Dodavanje kontrole automatskog dovršavanja prikazu u Access aplikaciji

Važno    Microsoft više ne preporučuje kreiranje i korišćenje Access Veb aplikacija u sistemu SharePoint. Kao alternativu, uzmite u razmatranje korišćenje Microsoft Power Apps da biste napravili poslovna rešenja bez kodova za Veb i mobilne uređaje.

U Access veb aplikacijama, kontrole automatskog dovršavanja prikazuju izbore dok neko kuca kao pomoć za pronalaženje ispravnih vrednosti. Izbor ispravne vrednost sa dugačke liste srodnih stavki može biti izazov, ali kontrole automatskog dovršavanja mogu pomoći u tom slučaju. Na primer, pomoću ove kontrole automatskog dovršavanja za zone isporuke, ako otkucate slovo „m“, videćete četiri izbora.

Partial matches appear as you type in an autocomplete box

Ako dodate „e“ na „m“ kako biste napisali „me“, lista se sužava samo na Meksiko. A ako otkucate „mo“, svi izbori nestaju iz okvira zato što podudaranje ne postoji.

Napomena: Kontrole automatskog dovršavanja dostupne su samo u Access veb aplikacijama, a ne u Access bazama podataka za računare.

Dodavanje kontrole automatskog dovršavanja u prikaz

Da biste dodali kontrolu automatskog dovršavanja, morate da uredite prikaz u programu Access i dodate kontrolu automatskog dovršavanja iz galerije „Kontrole“.

 1. Pokrenite Access i otvorite veb aplikaciju.

 2. Kliknite na ime natpisa tabele u biraču tabela u oknu sa leve strane, a zatim kliknite na prikaz u biraču prikaza.

  U ovom primeru tabela je „Zadaci“, a „Lista“ je njen prikaz kom želite da dodate kontrolu automatskog dovršavanja.

  Tasks table and List view in App design

 3. Izaberite stavku Uredi na sredini ekrana da biste prikaz otvorili u režimu za dizajniranje.

 4. U okviru Prikaz izaberite stavku Dizajn > Kontrola automatskog dovršavanja.

  Autocomplete control

 5. Premestite novu kontrolu automatskog dovršavanja na željenu poziciju.

 6. Opcionalno, dodajte kontrolu oznake tako što ćete kliknuti na dugme oznake u galeriji „Kontrole“ i premestite oznaku pored kontrole automatskog dovršavanja. Unesite natpis koji objašnjava upotrebu za kontrolu automatskog dovršavanja.

 7. Kliknite na kontrolu automatskog dovršavanja koju ste prethodno dodali na koordinatnoj mreži dizajna, a zatim kliknite na ikonu Podaci pored nje da biste otvorili opcije za svojstava. To je mesto gde ćete kontrolu povezati sa njenim izvorom podataka.

  Property box for a new autocomplete box control

 8. Da biste kontrolu automatskog dovršavanja „povezali“ sa poljem (tako da se izabrana vrednost skladišti u tom polju), izaberite stavku Izvor kontrole, a zatim izaberite polje u kom želite da uskladištite vrednost.

 9. Izaberite stavku Izvor reda, a zatim izaberite tabelu ili upit koji sadrži vrednosti koje želite da se pojavljuju kako korisnik kuca u kontroli automatskog dovršavanja. Kada ovde izaberete tabelu ili upit, Access prikazuje dodatne opcije za svojstva.

 10. U polju Povezano polje izaberite polje koje sadrži vrednosti koje želite da uskladištite sa liste. Povezano polje je vrednost koju Access skladišti u polju izvora kontrole koje ste prethodno definisali. U nekim slučajevima to će biti vrednost ID-a, u zavisnosti od toga kako ste dizajnirali tabele i polja za pronalaženje. U polju Primarno polje za prikaz izaberite polje koje sadrži vrednosti koje želite da prikažete iz srodne tabele ili upita. To su vrednosti koje će korisnici videti kada koriste ovu kontrolu u pregledaču.

  All available properties in property box

 11. Izaberite stavku Sačuvaj na priručnoj traci da biste sačuvali promene prikaza.

Korišćenje kontrole automatskog dovršavanja u pregledaču

Dok unosite tekst u kontrolu automatskog dovršavanja, videćete da…

 • Što više znakova kucate, lista se sve više sužava.

 • Pretraga ne razlikuje velika i mala slova – velika i mala slova smatraju se istim.

 • Ako postoji više od 8 podudaranja, pojavljuje se poruka na dnu liste koja vam predlaže da izvršite određeniju pretragu – u tom slučaju, nastavite sa kucanjem znakova.

Podešavanje dodatnih opcija za kontrolu automatskog dovršavanja

 • U polju Podrazumevana vrednost možete uneti vrednost koja će se koristiti kao podrazumevana kada se kreira novi zapis. Ako koristite vrednost ID-a kao povezano polje, moraćete da koristite odgovarajuću vrednosti ID-a iz srodne tabele.

 • U polju Prikaz iskačućeg menija možete odabrati prikaz koji „iskače“ u novom prozoru ako kliknete na vrednost prikazanu u polju (osim u prikazu lista sa podacima). Kada dodate ime prikaza kao iskačući prozor, opcije za prikaz oblikovane su kao hiperveza u pregledaču da bi se videlo da se na njih može kliknuti.

Na primer, klik na nečije ime u prikazu liste može prikazati listu svih detalja za tu osobu – to je isto kao izbor zapisa te osobe iz prikaza liste. Ako prikaz sadrži i srodne stavke, ti redovi takođe se pojavljuju u iskačućem prozoru.

 • U polju Sekundarno polje za prikaz možete odabrati „sekundarno“ polje tako da se pojavljuje ispod svake stavke – na primer, pretpostavimo da zapis zaposlenog ima polje za radno mesto – možete odabrati polje „Radno mesto“ kao sekundarno polje za prikaz.

Evo primera koji prikazuje sekundarno polje za prikaz. Radno mesto Ane Stančić, „Urednik“, preuzeto je iz polja „Radno mesto“ iz Aninog zapisa i prikazuje se ispod njenog imena. Sekundarno polje za prikaz dostupno je samo u okviru za automatsko dovršavanje dok birate vrednosti.

An autocomplete box search result with a secondary display field

 • U svojstvima „Oblikovanje“ koristite polje Savet za unos opisnog teksta da biste pomogli korisnicima da razumeju kako da koriste kontrolu automatskog dovršavanja. Podrazumevani tekst je „Pronađi...“, ali možete ga promeniti u nešto što više odgovara vašim potrebama, kao što je „Unesite ime zaposlenog“.

Alternativa za kontrolu automatskog dovršavanja je kombinovani okvir, koji omogućava osobama da kliknu da bi videli padajuću listu izbora, kao što su imena „zemlja/region“. Da biste saznali više o kombinovanim okvirima, pročitajte članak Dodavanje kombinovanog okvira u prikaz u Access aplikaciji.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×