Predstavljanje projekcije slajdova

Dodavanje beležaka govornika na slajdove

Dodavanje govornikovih beležaka na slajdove

Kada pravite prezentaciju možete da dodate beleške govornika koje ćete gledati kasnije dok izlažete projekciju slajdova ispred publike.

Beleške govornika vidite na ekranu tokom prezentacije, ali publika ih ne vidi. Zato je okno za beleške pravo mesto za čuvanje teza koje želite da pomenete tokom vođenja prezentacije.

Pregledač ne podržava video.

38 sekundi

Dodavanje beležaka tokom pravljenja prezentacije

Okno za beleške je okvir koji se pojavljuje ispod svakog slajda. (Istaknuto je magentom na slici ispod.) U praznom oknu za beleške pojavljuje se odziv sa tekstom Kliknite da biste dodali beleške. Tu otkucajte beleške govornika. Ako ne vidite okno za beleške ili ako je ono potpuno smanjeno, kliknite na dugme PowerPoint_genericBeleške</c0> na traci zadataka duž dna PowerPoint_generic prozora (koja je takođe označena magentom na slici ispod).

Prikazuje okno za beleške govornika u programu PowerPoint

Ako beleške premašuju dodeljenu dužinu okna za beleške, pojavljuje se vertikalna traka za pomeranje sa strane okna. Takođe možete da uvećate okno za napomene tako što ćete postaviti pokazivač miša na gornju liniju okna i zatim povući prema gore kada se pokazivač pretvori u dvosmernu strelicu.

Kako izgledaju beleške u prikazu za izlagača

Kada se računar poveže sa projektorom i kada pokrenete projekciju slajdova Ovo dugme pokreće projekciju slajdova, počevši od prvog slajda u prezentaciji. , prikaz za izlagača vidite na ekranu računara, dok se na ekranu projektora prikazuju samo slajdovi. U prikazu za izlagača možete da vidite beleške dok izlažete, dok publika vidi samo slajdove:

Prikaz za izlagača u programu PowerPoint 2016, sa krugom oko beležaka govornika

Beleške se prikazuju u oknu sa desne strane. Tekst će se automatski prelomiti, a vertikalna traka za pomeranje se pojavljuje po potrebi. Možete promeniti i veličinu teksta u oknu „Beleške“ pomoću dva dugmeta u donjem levom uglu tog okna:

Promena veličine teksta u oknu za beleške u prikazu za izlagača

Prikaz za izlagača ne treba da pravite. PowerPoint ga sastavlja za vas prikupljanjem beležaka koje ste otkucali za svaki slajd i njihovim uparivanjem sa skupom kontrola za kretanje kroz prezentaciju.

PowerPoint je podrazumevano postavljen da koristi prikaz za izlagača kada pokrenete projekciju slajdova. Tu postavku možete da promenite na kartici </c0>Projekcija slajdovaPowerPoint_generic na PowerPoint_generic traci:

Opciju „Prikaz za izlagača“ kontroliše polje za potvrdu na kartici „Projekcija slajdova“ na traci u programu PowerPoint.

Pročitajte članak Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača da biste pronašli više detalja o tome kako da vidite i koristite prikaz za izlagača.

Štampanje beležaka govornika

Pročitajte članak Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova sa ili bez beležaka govornika

Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača

Prenos slajdova iz jedne prezentacije u drugu

Beleške govornika vidite na ekranu tokom prezentacije, ali publika ih ne vidi. Zato je okno za beleške pravo mesto za čuvanje teza koje želite da pomenete tokom vođenja prezentacije.

Pregledač ne podržava video.

38 sekundi

Dodavanje beležaka na slajdove

Da biste dodali beleške na slajdove, uradite sledeće:

 1. U meniju Prikaz izaberite stavku Normalan.

 2. Izaberite sličicu slajda kojem želite da dodate beleške.

  Prikazuje slajd izabran u oknu sa sličicama u programu PowerPoint 2016 za Mac

 3. Okno za beleške se pojavljuje ispod slajda. Kliknite tamo gde piše Kliknite da biste dodali beleške i otkucajte sve beleške koje želite da dodate.

  Prikazuje okno za beleške u programu PowerPoint 2016 za Mac

 4. Da biste sakrili okno za beleške, kliknite na dugme Beleške Prikazuje dugme „Beleške“ u programu PowerPoint 2016 za Mac na traci zadataka. Kliknite ponovo na njega da biste opet prikazali okno za beleške.

Prikaz beležaka tokom izlaganja

Koristite prikaz za izlagača ako želite da gledate beleške tokom izlaganja, ali se pobrinite za to da publika vidi samo to što ste stavili na sam slajd. Evo kako:

 1. U meniju Prikaz, izaberite stavku Prikaz za izlagača.

 2. Vidite glavni slajd koji izlažete, pregled sledećeg slajda i sve beleške koje ste dodali za trenutni slajd ispod pregleda sledećeg slajda.

  Prikazuje beleške u prikazu za izlagača u programu PowerPoint 2016 za Mac

  Publika vidi samo slajdove koje izlažete u prezentaciji, a ne vidi beleške.

Takođe pogledajte

Štampanje slajdova i propratnog sadržaja

Pokretanje prezentacije i gledanje beležaka u prikazu za izlagača

PowerPoint za veb omogućava da pravite beleške govornika, ali nema mogućnost da Vam prikazuje beleške dok izlažete projekciju slajdova.

Kreiraj beleške govornika

 • Na kartici Prikaz na traci, u grupi Prikaži izaberite stavku Beleške Na kartici „Prikaz“ na traci, u grupi „Prikaži“ izaberite stavku „Beleške“. .

  Pojavljuje se okno duž donjeg dela PowerPoint prozora sa trepćućim kursorom gde možete odmah da počnete ka kucate.

  Okno za beleške se pojavljuje duž donjeg dela prozora.

Oknu za beleške možete da menjate veličinu ako ne može da se istovremeno vidi ceo sadržaj unutar njega. Kada postavite pokazivač na gornju ivicu okna, pokazivač miša postaje dvosmerna strelica Vertikalna dvosmerna strelica . Kliknite na ivicu i prevucite nagore ili nadole da biste promenili veličinu okna.

Štampanje beležaka govornika

Ako ste pretplatnik naMicrosoft 365 preduzeća i prezentacija se skladišti na OneDrive za posao ili školu ili SharePoint u sistemu Microsoft 365, možete da odštampate beleške govornika. Pročitajte članak Štampanje PowerPoint slajdova, propratnog sadržaja ili napomena da biste dobili dodatne informacije.

Prikaz beležaka govornika tokom izlaganja

Trenutno morate da koristite verziju programa PowerPoint za računare da biste videli beleške govornika dok izlažete.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×