Dodavanje teksta na slajd

Možete da dodate tekst na PowerPoint slajdu ili master slajda tako što ćete umetnuti okvir za tekst i otkucati unutar toga. Zatim možete da oblikujete taj tekst tako što ćete izabrati tekst ili celo polje. Možete da dodate tekst i čuvare mesta i oblicima.

Izaberite naslov u nastavku da biste ga otvorili i videli detaljnija uputstva.

Da biste dodali tekst u čuvar mesta za tekst na slajdu, uradite sledeće:

 • Kliknite unutar čuvara mesta, a zatim otkucajte ili nalepite tekst.

  Napomena: Ako tekst premašuje veličinu čuvara mesta, PowerPoint smanjuje veličinu fonta i prored dok kucate da bi se tekst uklopio.

Ispod, tačkasta ivica predstavlja čuvar mesta koji sadrži tekst naslova za slajd.

Čuvar mesta za tekst naslova

 • Da biste dodali tekst u okvir za tekst koji svako može da uređuje, u normalnom prikazu kliknite unutar okvira za tekst, a zatim otkucajte ili nalepite tekst.

 • Da biste dodali tekst u okvir za tekst koji sadrži trajno i neuređeno, u prikazu mastera slajda kliknite unutar okvira za tekst, a zatim otkucajte ili nalepite tekst.

Koristite okvire za tekst da biste postavili tekst bilo gde na slajdu, na primer izvan čuvara mesta za tekst. Na primer, da biste dodali natpis slika, kreirajte okvir za tekst i postavite ga pored slike.

Napomena: Kada dodate okvir za tekst u normalnom prikazu, svako može da ih uređuje. Kada dodate okvir za tekst u prikazu mastera slajda, tekst koji mu dodate postaće Trajan i koji se ne može uređivati izvan mastera slajda.

Oblici kao što su kvadrati, krugovi, balončići i blokiranih strelica mogu da sadrže tekst. Kada otkucate tekst u oblik, tekst se prilaže na oblik i pomera se sa njim.

 • Da biste dodali tekst koji postaje deo oblika, izaberite oblik, a zatim otkucajte ili nalepite tekst.

Okvir za tekst je koristan ako želite da dodate tekst u oblik, ali ne želite da se tekst Priloži obliku. Možete da dodate ivica, popuna, senka ili trodimenzionalni (3-D) efekat na tekst u okviru za tekst.

 • Da biste dodali tekst koji se premešta nezavisno od oblika, dodajte okvir za tekst, a zatim otkucajte ili nalepite tekst.

  Dodavanje okvira za tekst

  1. Na kartici Umetanje, u grupi Tekst izaberite stavku Okvir za tekst.

   Napomena: Ako koristite istočnoazijski jezik, u padajući meni sa okvirom za tekst kliknite na Horizontalno ili vertikalno poravnavanje.

  2. Kliknite na slajd, a zatim prevucite pokazivač da biste nacrtali okvir za tekst.

Napomene: U prikazu master slajda postoji razlika u načinu na koji koristite čuvar mesta za tekst u odnosu na okvir za tekst:

 • Dodajte čuvar mesta za tekst iz prikaza mastera slajda kada želite da omogućite korisnicima predloška da zamene tekst koji se odnosi na svoj projekat. (Uobičajeno ponašanje prilagođenog teksta za odziv u čuvar mesta za tekst je to da nestaje kada počnete da kucate.)

 • Dodajte okvir za tekst iz prikaza mastera slajda kada želite da sadrži Trajan, neuređeni tekst.

  Kada dodate okvir za tekst u normalnom prikazu, svako može da ih uređuje.

Takođe pogledajte

Dodavanje, promena rasporeda i brisanje slajdova

Pravljenje i štampanje stranica sa napomenama

Dodavanje nekih čuvara mesta za sadržaj rasporedu

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×