Dobijam upozorenja o programu koji pristupa informacijama o adresi e-pošte ili šalje e-poštu u moje ime

U mnogim slučajevima možete da sprečite ova bezbednosna upozorenja tako što ćete instalirati antivirusni softver i voditi računa o tome da se on redovno ažurira. U ovom članku objašnjava se zašto se bezbednosna upozorenja pojavljuju i koji uslovi treba da se zadovolje kako se ne bi pojavljivala.

Savet:  Microsoft pruža besplatni antivirusni softver, Microsoft Security Essentials i Windows zaštitnik. Te funkcije računaru pružaju zaštitu u realnom vremenu kako bi ga štitile od virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera.

U ovom članku

Simptomi

Pojavljuje se jedno od sledećih bezbednosnih upozorenja:

 • Program pokušava da pristupi informacijama o adresi e-pošte uskladištenim u programu Outlook. Ako se to ne očekuje, kliknite na dugme „Zabrani“ i proverite da li vam je ažuriran antivirusni softver.

 • Program pokušava da pošalje e-poruku u vaše ime. Ako se to ne očekuje, kliknite na dugme „Zabrani“ i proverite da li vam je ažuriran antivirusni softver.

 • Program pokušava da izvrši akciju čiji rezultat može da bude slanje e-poruke u vaše ime. Ako se to ne očekuje, kliknite na dugme „Zabrani“ i proverite da li vam je ažuriran antivirusni softver.

Vrh stranice

Uzrok

Ova bezbednosna obaveštenja pojavljuju se kada program pokuša da pristupi kontakt informacijama u Outlook adresaru ili da pošalje e-poruku u vaše ime. Samo COM programski dodaci su podrazumevano pouzdani programi. Administrator e-pošte je možda omogućio određene programske dodatke tako što ih je dodao na listu „Pouzdani programski dodaci“. Svi drugi programi nisu pouzdani i pojavljuje se bezbednosno obaveštenje zbog potencijalnog rizika da je program zlonameran i dizajniran tako da koristi Outlook za širenje virusa. Pre uspostavljanja ove mere zaštite, virusi su mogli da pristupe programu Outlook i rašire se slanjem poruka osobama navedenim u kontaktima.

Programi koji se pokreću automatski    Moguće je da je program pokrenut automatski. Na primer, program pokušava automatski da pošalje e-poruku pomoću metoda Item.Send u objektnom modelu programa Outlook.

Programi koje ste vi pokrenuli    Moguće je i da ste vi pokrenuli program. Na primer, koristite program za sinhronizovanje PDA ili mobilnog uređaja sa podacima programa Outlook.

Vrh stranice

Rešenje

Rešavanje ovog bezbednosnog upozorenja

 • Ako niste očekivali da program pristupi programu Outlook ili ako niste sigurni da li program koji pokušava da pristupi programu Outlook pouzdan, kliknite na dugme Zabrani.

 • Ako ste kliknuli na komandu ili pokrenuli program za koji znate da treba da pristupi podacima programa Outlook ili šalje e-poruke pomoću programa Outlook i smatrate da je on pouzdan, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Dozvoli.

  • Ako se od vas traži da dozvolite pristup informacijama o primaocu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli pristup, izaberite koliko dugo želite da dodelite pristup, a zatim kliknite na dugme Dozvoli.

   Napomena:  Trebalo bi da izaberete najkraće vreme koje je neophodno da drugi program pristupa podacima programa Outlook. Ako je programu potrebno dodatno vreme, ponovo se pojavljuje bezbednosno upozorenje.

Sprečavanje ovog bezbednosnog upozorenja da se ponovo pojavi

Savet:  Microsoft pruža besplatni antivirusni softver, Microsoft Security Essentials i Windows zaštitnik. Te funkcije računaru pružaju zaštitu u realnom vremenu kako bi ga štitile od virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera.

Instaliranje antivirusnog programa i njegovo redovno ažuriranje pod određenim uslovima može da spreči da se ovo bezbednosno obaveštenje opet pojavi. Uslovi su sledeći:

 • Antivirusni softver mora da se ažurira redovno. Većina antivirusnih softvera omogućava preuzimanje automatskih ažuriranja kada se na mreži. Obratite se dobavljaču antivirusnog softvera.

 • Antivirusni softver je konfigurisan tako da deli status ažuriranja sa drugim aplikacijama. Antivirusni programi obično dele status ažuriranja sa drugim aplikacijama. Da biste proverili postavku statusa ažuriranja, potražite je u željenim postavkama ili opcijama za antivirusni program odnosno obratite se dobavljaču antivirusnog softvera.

  Napomene: 

  • Outlook se oslanja na Windows centar za bezbednost kako bi proverio da li postoji antivirusni softver i ažurirao njegov status.

  • Ako pretplata na antivirusni softver istekne ili je neaktivna, ponovo možete da dobijete bezbednosno upozorenje kada neki program pokuša da pristupi programu Outlook.

Prikaz bezbednosnih postavki u centru za pouzdanost

Bezbednosne postavke programskog pristupa u centru za pouzdanost pružaju sledeće opcije:

 • Upozori me o sumnjivoj aktivnosti kada je antivirusni program neaktivan ili nije ažuriran (preporučuje se)      To je podrazumevana postavka u programu Outlook. Sumnjiva aktivnost se odnosi na nepouzdani program koji pokušava da pristupi programu Outlook.

 • Uvek me upozori o sumnjivoj aktivnosti      To je najbezbednija postavka i uvek se traži da donesete odluku o poverenju kada program pokuša da pristupi programu Outlook.

 • Nikada nemoj da me upozoriš o sumnjivoj aktivnosti (ne preporučuje se)      To je najmanje bezbedna postavka.

Da biste prikazali te postavke, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 4. Kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 5. Izaberite stavku Programski pristup.

  Napomene: 

  • Ako računarom upravlja administrator sistema Microsoft Exchange Server ili Microsoft Windows usluga domena aktivnog direktorijuma iz organizacije i on promeni podrazumevanu postavku i tako spreči korisnike da prave promene, onemogućena je opcija za prilagođavanje bezbednosnih postavki programskog pristupa.

  • Ako računarom ne upravlja administrator sistema Exchange Server ili Microsoft Windows usluge domena aktivnog direktorijuma, a vi ste administrator operativnog sistema Windows na računaru, možete da promenite bezbednosne postavke programskog pristupa. Međutim, to ne preporučujemo.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×