Dodavanje, uklanjanje ili promena vremenskih zona

U bilo kom trenutku možete da promenite vremensku zonu u programu Outlook tako da se podudara sa trenutnom geografskom lokacijom. Promena vremenske zone u programu Outlook ista je kao da je menja na Windows kontrolnoj tabli, a promena se odražava u prikazima vremena u svim drugim programima zasnovane na operativnom sistemu Microsoft Windows.

Promena vremenske zone

Kada u programu Outlook promenite postavku vremenske zone, svi prikazi kalendara se ažuriraju tako da prikazuju novu vremensku zonu, a sve kalendarske stavke reflektuju novu vremensku zonu.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Na kartici Kalendar , u okviru vremenske zoneotkucajte ime za trenutnu vremensku zonu u polju nalepnica .

 4. Na listi Vremenska zona izaberite vremensku zonu koju želite da koristite.

  Napomene: 

  • Kada podešavate vremensku zonu i postavke letnje/zimsko računanje vremena u programu Outlook, postavke Windows sata se takođe podešavaju.

  • Kada je Outlook podešen na vremensku zonu koja poštuje letnje/zimsko računanje vremena, sat se podrazumevano koriguje za zimsko računanje vremena. Možete da isključite korekciju. Međutim, to se ne preporučuje.

  • Neke vremenske zone ne imaju Letnje računanje vremena. Kada je Outlook podešen na vremensku zonu koji ne posmatra Letnje računanje vremena, kao što je Arizona u sad, nije moguće uključiti dnevnu korekciju vremena za računanje vremena.

U najnovijim verzijama programa Outlook za Microsoft 365, u kalendaru mogu da se prikažu tri odvojene vremenske zone.

U drugim verzijama programa Outlook, uključujući Outlook 2019 volumen licenci, Outlook 2016, Outlook 2013 i Outlook 2010, možete da prikazujete dve vremenske zone.

Vremenske zone mogu da budu, na primer, lokalna vremenska zona, vremenska zona druge poslovne lokacije i vremenska zona grada na koji često putujete. Druga i treća vremena se koriste samo za prikaz druge i treće vremenske trake u prikazu "Kalendar" i ne utiču na način na koji se stavke kalendara skladište ili prikazuju.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Na kartici Kalendar , u okviru vremenske zone, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži drugu vremensku zonu i, ako je potrebno, Prikaži treću vremensku zonu

 4. U polju nalepnica za svaku vremensku zonu otkucajte ime za dodatnu vremensku zonu.

 5. Na listi Vremenska zona izaberite vremensku zonu koju želite da dodate.

 6. Ako želite da se sat računara automatski prilagodi promenama letnje/zimsko računanje vremena (DST), potvrdite izbor u polju za potvrdu Prilagodi letnje/zimsko računanje vremena . Ova opcija je dostupna samo u vremenskim zonama koje koriste zimsko računanje vremena (DV).

Kada imate dve ili tri vremenske zone prikazane u kalendaru, možete da zamenite njihove stavove.

 1. U kalendarukliknite desnim tasterom miša na vremensku traku, a zatim izaberite stavku Promeni vremensku zonu.

 2. U okviru vremenske zonekliknite na dugme Zameni vremenske zone.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Na kartici Kalendar , u okviru vremenske zoneopozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži drugu vremensku zonu i/ili Prikaži treću vremensku zonu .

Detaljnije vremenske zone u programu Outlook

Vreme početka i završetka za stavke u Outlook kalendaru čuvaju se u koordiniranom univerzalnoj vremenskoj (UTC) formatu, međunarodnom standardu vremena sličan griničkom vremenu.

Kada pošaljete poziv za sastanak učesniku u drugoj vremenskoj zoni, stavka sastanka prikazuje se u odgovarajućim lokalnim vremenima na kalendaru svake osobe, ali sačuvana u UTC-u.

Na primer, organizator sastanka u Pacifičkoj vremenskoj zoni sad šalje poziv za sastanak za 2:00 P.M. Pacifičko vreme učesnicima u planinskoj vremenskoj zoni. Učesnik vidi sastanak počevši od 3:00 P.M. planinska vremena. U oba slučaja, sastanak se čuva kao počevši od istog UTC vremena od 10:00 P.M.

Ako su prikazane dve vremenske zone, vremenska zona organizatora se koristi kao referenca. Ako organizujete sastanak i prikazujete zauzetosti na učesnicima iz drugih vremenskih zona, njihova prometna vremena su korigovana tako da se ispravno prikazuju u vašoj vremenskoj zoni. Druga vremenska zona je vidljiva samo kada prikazujete kalendar u prikazu dana ili sedmično.

Promena vremenske zone

Kada promenite trenutnu vremensku zonu, svi prikazi kalendara se ažuriraju tako da prikazuju novu vremensku zonu, a sve kalendarske stavke se pomeraju tako da oni odražavaju novu vremensku zonu. Na primer, kada se premestite iz pacifičke vremenske zone u planinska zona u sad, sve zakazane obaveze se prikazuju sat vremena kasnije.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite stavku Opcije kalendara.

 3. Izaberite stavku Vremenska zona.

 4. U okviru Trenutna Windows vremenska zonaotkucajte ime za trenutnu vremensku zonu u polju nalepnica .

 5. Na listi Vremenska zona izaberite vremensku zonu koju želite da koristite.

 6. Ako želite da se sat računara automatski prilagodi promenama letnje/zimsko računanje vremena (DST), potvrdite izbor u polju za potvrdu Prilagodi letnje/zimsko računanje vremena .

  Ova opcija je dostupna samo u vremenskim zonama koje koriste zimsko računanje vremena (DV).

  Napomene: 

  • I celodnevni događaji se premeštaju da bi se prilagodili na promenu vremenske zone. Pojavljuju se jednodnevne događaje duže od 24 časa. Na primer, 4. juli za U.S. Holiday se prostire od 12:00 do 1:00 jula do 5 jula kada se vremenska zona menja od Pacifika do Mountain vremena.

  • Kada podešavate vremensku zonu i postavke letnjeg/zimsko računanje vremena u programu Outlook, iste postavke u operativnom sistemu Microsoft Windows se istovetno prilagode.

  • Neke vremenske zone nemaju DST. Kada je Outlook podešen na vremensku zonu koja nije DST, kao što je Arizona u sad-u, polje za potvrdu Prilagodi letnjem/zimsko računanje vremena se ne samo briše, već i onemogući.

  • Kada je Outlook podešen na vremensku zonu koja ima DST, polje za potvrdu Prilagodi za letnje/zimsko računanje vremena automatski se bira. Možete da opozovete izbor u polju za potvrdu, iako se to ne preporučuje.

Outlook može da pokazuje dve odvojene vremenske zone u kalendaru. Dve vremenske zone mogu da budu, na primer, lokalna vremenska zona i vremenska zona grada na koji često putujete. Kada boravite u drugom gradu, možda ćete želeti da prikažete stavke kalendara u odnosu na vremensku zonu za taj grad. Da biste prikazali drugu vremensku zonu u Outlook kalendaru, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži dodatnu vremensku zonu u dijalogu Vremenska zona . Druga vremenska zona se koristi samo za prikazivanje druge vremenske trake u prikazu "Kalendar" i ne utiče na način na koji se stavke kalendara skladište ili prikazuju.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite stavku Opcije kalendara.

 3. Izaberite stavku Vremenska zona.

 4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži dodatnu vremensku zonu .

 5. U polju nalepnica otkucajte ime za dodatnu vremensku zonu.

 6. Na listi Vremenska zona izaberite vremensku zonu koju želite da dodate.

 7. Ako želite da se sat računara automatski primenjuje za Letnje računanje vremena, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prilagodi letnje/zimsko računanje vremena.

  Ova opcija je dostupna samo u vremenskim zonama koje koriste zimsko računanje vremena (DV).

Savet: Možete brzo da se prebacite sa trenutne vremenske zone u drugu vremensku zonu tako što ćete kliknuti na dugme Zameni vremenske zone. Ova promena utiče na sve vremenske prikaze u programu Outlook i u svim drugim programima zasnovanih na operativnom sistemu Microsoft Windows.

Kada imate dve vremenske zone prikazane u kalendaru, možete da zamenite svoje pozicije kako vam odgovara.

 1. U kalendaru kliknite desnim tasterom miša na prazan prostor na vrhu vremenske trake i izaberite stavku Promeni vremensku zonu.

 2. Ako već niste dodali drugu vremensku zonu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži dodatnu vremensku zonu kliknite na vremensku zonu koju želite da prikažete u listi vremenskih zona i otkucajte ime za drugu vremensku zonu u polju nalepnica .

 3. Izaberite stavku Zameni vremenske zone.

Napomena: Ova promena utiče na sve vremenske prikaze u programu Outlook i u svim drugim programima zasnovanih na operativnom sistemu Microsoft Windows.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite stavku Opcije kalendara.

 3. Izaberite stavku Vremenska zona.

 4. Opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži dodatnu vremensku zonu .

Vremenske zone u programu Outlook

Možete da dodate i prikazujete drugu vremensku zonu u programu Outlook, što može da bude korisno kada planirate sastanke ili konferencijske pozive sa osobama koje rade u drugim vremenskim zonama. Kada dodate drugu vremensku zonu, trenutno vreme u primarnoj vremenskoj zoni je markirano prelivom boje da bi vam bilo lakše da vidite.

Slika dvostruke vremenske zone

Ako su prikazane dve vremenske zone, vremenska zona organizatora se koristi kao referenca. Ako organizujete sastanak i prikazujete besplatno/zauzeto vreme za pozvane osobe iz drugih vremenskih zona, njihova prometna vremena su korigovana tako da se prikazuju ispravno u vašoj vremenskoj zoni. Druga vremenska zona je vidljiva samo kada prikazujete kalendar u prikazu dana ili sedmično.

Ako se nalazite u jednoj vremenskoj zoni i pošaljete poziv za sastanak učesniku u drugoj vremenskoj zoni, stavka sastanka se prikazuje u odgovarajućim lokalnim vremenima na kalendaru svake osobe, ali se skladišti kao jednako vreme u UTC.

Na primer, ako organizator sastanka u Pacifičkoj vremenskoj zoni u sad-u šalje poziv za sastanak za sastanak koji počinje u 2:00 P.M. na Pacifiku sa učesniku u planinska vremenska zona, učesnik će videti sastanak kao počevši od 3:00 uveče. U oba slučaja, sastanak se skladišti na serverima kao počevši od istog UTC vremena (10:00 P.M.).

Napomena: U odnosu na vremenske zone, zakazane obaveze, stavke sastanka i celodnevni događaji se odvijaju na isti način.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×