Sa povezanim tipovimapodataka , lako možete da uvučete činjenice o ishrani i podatke u Excel. Da biste to uradio, prvo konvertujte tekst u tip podataka "Hrana", a zatim umetnite činjenice koje želite u radnu svesku. Ovaj članak će vam to naučiti kako.

Napomena: Tip podataka "Hrana" dostupan je samo pretplatnicima Microsoft 365 Personal, Microsoft 365 Family i EDU. Za više informacija o zahtevima pogledajte Najčešća pitanja i savete o povezanim tipovima podataka.

Kako da konvertujete i koristite tip podataka "Hrana"

 1. U ćeliji unesite ime generičke hrane, tipa hrane, grupe hrane ili hranljive sastojke. Na primer, možete uneti "Reklamne paprike", "Paprike sa plavom bojom" ili "2 jaja". Ako unosite višestruki, uverite se da se svaki nalazi u sopstvenoj ćeliji u koloni.

  Savet: Možete da uključite količinu koja služi kao veličina ili količina kada koristite tip podataka "Hrana". Pogledajte odeljak o razjašnjanju odeljaka u nastavku.

 2. Izaberite ove ćelije i idite na stavku Umetanje > tabelu da biste kreirali tabelu. Ako želite, dodajte kolonu zaglavlja.

  Napomena: Prilikom kreiranja tabele nije neophodno, preporučujemo da ubacite tekst u tabelu da bi vam bilo najbolje iskustvo.

 3. Dok je tabela izabrana, idite na stavke Podaci > proširite padajuću galeriju Tipovi podataka i > stavku Ikona jabuke za tip podataka "Hrana".Hrana.

 4. Excel će konvertovati tekst u tip podataka "Hrana" koji se podudara sa našim izvorima na mreži. Znaćete da se konvertuje ako se u ćelijama Ikona jabuke za tip podataka "Hrana". pojavljuje ikona "Hrana".

  Napomena: Ako u ćeliji vidite znak Question mark icon , to znači da Excel vašoj pomoći da razjasni podudaranje. Pogledajte odeljak u sing theData Selector below.

 5. Da biste dodali podatke u tabelu, izaberite jednu ili više konvertovanih ćelija i pojaviće se dugme Add Column button kolona. Kliknite na to dugme i izaberite neko od polja da biste u tabelu dodali te činjenice. Na primer, izborom stavke "Kalorije, ukupno" umetnućete kolonu sa približno ukupnim brojem kalorija za veličine hrane u tabeli. 

  Saveti: 

  Snimak ekrana kartice sa podacima za 20 bova.

 6. Kada imate podatke koje želite u radnoj svesci, možete da koristite omiljene Excel funkcije, kao što su formule, za upućivanje na podatke i rad sa podacima. Više informacija potražite u temi Kako se pišu formule koje se upućuju na tipove podataka.

Koristite selector podataka da biste naveli podudaranje tipa podataka "Hrana".

Koristite ove savete ispod da biste shvatili tačno podudaranje teksta. Ako vam je potrebna pomoć oko načina na koji se koristi selector podataka, pogledajte korišćenje selectora podataka za navođenje tipova podataka

Šta da radim ako dobijem više rezultata za istu hranu

Možda ćete videti više rezultata iste hrane sa različitim brojem kalorija. To znači da postoje opcije koje možete odabrati.

U primeru sa desne strane, konvertovanje stavke "Paprika sapuna" pružiće vam više opcija između kojih možete da birate.

Da biste pronašli potrebni rezultat, možete da:

 • Suzite rezultate unosom određenog termina u okvir za tekst izbora podataka.

  Savet: Umesto "Supa od pajka", možete da unesete "Supa od paradajza" što će vam dati samo jednu opciju. Ako izaberete ovu opciju, ažuriraćete i tekst u tabeli.

 • Takođe možete da pogledate detalje za svaki rezultat tako da možete da napravite informisani izbor o tome koji rezultat da izaberete. Da biste saznali kako, pogledajte ispod.

Screenshot of the Data Selector showing multiple results for "Tomato Soup" ("Supa od palaca").

Da biste prikazali detalje o rezultatu hrane u programu "Selector podataka":

 1. Izaberite sliku rezultata da biste otvorili prikaz detalja.

 2. Pomerite se nadole do srodnog odeljka za hranu i proverite da li je nešto slično tome što želite.

 3. Ako jeste, Izaberite je da biste odabrali ovaj rezultat i konvertujte ga. U suprotnom, kliknite na strelicu unazad da biste proverili ostale rezultate.

U ovom primeru, ovaj rezultat "supa od paprike" pokazuje da njegove nutricione informacije zapravo predstavljaju kremato-papriku. 

Screenshot of details of a creamy tomato bisque result in the Data Selector.

Razjašnjavanje delovi i količina za hranu

Ako konvertujete opštu hranu kao što je "boju", možda se pitate koja količina je predstavljena brojem kalorija. Izborom ikone tipa podataka da biste otvorili karticu, možete da proverite u potrošačko polje sa opisom da biste videli koju količinu predstavljaju činjenice o ishrani.

Lako možete da suzite hranu modifikovanim modifikatorima kako biste bolje predstavili ono što ste jeli. Ovo možete uraditi pre konvertovanja ili posle toga tako što će jednostavno ponovo uneti tekst u ćeliju.

Na primer, možete da unesete "1/2 šoljice borovnica", "60 g borovnica", "20 borovnica", "10 ozi plavih boja" ili čak "1 velika boju salata".

Snimak ekrana tabele sa konvertovanim tipovima podataka "Hrana".

Započinjanje sa pametnim predlošcima

Napravili smo ove pametne predloške koji koriste moć Excel i tipa podataka "Hrana" kako biste mogli da počnete da pratite način na koji se uravnotežena ishrana:

Vežbajte zdravu vežbu

Napravite vlastiti recept i unesite sastojke da biste bolje razumeli ishranu svojih omiljenih obroka.

Isprobajte analyzer recepta

Snimak ekrana pametnog predloška analyzera recepta.

Održavanje uravnotežene ishrane

Postavite lične ciljeve u ishrani i ishrani, pratite hranu koju jestite i pogledajte kalorije, ugljeni hidrate, masti i masti koje trošite.

Isprobajte praćenje ishrane

Snimak ekrana pametnog predloška "Praćenje ishrane".

Takođe pogledajte

Povezani tipovi podataka – faq i saveti

Koji povezani tipovi podataka su dostupni u Excel?

Kako da pišete formule koje se upućuju na tipove podataka

Funkcija FIELDVALUE

#FIELD! greška

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×