Dodavanje veb pregledanja obrascu

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Access ima novu kontrolu veb pregledača koja vam omogućava da prikazujete veb stranice u obrascu. Ovu kontrolu možete povezati sa poljima ili kontrolama u bazi podataka kako bi se dinamički utvrdilo koja stranica se prikazuje. Na primer, možete koristiti informacije o adresi iz baze podataka da biste pravili prilagođene mape na internet sajtu za mapiranje, a možete i da koristite informacije o proizvodu iz baze podataka da biste potražili artikle na veb sajtu dobavljača.

Napomena:  Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – to jest, na vrstu baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i objavljujete na mreži.

Dodavanje kontrole veb pregledača u obrazac

Promena položaja i veličine kontrole veb pregledača

Izmena izvora kontrole za kontrolu veb pregledača

Dodavanje Kontrole veb pregledača obrascu

Proces dodavanja Kontrole veb pregledača obrascu je sličan dodavanju ostalih kontrola, kao što su okviri za tekst ili komandna dugmad. Glavna razlika je na koji način kreirate izvor kontrole za kontrolu. Umesto izraza ili imena objekta, izvor kontrole za Kontrolu veb pregledača je URL adresa. Koristite sledeći postupak da biste počeli sa korišćenjem:

 1. U okviru za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac kom želite da dodate Kontrolu veb pregledača, a onda izaberite opciju Prikaz rasporeda.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Kontrole kliknite na dugme Kontrola veb pregledača.

 3. Postavite pokazivač na mesto na koje želite da stavite kontrolu i kliknite da biste je postavili.

  Access otvara dijalog Umetanje hiperveze.

  Dijalog „Umetanje hiperveze“

  Možete da unesete osnovni URL, putanje i parametre direktno u okvire, ali najlakši način da unesete URL jeste da odete na sajt, kopirate adresu, a zatim pustite da je Access raščlani na sastavne delove. Pratite sledeće korake da biste izvršili ovaj zadatak:

 4. Kliknite na dugme Pregledaj Veb desno od okvira Adresa .

 5. U veb pregledaču idite do stranice koju želite da prikažete u kontroli. Ako je željena stranica stranica sa rezultatima pretraživača, onda ćete je prikazati tako što ćete uneti uobičajeni termin za pretraživanje i izvršiti pretragu.

 6. Kada je željena stranica prikazana u pregledaču, kopirajte URL adresu sa trake adrese i zatvorite pregledač.

 7. U okviru za dijalog Umetanje hiperveze , nalepite URL adresu u okvir Adresa , a zatim pritisnite taster TAB.

  Access čisti okvir Adresa , i razdeljuje URL adresu u odgovarajuće okvire: Osnovni URL, Putanje, i Parametri. Kompletna URL adresa je prikazana u okviru ispod lista Putanje i Parametri .

 8. Ako želite da prikažete istu veb adresu bez obzira koji podaci su prikazani na obrascu, kliknite na dugme U redu u okviru Umetanje hiperveze i nastavite sa sledećim odeljkom. U suprotnom, pređite na sledeći korak.

 9. Da biste podesili Kontrolu veb pregledača tako da se URL adresa menja u zavisnosti od podataka koji su prikazani na obrascu, morate zameniti odgovarajuće komponente URL adrese izrazima koji upućuju na odgovarajuće kontrole na obrascu. Za svaku komponentu koju želite da zamenite:

  1. Kliknite na putanju ili parametar koji želite da zamenite, a zatim kliknite na dugme „Napravi“ Slika dugmeta .

  2. Ako liste elemenata nisu prikazane u okviru za dijalog alatke „Izrada izraza“ , kliknite na dugme Više >> da ih prikažete.

  3. U listama elemenata nađite kontrolu koja sadrži podatke kojima želite da zamenite putanju ili parametar, a zatim dvaput kliknite na nju da biste je dodali u okvir za izraz.

  4. Ukoliko postoje još neka izračunavanja koja se moraju izvršiti sa vrednošću, dodajte neophodne operatore i elemente izraza, a onda kliknite na dugme U redu da zatvorite alatku „Izrada izraza“.

 10. Kliknite na dugme U redu u okviru za dijalog Umetanje hiperveze .

Ukoliko imate poteškoća sa kreiranje ispravne URL adrese za određenu lokaciju, pogledajte pomoć ili stranice za podršku te lokacije za više informacija o tome kako kreirati URL adresu.

Više informacija o kreiranju izraza potražite u člancima Kreiranje izraza ili koristite alatku "Izrada izraza".

Vrh stranice

Promena pozicije i veličine Kontrole veb pregledača

Kada prvi put stavite Kontrolu veb pregledača na obrazac, ona može zauzimati prilično malu ćeliju na rasporedu. U većini slučajeva ćete morati da prilagodite raspored da bi što veći deo veb stranice bio prikazan. Dobar način da započnete je da objedinite ćeliju koja sadrži kontrolu sa susednim praznim ćelijama.

 1. Izaberite ćeliju koja sadrži Kontrolu veb pregledača.

 2. Držite taster CTRL i izaberite susedne prazne ćelije koje želite da zauzme kontrola.

 3. Na kartici Rasporedi, u grupi Objedinjavanje/razdeljivanje kliknite na dugme Objedini.

 4. Promenite veličinu dobijene ćelije tako što ćete je izabrati i vući njene ivice da postignete željenu veličinu.

Vrh stranice

Izmena izvora kontrole Kontrole veb pregledača

Pošto ste dodali Kontrolu veb pregledača obrascu, možda ćete morati da napravite izmene na njenom izvoru kontrole (URL). Koristite sledeći postupak da otvorite dijalog Umetanje hiperveze da unesete izmene.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji sadrži Kontrolu veb pregledača, a onda izaberite opciju Prikaz rasporeda.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na Kontrolu veb pregledača, a onda izaberite opciju Napravi hipervezu.

 3. U dijalogu Umetanje hiperveze napravite potrebne izmene komponenata URL adrese, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×