrazac za referenca.

MATCH

Daje relativni položaj stavke u nizu koja se podudara sa navedenom vrednošću u navedenom redosledu. Koristite funkciju MATCH umesto neke od funkcija LOOKUP kada vam je potreban položaj stavke, a ne sama stavka.

Set

Daje referencu na opseg koji predstavlja precizirani broj redova i kolona iz ćelije ili opsega ćelija. Referenca koja se dobija može biti pojedinačna ćelija ili opseg ćelija. Moguće je precizirati broj redova i kolona koji će biti dobijeni.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×