Dinamičkih niza formula i ponašanje niza prosutih

Excel formule koje daju skupa vrednosti, poznate i kao niz, vraćaju ove vrednosti u susedne ćelije. Ovo ponašanje se zove prosipanje.

Formule koje mogu da vrate nizovi veličine promenljive nazivaju se dinamičke formule niza . Formule koje trenutno vraćate nizove koje se uspešno prosipaju mogu se nazivati kao prosute formule niza

Slede neke beleške koje vam pomažu da razumete i koristite ove tipove formula. 

Šta to znači?

Napomena: Starije formule niza, poznate kao zastarele formule niza , uvek vraćaju rezultat fiksne veličine – uvek se prosipaju u isti broj ćelija. Ponašanje koje se opisuje u ovoj temi se ne primenjuje na zastarele formule niza.

Prospe znači da je formula rezultirala većim brojem vrednosti, a te vrednosti su postavljene u susednim ćelijama. Na primer, = Sort (D2: D11, 1-1) , koji sortira niz po opadajućem redosledu, vraća odgovarajući niz koji ima 10 redova. Ali treba samo da unesete formulu u gornju levu ćeliju ili F2 u ovom slučaju i ona će se automatski prosuti u ćeliju F11.

Sortiranje vrednosti u ćelijama D2: D11 sa = SORT (D2: D11, 1)

Ključne tačke

 • Kada pritisnete taster ENTER da biste potvrdili formulu, Excel će dinamički postaviti izlazni opseg za vas i uneti rezultate u svaku ćeliju u tom opsegu.

 • Ako pišete dinamičku formulu niza da biste radili na listi podataka, može biti korisno da je smestite u Excel tabelu, a zatim da koristite strukturirane reference da biste upućivali na podatke. To je zato što se strukturirane reference automatski prilagođavaju kao redovi koji se dodaju ili uklanjaju iz tabele.

 • Prosute formule niza nisu same u Excel tabelama, pa bi trebalo da ih postavite u koordinatnu mrežu izvan tabele. Tabele su najbolje podesne za drћanje redova i kolona nezavisnih podataka.

 • Kada unesete izprosutu formulu niza, kada izaberete bilo koju ćeliju u oblasti prolivene, Excel će postaviti istaknutu ivicu oko opsega. Ivica će nestati kada izaberete ćeliju izvan oblasti.

  Formula niza sa istaknutim izlazom opsega sa plavom ivicom

 • Samo prva ćelija u oblasti prolivanja se može uređivati. Ako izaberete drugu ćeliju u oblasti prolivanja, formula će biti vidljiva u traci za formulu, ali je tekst "gdomaćin" i ne može se promeniti. Ako treba da ažurirate formulu, trebalo bi da izaberete gornju levu ćeliju u opsegu niza, promenite je po potrebi, a zatim Excel automatski ažurira ostatak oblasti za prosipanje dok pritisnete taster ENTER.

  Slika formule koja se nalazi na stranici, što znači da se ne može uređivati, pošto to nije prva ćelija u opsegu niza

 • Formule za preklapanje formule ne mogu biti podaci ako postoji nešto što blokira izlazni opseg. Ako se to desi, Excel će vratiti #SPILL! greška koja ukazuje na to da postoji blokada. Ako uklonite blokadu, formula će se prosuti na očekivani način. U dolenavedenom primeru, izlazni opseg formule se preklapa sa drugim opsegom sa podacima i prikazuje se sa tačkastom ivicom koja se preklapa sa ćelijama sa vrednostima koje ukazuju da ne može da se prospe. Uklonite blokiranje podataka ili ga kopirajte negde drugde i formula će se prosuti na očekivani način.

  Slika #SPILL! Greška koja ukazuje na to da izlaz formule niza doživljava blokadu koja sprečava da se prospe.

 • Zastarele formule niza unete pomoću tastera CTRL + SHIFT + ENTER (CSE) i dalje su podržane za probleme sa kompatibilnošću nazad, ali ne treba da se koriste. Ako želite, zastarele formule niza možete da konvertujete u dinamičke formule niza tako što ćete lociranje prve ćelije u opsegu niza, kopirati tekst formule, obrisati ceo opseg zastarelog niza, a zatim ponovo uneti formulu u gornju levu ćeliju. Pre nadogradnje zastarelih formula niza u dinamičke formule niza, trebalo bi da budete svesni neke razlike u računanjuizmeđu dve.

 • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Operator raskrsnica: @

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×