Dodavanje podataka za povezivanje Veb usluge

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da dodate jednu ili više pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji je moguće izvršiti upit ili prosledite podatke Veb usluge.

U ovom članku

Pregled

Pomoćnih podataka za povezivanje je sve podatke za povezivanje sa spoljnim izvorom podataka koje dodate u predložak obrasca. Podaci za povezivanje se razlikuje od glavnih podataka za povezivanje koje je kreirao prilikom dizajniranja predloška obrasca na osnovu baze podataka, Web usluzi ili postavki u biblioteci za povezivanje. Dodajete pomoćnih podataka za povezivanje samo ako ne možete da postavite upit ili slanje podataka preko glavnih podataka za povezivanje.

Kada dodate pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji upiti podacima, Microsoft Office InfoPath kreira sekundarni izvor podataka sa poljima podataka i grupama koji odgovara XML šema Veb usluge. Struktura podataka u sekundarnom izvoru podataka mora da odgovara XML šemu, ne možete menjati postojeća polja i grupe u sekundarnom izvoru podataka. Kada dodajete prosleđivanju u predložak obrasca, možete da konfigurišete predložak obrasca da biste dozvolili korisnicima da prosleđivanje podataka obrasca i podesite opcije prosleđivanja za obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Nije moguće konfigurisati podatke za povezivanje u na predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem da biste dozvolili korisnicima da prosledi promena informacija o zajedno sa podataka obrasca Web usluzi koje prihvata Microsoft ADO.NET DataSet. Informacije o promenama sastoji se od izmene koje korisnik da unesete podatke koji su uskladišteni u bazi podataka. Bazu podataka koristi Veb usluge za povezivanje korisnika u bazi podataka. ADO.NET promena informacije možete koristiti da biste odredili kako biste ažurirali podatke u bazi podataka. Obratite se administratoru Veb usluge ako Veb usluga zahteva informacije o promenama za ažuriranje baze podataka. Ako je tako, trebalo bi da dizajnirate čiji se obrasci moguće popuniti samo pomoću programa InfoPath predložak obrasca.

Vrh stranice

Pre nego što počnete

Pre nego što dodate pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca, morate sledeće informacije od administratora Web usluge:

 • Lokacija Veb usluge.

 • Verifikacija da Veb usluga koristi kodiranje dokument/literala stila. InfoPath može da koristi samo dokument/literala Web usluge stila.

 • Ime operaciju Web usluge koje će Pošalji podatke ili prijem podataka iz obrazaca koji su zasnovani na ovom predlošku obrasca.

Vrh stranice

Dodavanje podataka za povezivanje upita

Da biste dozvolili korisnicima da preuzmete podatke iz Veb usluge koristeći svoj predložak obrasca, potrebno je da u predlošku obrasca uradite sledeće:

 1. Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje.

 2. Konfigurisanje predloška obrasca da biste koristili pomoćnih podataka za povezivanje.

Korak 1: Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Podaci za povezivanje.

 2. U dijalogu Veze podataka kliknite na dugme Dodaj.

 3. U čarobnjaku za podatke za povezivanje kliknite na dugme Kreiraj novu vezu sa, kliknite na dugme prijem podatakai zatim kliknite na dugme dalje.

 4. U okviru iz koje želite da primate podatke, kliknite na dugme Veb usluge i zatim kliknite na dugme dalje.

 5. Na sledećoj stranici čarobnjaka, otkucajte lokaciju Veb usluge i zatim kliknite na dugme dalje.

  Napomena: Ako želite da tražite Veb usluge pomoću univerzalni opis otkrivanje i integracija (UDDI) servera, kliknite na dugme Za pretragu UDDI, unesite URL adresu UDDI servera koji želite da pretražite, navedite da li želite da pretražite tako što ćete dobavljač ili usluga koja je pružio, unesite ključnu reč za pretragu, a zatim kliknite na dugme Pretraži. Web usluge koje sadrže ključnu reč će se pojaviti na listi rezultata pretrage . Izaberite Veb usluge koje želite da koristite, a zatim kliknite na dugme u redu.

 6. Na listi Izaberite operaciju na sledećoj stranici čarobnjaka izaberite operaciju Web usluge koja vraća podatke u obrazac, a zatim kliknite na dugme dalje.

 7. Ako se čarobnjak za podatke za povezivanje naiđe na nepoznati element u šemi Web usluge, na sledećoj stranici čarobnjaka može vam zatražiti da navedete probne vrednosti za sve parametre da biste utvrdili koja polja ili grupe da biste dodali glavnog izvora podataka.

  Kako?

  1. Izaberite parametar u tabeli " Parametri ", a zatim kliknite na dugme Postavi vrednost uzorka.

  2. U polju uzorak vrednost otkucajte vrednost da vaš korisnički možda koristite za ovo polje, a zatim kliknite na dugme u redu.

  3. Ponovite ove korake za sve parametre u tabeli " Parametri ", a zatim kliknite na dugme dalje.

  Tehničke detalje

  Kada konfigurišete podatke za povezivanje Veb usluge u čarobnjaku za podatke za povezivanje, Microsoft Office InfoPath povezuje Veb usluge i zahteva Veb usluge WSDL (Description Language) datoteke. WSDL datoteka sadrži šemi koriste Veb usluge. Veb usluga odgovara na zahtev slanjem ovu datoteku u programu InfoPath. InfoPath koristi informacije iz ove datoteke da biste dodali odgovarajuća polja i grupe u pomoćni izvor podataka u predlošku obrasca. Ako InfoPath pronađe tip nepoznati element u WSDL datoteka, InfoPath uzorak podataka se koristi za određivanje definiciju nepoznati element tipa i zatim dodaje odgovarajuća polja i grupe u pomoćni izvor podataka.

 8. Ako želite da rezultati upita budu dostupne kada obrazac nije povezan sa mrežom, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uskladišti kopiju podataka iz predloška obrasca .

  Napomena o bezbednosti: Izbor u ovom polju za potvrdu skladišti rezultate upita u predlošku obrasca. Pošto su podaci uskladišteni u predlošku obrasca, dostupne u obrascima koje korisnici popunjavaju je čak i ako im računari nisu povezani sa mrežom. Ako se dobija osetljive podatke iz ove podatke za povezivanje, možda ćete želeti da biste onemogućili ovu funkciju da biste zaštitili podatke u slučaju da izgubite ili ukradu računara.

 9. Kliknite na dugme Dalje.

 10. Na sledećoj stranici čarobnjaka, otkucajte opisno ime za podatke za povezivanje.

 11. Da biste omogućili obrasce koji su zasnovani na ovom predlošku da automatski prima podatke kada su otvoreni, potvrdite izbor u polju za potvrdu Automatski preuzmi podatke prilikom otvaranja obrasca .

 12. Potvrdite da su ispravne informacije u odeljku Rezime , a zatim kliknite na dugme Završi.

 13. Kliknite na dugme Zatvori.

Korak 2: Konfigurisanje predloška obrasca da biste koristili pomoćnih podataka za povezivanje

Kada dodate podatke za povezivanje upita u predložak obrasca, podrazumevano obrasce koji su zasnovani na ovom predlošku obrasca koristi podatke za povezivanje kada su otvoreni korisnik. Takođe možete da konfigurišete predložak obrasca da biste koristili podatke za povezivanje na jedan od sledećih načina:

 • Dodavanje pravila    Možete da konfigurišete pravila da biste koristili podatke za povezivanje svaki put kada dođe do uslova u pravilo.

 • Dodavanje dugmadi    Možete da dodate dugme za predložak obrasca koji korisnici mogu da kliknu da biste dobili podatke tako što ćete koristiti podatke za povezivanje.

 • Korišćenje prilagođenog koda    Ako ne možete da dodate pravilo ili dugme, možete da koristite prilagođeni kôd da biste dobili podatke tako što ćete koristiti podatke za povezivanje. Pomoću prilagođenog koda zahteva Razvojni programer da biste kreirali prilagođeni kôd.

Add a rule

Možete da dodate pravilo u predložak obrasca da biste dobili podatke iz podataka za povezivanje upita svaki put kada je ispunjen uslov za pravilo. Sledeća procedura pretpostavlja da ste kreirali podatke za povezivanje upita za predložak obrasca i da li ste konfigurisali kontrolu u predlošku obrasca za prikazivanje podataka iz tih podataka za povezivanje.

 1. Ako obrazac ima više prikaza, kliknite na ime prikaza u meniju Prikaz da biste otišli u prikaz sa kontrolom gde želite da prikažete podatke iz u pomoćni izvor podataka.

 2. Dvaput kliknite na kontrolu koju želite da dodate pravilo za.

 3. Izaberite karticu Podaci.

 4. U okviru Validacija i pravila, izaberite stavku pravila.

 5. U dijalogu pravila kliknite na dugme Dodaj.

 6. U polju ime otkucajte ime za pravilo.

 7. Da biste naveli uslov kada pokretanje pravila, izaberite stavku Postavi uslov, a zatim unesite uslov. Pravilo će se pokrenuti kada dođe do uslov. Ako niste postavili uslov, pravilo će pokrenuti svaki put kada korisnik menja vrednost u kontroli, a zatim prelazi njegovo ili njeno kursor od kontrolu.

 8. Kliknite na dugme Dodaj radnju.

 9. Na listi radnju , kliknite na dugme upita koji koristi vezu za prenos podataka.

 10. Na listi podataka za povezivanje , izaberite podatke za povezivanje koje želite da koristite, a zatim kliknite na dugme u redu da biste zatvorili sve otvorene dijaloge.

 11. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Dodavanje dugmeta

Predložak obrasca koji korisnici mogu da kliknu da biste dobili podatke iz podataka za povezivanje upita možete dodati kontrolu dugmeta. Sledeća procedura pretpostavlja da ste kreirali podatke za povezivanje upita za predložak obrasca.

 1. Ako obrazac ima više prikaza, kliknite na ime prikaza u meniju Prikaz da biste otišli u prikaz sa kontrolom gde želite da prikažete podatke iz u pomoćni izvor podataka.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. Prevucite kontrolu dugmeta u predložak obrasca.

 4. Kliknite dvaput na dugme koje ste upravo dodali u predložak obrasca.

 5. Izaberite karticu Opšte postavke .

 6. Na listi radnju , kliknite na dugme Osveži.

 7. U polju oznake otkucajte ime koje želite da se pojavi na dugmetu u predlošku obrasca.

 8. Izaberite stavku Postavke.

 9. U dijalogu Osvežavanje izaberite stavku jedan pomoćni izvor podataka.

 10. Na listi Odaberite sekundarni izvor podataka , kliknite na pomoćni izvor podataka koji je povezan sa podacima za povezivanje upita, a zatim kliknite na dugme u redu da biste zatvorili sve otvorene dijaloge.

 11. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Dodavanje prosleđivanju

Da biste dozvolili korisnicima da prosleđuju obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca Web usluzi, prvo dodajete pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji prosleđuje podatke, a zatim podesite predložak obrasca da biste omogućili korisnicima da prosleđivanje podataka obrasca.

Korak 1: Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Podaci za povezivanje.

 2. U dijalogu Veze podataka kliknite na dugme Dodaj.

 3. U čarobnjaku za podatke za povezivanje kliknite na dugme Kreiraj novu vezu sa, kliknite na dugme Prosledi podatkei zatim kliknite na dugme dalje.

 4. U okviru kako želite da prosledite podatke, kliknite na dugme da biste Veb usluge i zatim kliknite na dugme dalje.

 5. Na sledećoj stranici čarobnjaka, otkucajte lokaciju Veb usluge gde će korisnici prosleđivanje podataka, a zatim kliknite na dugme dalje.

  Napomena: Ako želite da tražite Veb usluge pomoću univerzalni opis otkrivanje i integracija (UDDI) servera, kliknite na dugme Za pretragu UDDI, unesite URL adresu UDDI servera koji želite da pretražite, navedite da li želite da pretražite tako što ćete dobavljač ili usluga koja je pružio, unesite ključnu reč za pretragu, a zatim kliknite na dugme Pretraži. Web usluge koje sadrže ključnu reč će se pojaviti na listi rezultata pretrage . Izaberite Veb usluge koje želite da koristite, a zatim kliknite na dugme u redu.

 6. U listi potvrdite operaciju , kliknite na dugme operaciju Web usluge koja će primati podatke iz obrasca, a zatim kliknite na dugme dalje.

 7. Na sledećoj stranici čarobnjaka, da biste izabrali podatke u obrascu da biste prosledili za svaki parametar u Web usluzi, uradite nešto od sledećeg:

  Prosleđivanje podataka iz polja ili grupe

  1. Na listi Parametri , kliknite na dugme parametar Web usluge koji će primati podatke iz obrasca.

  2. U okviru Opcije parametara, izaberite polje ili grupu.

  3. Kliknite na dugme Izmeni Slika dugmeta .

  4. U dijalogu Izbor polja ili grupe kliknite na polje ili grupu sa podacima koje želite da prosledite, a zatim kliknite na dugme u redu.

  5. U polju Uključi kliknite na dugme samo tekst i Podređeni elementi da biste prosledili samo podaci u ovom polju i podređene elemente polja ili grupe ili kliknite na dugme XML podstablo, uključujući izabrani element da biste prosledili ime polja, podatke u polje, a Podređeni elementi u izabranoj grupi ili polju.

  Prosleđivanje svih podataka u obrazac

  1. Na listi Parametri , kliknite na dugme parametar Web usluge koji će primati podatke iz obrasca.

  2. U okviru Opcije parametara, kliknite na dugme ceo obrazac (XML dokument, uključujući i uputstva za obradu).

  Prosleđivanje podataka u vidu niske

  1. Na listi Parametri , kliknite na dugme parametar Web usluge koji će primati podatke iz obrasca.

  2. U okviru Opcije parametara, kliknite na dugme ceo obrazac (XML dokument, uključujući i uputstva za obradu).

  3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu prosleđivanje podataka u vidu niske .

   Napomena: Obično, izaberete ovo polje za potvrdu da biste prosledili digitalno potpisane podatke. U većini slučajeva, opozovite izbor u ovom polju za potvrdu.

  Tehnička beleška o ADO.NET skup podataka objekata

  Ako Veb usluge zahteva objekta ADO.NET skup podataka, izaberite skup podataka čvor kada konfigurišete ove podatke za povezivanje. Ako koristite bilo koji drugi tip čvor za podatke za povezivanje Veb usluge koja zahteva objekta ADO.NET skup podataka, prosleđivanje neće uspeti.

 8. Kliknite na dugme Dalje.

 9. Na sledećoj stranici čarobnjaka, otkucajte ime za podatke za povezivanje.

 10. Potvrdite da su ispravne informacije u odeljku Rezime , a zatim kliknite na dugme Završi.

 11. Kliknite na dugme Zatvori.

Kada dodate pomoćne skup podataka za povezivanje, potrebno je da konfigurišete predložak obrasca da biste dozvolili korisnicima da prosleđivanje podataka obrasca pomoću skup podataka za povezivanje.

Korak 2: Omogući prosleđivanje u predlošku obrasca

Kada konfigurišete predložak obrasca da biste dozvolili korisnicima da prosleđivanje podataka obrasca, InfoPath dodaje dugme Prosledi na standardnoj traci sa alatkama i komande za Prosleđivanje meni " datoteka " u obrascu. Takođe, možete da prilagodite opcije prosleđivanja za predložak obrasca na sledeće načine:

 • Promenite tekst koji se pojavljuje na dugme " Prosledi " i komanda " Prosledi ".

 • Promenite tastersku prečicu za dugme " Prosledi " i komanda " Prosledi ".

 • Kreiranje prilagođenih poruka da biste prikazali korisnika kada prosleđivanja obrazaca.

 • Navedite da li želite da obrazac ostane otvoren, zatvorite obrazac, ili otvorite drugi prazan obrazac nakon prosleđivanja.

 • U meniju Alatke izaberite stavku Opcije prosleđivanja.

 • U dijalogu Opcije prosleđivanja potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli korisnicima da prosleđuju ovaj obrazac , kliknite na dugme Pošalji podatke obrasca na jedno odredištei zatim na listi, kliknite na dugme Veb usluge.

 • Sa liste Odaberite vezu za prenos podataka za prosleđivanje kliknite na ime podatke za povezivanje u Web uslugu koju ste kreirali u prethodnim koracima.

  1. Da biste promenili ime " Prosledi " koje se pojavljuje na standardnoj traci sa alatkama i komanda " Prosledi " koja će se pojaviti u meniju datoteka kada korisnici popune obrazac, otkucajte novo ime u polju natpis u prosleđivanja Opcije dijalog.

   Savet: Ako želite da dodelite tastersku prečicu na ovo dugme i komandu, upišite ampersand (&) pre nego što znak koji želite da koristite kao tasterske prečice. Na primer, da biste dodelili ALT + B kao tastersku prečicu za dugme Prosledi i komandi, otkucajte po & bmit.

 • Ako ne želite da ljudi koriste komandu Prosledi ili " Prosledi " na standardnoj traci sa alatkama kada popunjavaju obrazac, opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži stavku menija "Prosledi" i dugme "Prosledi" na traci sa alatkama .

  1. Podrazumevano, nakon prosleđivanja obrasca, InfoPath ostavlja obrazac otvoren i prikazuje poruku da biste označili da je obrazac uspešno prosleđen. Da biste promenili ovo podrazumevano ponašanje, izaberite stavku Više opcija, a zatim uradite nešto od sledećeg:

   • Da biste zatvorili obrazac ili kreirajte novi prazan obrazac kada korisnik prosleđuje popunjeni obrazac, izaberite željenu opciju sa liste nakon što prosledite .

   • Da biste kreirali prilagođenu poruku da biste označili da je obrazac uspešno prosleđen, potvrdite izbor u polju za potvrdu koristi prilagođene poruke i zatim otkucajte svoje poruke u poljima na uspeha i neuspeha .

    Savet: Koristite poruku u polju po otkazivanju za obaveštavanje korisnika šta da radite ako se ne mogu proslediti obrazac. Na primer, može predložiti da korisnici čuvati obrazac i kontakt sa nekim za dalja uputstva.

   • Ako ne želite da biste prikazali poruku nakon prosleđivanja obrasca, opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži uspeha i neuspeha poruke .

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×