Dodavanje komandi u prezentaciju pomoću radne dugmadi

Koristite dugme radnja da biste izvršili radnju u prezentaciji, na primer, odlazak na sledeći ili određeni slajd, pokretanje aplikacije ili reprodukovanje video klipa. Postoje dva osnovna koraka za podešavanje radnog dugmeta:

 • Prvo birate radno dugme iz galerije " oblici "

 • Zatim dodelite radnju koja se javlja kada (tokom projekcije slajdova) kliknete na oblik ili postavite pokazivač miša na njega.

Ideja je da kada isporučite prezentaciju, možete da kliknete na dugme ili da je usmerite na njih da biste:

 • Idite na sledeći slajd, na prethodni slajd, na prvi slajd, na poslednji slajd, na najnoviji prikaz slajdova, na određeni broj slajda, na drugu PowerPoint prezentaciju ili na Veb stranicu.

 • Pokrenuli program

 • Pokrenuli makro

 • Reprodukovali audio klip

Prikazuje dijalog za podešavanje radne dugmadi u programu PowerPoint

Postavite radno dugme na slajdu

Neki primeri ugrađenih oblika radnog dugmeta u galeriji oblici uključujete strelice nadesno i nalevo (najčešće je to simbol za pristup sledećim, prethodnim, prethodnim, prvim i poslednjim slajdovima), za reprodukovanje video zapisa ili zvuka ujeda i još mnogo toga.

Prikazuje meni „Oblici“ na traci u programu PowerPoint sa markiranom radnom dugmadi

 1. Na kartici Umetanje izaberite stavku oblici, a zatim u okviru Radnja radnje na dnu menija kliknite na oblik dugmeta koji želite da dodate.

 2. Kliknite na lokaciju na slajdu i prevucite da biste nacrtali oblik dugmeta.

 3. Zadržite otvoreni dijalog i idite na sledeću proceduru.

Dodeljivanje radnje

Ako želite da se radnja pojavi kada se klikne na dugme radnja, uradite sledeće korake na kartici Klik mišem u dijalogu.

Ako želite da se radnja pojavi kada je dugme "radnja" jednostavno istaknuto, uradite sledeće korake na kartici " miš preko " u dijalogu.

 1. Da biste odabrali radnju koja se odvija kada kliknete ili premestite pokazivač na radnju, uradite nešto od sledećeg:

  • Odaberite hipervezu do , a zatim izaberite odredište (na primer, sledeći slajd, prethodni slajd, poslednji slajd ili druga PowerPoint prezentacija) za koju želite da bude radnja hiperveze.

   Napomena:  Da biste se povezali sa datotekom koju je kreirao drugi program, kao što je Word ili Excel datoteka, na listi hiperveza ka izaberite stavku druga datoteka.

  • Izaberite stavku Nijedna da biste koristili oblik bez odgovarajuće radnje.

  • Odaberite stavku Pokreni program, a zatim kliknite na dugme Potraži da biste pronašli program koji želite da pokrenete.

  • Odaberite stavku Pokreni makro, a zatim izaberite makro koji želite da pokrenete.

   Postavke makroa "Run " su dostupne samo ako prezentacija već sadrži makro i kada sačuvate prezentaciju, morate da je sačuvate kao PowerPoint emisiju sa omogućenim makroima. (Više informacija o makroima potražite u članku izvršavanje makroa.)

  • Ako želite da oblik koji ste odabrali za radno dugme vrši neku radnju, kliknite na dugme Radnja objekta i izaberite radnju koju želite da izvršava.

   Postavke Radnje objekta dostupne su samo ako prezentacija sadrži OLE objekat.

  • Da biste reprodukovali zvuk, potvrdite izbor u polju za potvrdu Reprodukuj zvuk, a zatim izaberite zvuk koji želite da se reprodukuje.

 2. Kada završite sa izborom radnje, kliknite na dugme u redu.

 3. Da biste testirali radnju koju ste izabrali, odaberite stavku Projekcija slajdova > iz trenutnog slajda da biste otvorili prezentaciju u projekciji slajdova tako da možete da kliknete na dugme radnja.

 1. Na kartici Umetanje u grupi Ilustracije kliknite na dugme Slika. Ako želite da dodate SmartArt grafiku, kliknite na dugme SmartArt

 2. U dijalogu Umetanje slike pronađite sliku koju želite da dodate i kliknite na dugme Umetni.

  Napomena:  U SmartArt grafici radnju možete da dodelite samo tekstu unutar oblika, a ne pojedinačnim oblicima u toj grafici.

 3. Kliknite na sliku koju ste dodali, a zatim na kartici Umetanje, u grupi Veze kliknite na dugme Radnja.

 4. U dijalogu Postavke za radnju uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste odabrali ponašanje slike kad kliknete na nju u prikazu projekcije slajdova, izaberite karticu Klik mišem.

  • Da biste odabrali ponašanje slike kad pomerite pokazivač miša iznad nje u prikazu projekcije slajdova, izaberite karticu Prelazak mišem.

 5. Da biste odabrali radnju koja se odvija kada kliknete na sliku ili je premestite, uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Nijedna da biste koristili oblik bez odgovarajuće radnje.

  • Da biste kreirali hipervezu, izaberite stavku Hiperveza sa i izaberite odredište (na primer, sledeći slajd, prethodni slajd, poslednji slajd ili druga PowerPoint prezentacija) na koje želite da radnja hiperveze prelazi.

  • Da biste se povezali sa datotekom napravljenom u drugom programu kao što je Microsoft Office Word ili Microsoft Office Excel datoteka, sa liste Hiperveza sa izaberite stavku Druga datoteka.

  • Da biste pokrenuli program, izaberite stavku Pokreni program, kliknite na dugme Potraži i pronađite program koji želite da pokrenete.

  • Da biste pokrenuli makro, izaberite stavku Pokreni makro, a zatim izaberite makro koji želite da pokrenete.

  • Ako želite da slika ili ClipArt grafika izvršava neku drugu radnju, a ne ono što je navedeno, izaberite stavku Radnja objekta, a zatim izaberite radnju koju želite da izvrši.

   Napomena: Postavke opcije Radnja objekta dostupne su samo ako prezentacija sadrži OLE objekat.

  • Da biste reprodukovali zvuk, potvrdite izbor u polju za potvrdu Reprodukuj zvuk, a zatim izaberite zvuk koji želite da se reprodukuje.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×