Dobijanje digitalnog ID-a

Ostanite povezani i radite po rasporedu

Uz Outlook – organizator životnih obaveza – možete biti organizovani, raditi sve na vreme i profesionalno.

Nabavite Microsoft 365

Digitalni ID omogućava vam da šaljete digitalno potpisane poruke pomoću programa Microsoft Outlook. Digitalni ID – poznat i kao digitalni certifikat – pomaže da dokažete svoj identitet i sprečite neovlašćenu zaštitu autentičnosti e-poruke. Možete i da šifrujete poruke zbog veće privatnosti.

Napomena: Digitalni potpis nije isto što i potpis poruke ,koji je prilagodljiv pozdrav. Digitalni potpis u poruku dodaje jedinstveni kôd koji potiče od digitalnog potpisa istinskog pošiljaoca.

Šta želite da uradite?

Morate da nabavite digitalni ID koji je izdao nezavisni autoritet za izdavanje certifikata.

Međutim, vaša organizacija može da ima smernice koje zahtevaju drugačiju proceduru. Za više informacija obratite se administratoru mreže.

Možete odabrati da imate više od jednog digitalnog ID-a – jedan za digitalni potpis, koji u mnogim oblastima može imati pravni značaj, a drugi za šifrovanje.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije u > za pouzdanost.

 2. U okviru Microsoft Outlook centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke centra za pouzdanost.

 3. Na kartici Bezbednost e-pošte, u okviru Šifrovana e-poštaizaberite stavku Postavke.

  Postavke

  Napomena: Ako imate digitalni ID, postavke za korišćenje digitalnog ID-a će vam automatski biti konfigurisane. Ako želite da koristite drugi digitalni ID, pratite preostale korake u ovoj proceduri.

 4. U okviru Željene postavke bezbednosne postavkeizaberite stavku Novo.

 5. U polje Ime bezbednosnih postavki unesite ime.

 6. Na listi Cryptography Format izaberite stavku S/MIME. U zavisnosti od tipa certifikata, možete da odaberete stavku Exchange bezbednost umesto toga.

 7. Pored polja Certifikat potpisa kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za digitalno potpisivanje.

  Napomena: Da biste saznali da li je certifikat namenjen digitalnom potpisivanju i šifrovanju, u dijalogu Izbor certifikata izaberite stavku Prikaži certifikat. Odgovarajući certifikat za šifrovanje poruka (kao što je digitalno potpisivanje) može da kaže "Štiti e-poruke".

 8. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Šalji ove certifikate sa potpisanim porukama, osim ako ćete slati i primati potpisane poruke samo u vašoj organizaciji.

  Napomena: Postavke koje odaberete postaju podrazumevane kada šaljete šifrovane poruke. Ako ne želite da se ove postavke podrazumevano koriste za sve kriptografske poruke, opozovite izbor u polju za potvrdu Podrazumevana bezbednosna postavka za ovaj šifrovani format poruke.

Da biste slali i primali šifrovane e-poruke, i pošiljalac i primalac moraju međusobno da dele svoje digitalne ID certifikate.

 1. Otvorite poruku koja je digitalno potpisana kao što je navedeno na listi poruka ikonom potpisa.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na ime u polju Od, a zatim izaberite stavku Dodaj u Outlook kontakte.

 3. Ako već imate unos za tu osobu, u dijalogu Otkriven duplirani kontakt izaberite stavku Ažuriranje informacija izabranog kontakta.

  Napomene: 

  • Rezervna kopija se čuva u fascikli Izbrisane stavke.

  • Certifikat je sada uskladišten sa unosom kontakta za ovog primaoca. Sada možete da šaljete šifrovane poruke ovoj osobi.

  • Da biste prikazali certifikat za kontakt, kliknite dvaput na ime osobe, a zatim izaberite karticu Certifikati.

Prikaz certifikata za kontakt

 1. Na traci za navigaciju izaberite stavku Osobe.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku Lista.

  Promena trenutnog prikaza u „Lista“

 3. Kliknite dvaput na ime osobe, a zatim na kartici Kontakt izaberite stavku Certifikati.

  Prikaz certifikata određene osobe

Napomena:  Ova funkcija zahteva Microsoft Exchange Server nalog.

Da biste nabavili Digitalni ID za Exchange Server – na primer putem usluge key Management – administrator Exchange naloga mora da ima pokrenutu bezbednost na serveru i da vam da posebnu lozinku, koja se poznata kao token. Dodatne informacije potražite od Exchange administratora.

 1. Na kartici Datoteka izaberite > opcije >za pouzdanost

 2. U okviru Microsoft Outlook centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke centra za pouzdanost.

 3. Na kartici Bezbednost e-pošte, u okviru Digitalni ID-i (certifikati)izaberite stavku Nabavi digitalni ID.

 4. Izaberite stavku "Podesi bezbednost za mene" na exchange serveru >U redu

 5. U polju Ime digitalnog ID-a otkucajte svoje ime.

 6. U polju Token otkucajte specijalnu lozinku koju vam je dodelio Exchange administrator.

 7. U dijalogu Microsoft Office Outlook bezbednosna lozinka otkucajte drugu lozinku za digitalni ID, a zatim ponovo otkucajte lozinku u polju Potvrda.

  Napomena: Primićete poruku u prijemnom poštanskom sandučetu od Exchange administratora koja zahteva da unesete lozinku kreiranu u ovom koraku.

 8. U dijalogu koji se pojavi unesite lozinku, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zapamti lozinku za, a zatim unesite broj minuta koji želite Outlook zapamtite lozinku.

 9. U poruci skladišta vrhovnog certifikata koja se pojavljuje kliknite na dugme Da.

Šta želite da uradite?

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Digitalni ID-ovi (certifikati)izaberite stavku Nabavi digitalni ID.

 3. Izaberite stavku Nabavi S/MIME certifikat od spoljnogautoriteta za certifikaciju , a zatim kliknite na dugme U redu.

  Outlook pokreće veb pregledač i otvara veb stranicu na veb lokaciji Microsoft Office Online koja navodi nekoliko autoriteta za certifikaciju. Izaberite onaj koji želite da koristite i pratite uputstva na veb stranici da biste se registrovali za digitalni ID. Autoritet za certifikaciju će vam zatim poslati digitalni ID i uputstva putem e-pošte.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Šifrovana e-poštaizaberite stavku Postavke.

  Napomena: Ako imate digitalni ID, postavke za korišćenje digitalnog ID-a će vam automatski biti konfigurisane. Ako želite da koristite drugi digitalni ID, navedite digitalni ID prateći preostale korake u ovoj proceduri.

 3. Na dnu odeljka Željene postavke bezbednosne postavke kliknite na dugme Novo.

 4. U polje Ime bezbednosnih postavki unesite ime.

 5. Na listi Cryptography Format izaberite stavku S/MIME. U zavisnosti od tipa certifikata, možete da odaberete stavku Exchange bezbednost umesto toga.

 6. Pored polja Certifikat potpisa kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za digitalno potpisivanje.

  Napomena: Da biste saznali da li je certifikat namenjen digitalnom potpisivanju i šifrovanju, u dijalogu Izbor certifikata izaberite stavku Prikaži certifikat. Odgovarajući certifikat za šifrovanje poruka (kao što je digitalno potpisivanje) može da kaže, na primer "Štiti e-poruke".

 7. Pored polja Certifikat za šifrovanje kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za šifrovanje.

 8. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Šalji ove certifikate sa potpisanim porukama, osim ako ćete slati i primati potpisane poruke samo u vašoj organizaciji.

  Napomena: Postavke koje odaberete postaju podrazumevane svaki put kada šaljete šifrovane poruke. Ako ne želite da se ove postavke podrazumevano koriste za sve kriptografske poruke, opozovite izbor u polju za potvrdu Podrazumevana bezbednosna postavka za sve šifrovane poruke.

 1. Otvorite poruku koja je digitalno potpisana.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na ime u polju Od, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Dodaj u Outlook kontakte.

 3. Ako već imate unos za tu osobu, u dijalogu Otkriven duplirani kontakt izaberite stavku Ažuriranje informacija izabranog kontakta. Rezervna kopija će biti sačuvana u fascikli "Izbrisane stavke".

  Certifikat je sada uskladišten sa unosom kontakta za ovog primaoca. Sada možete ovoj osobi da šaljete šifrovane e-poruke.

  Da biste prikazali certifikat za kontakt, kliknite dvaput na ime osobe, a zatim izaberite karticu Certifikati.

Ova funkcija zahteva da koristite Microsoft Exchange Server 2000, Exchange Server 2003 ili Exchange Server 2007 nalog. Većina kućnih i ličnih naloga ne koriste Microsoft Exchange.

Da biste nabavili Exchange digitalni ID – na primer putem usluge ključnog upravljanja – Exchange administrator mora da ima pokrenutu bezbednost na serveru i mora da vam da posebnu lozinku, koja se zove token. Exchange će vam zatim poslati poruku koja verifikuje vaš token. Dodatne informacije potražite od Exchange administratora.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Digitalni ID-ovi (certifikati)izaberite stavku Nabavi digitalni ID.

 3. Izaberite stavku Podesi bezbednost za mene u programu Exchange.

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. U polju Ime digitalnog ID-a otkucajte svoje ime.

 6. U polju Token otkucajte specijalnu lozinku koju vam je dodelio Exchange administrator.

 7. U dijalogu Microsoft Office Outlook bezbednosna lozinka otkucajte drugu lozinku za digitalni ID, a zatim ponovo otkucajte lozinku u polju Potvrda.

  U prijemno poštansko sanduče dobićete poruku od Exchange administratora koja će zahtevati da unesete lozinku koju ste kreirali u ovom koraku.

 8. U dijalogu koji se pojavi unesite lozinku, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zapamti lozinku za, a zatim unesite broj minuta kada želite Outlook zapamtite lozinku.

 9. U poruci skladišta vrhovnog certifikata koja se pojavljuje kliknite na dugme Da.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×