Dodavanje zadataka u projekat

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Jedan od prvih koraka u upravljanju projektom je dodavanje zadataka za izvođenje projekta. Lista zadataka može biti jednostavna lista za proveru stvari koje treba uraditi, ali može sadržati i neke dodatne podatke, na primer datum početka i datum završetka, relacije sa drugim zadacima i druge informacije o zadatku. Jednostavna lista za proveru zadataka i lista planiranih zadataka koriste istu listu na vašoj lokaciji, tako da možete početi sa jednostavnom listom za proveru, a zatim dodati detalje zadacima da biste napravili listu planiranih zadataka.

Dodavanje jednostavne liste za proveru zadataka

Ukoliko ste tek započeli planiranje projekta ili ako pretpostavljate da projekat nije mnogo komplikovan, jednostavna lista za proveru zadataka može biti dovoljna za efikasno upravljanje projektom. Lista za proveru može da sadrži krajnji rok za zadatke projekta i dodelu zadatak članovima tima projekta.

Da biste dodali jednostavnu listu za proveru zadataka:

 1. Na traci za brzo pokretanje na vašoj lokaciji izaberite stavku Zadaci.

 2. Na stranici Zadaci izaberite stavku Uredi.

 3. U koloni Ime zadatka otkucajte imena svih zadataka koji treba da se dovrše u okviru projekta. Pritisnite taster Enter da biste se premestili u sledeći red nakon dodavanja zadatka.

Savet:  Želite li da dodate novi zadatak između dva zadatka koja se već nalaze na listi? Kliknite na prostor sa leve strane polja za potvrdu postojećeg zadatka, a zatim pritisnite taster „Insert“. Iznad postojećeg zadatka koji ste izabrali dodaje se novi red. Možete takođe da kliknete na dugme Umetni u grupi Hijerarhija, na kartici Zadaci.

 1. U koloni Krajnji rok otkucajte ili izaberite datum kada svaki od zadataka treba dovršiti. Ako niste sigurni kada treba dovršiti zadatak, neka kolona za taj zadatak ostane prazna.

 2. U koloni Dodeljeno otkucajte ili izaberite ime svake osobe koja će raditi na svakom od zadataka sa liste.

  Savet:  Najbolja praksa je da svakom zadatku dodelite samo jednu osobu. Ako treba da dodelite više osoba, to može dovesti do problema sa označavanjem zadataka konačnim. Ako Ana završi rad na zadatku, logično je da ga ona označi konačnim na njenoj stranici „Moji zadaci“. Međutim, to će zadatak označiti konačnim za sve dodeljene osobe, ne samo za Anu. Neka druga osoba koja je na zadatku možda i dalje ima posla. Ako odlučite da je ipak potrebno da zadatku dodelite više od jedne osobe, možete da odvojite imena tih osoba tačkom i zarezom (;).

 3. Kada završite dodavanje jednostavne liste za proveru zadataka, kliknite na dugme Zaustavi.

Drugi način za brzo dodavanje jednostavne liste za proveru zadataka je lepljenje zadataka sa Excel radnog lista. Dokle god se kolone koje koristite u radnom listu poklapaju sa kolonama prikazanim na stranici Zadaci, možete jednostavno da kliknete na listu zadataka i nalepite podatke iz radnog lista. Imena će biti uparena sa nalozima, ukoliko je moguće, u koloni Dodeljeno.

Tokom rada na projektu, možete da potvrdite izbor u polje za potvrdu pored imena svakog zadatka kada zadatak bude dovršen.

Ako zaključite da vam je potrebna bolja kontrola nad zadacima u jednostavnoj listi za proveru, možete da koristite korake navedene u sledećem odeljku da biste dodali detalje zadacima i napravili složeniju listu planiranih zadataka.

Vrh stranice

Dodavanje liste planiranih zadataka

Ako je vaš projekat nešto složeniji, lista planiranih zadataka može vam pomoći da pratite rad na način kojim ćete lakše upravljati.

Da biste dodali listu planiranih zadataka:

 1. Na traci za brzo pokretanje na vašoj lokaciji izaberite stavku Zadaci.

 2. Na stranici Zadaci izaberite stavku Novi zadatak. Ili na kartici Zadaci na traci izaberite stavku Nova stavka.

  Napomena:  Ako ste prvobitno kreirali jednostavnu listu za proveru zadataka, ali je projekat postao nešto složeniji, postojećim zadacima možete lako da dodate još detalja. Da biste izabrali zadatak, kliknite na prostor sa leve strane polja za potvrdu, a zatim na kartici Zadaci na traci izaberite stavku Uredi stavku. Na ovaj način će se zadatak otvoriti, pa možete da dodate važne detalje vezane za planiranje.

 3. Otkucajte ime zadatka polju Ime zadatka.

 4. Otkucajte ili izaberite datum početka i završetka zadatka u poljima Datum početka i Krajnji rok. Ako niste sigurni o kojim je datumima reč, nemojte odmah unositi ove informacije. Uvek se možete vratiti i naknadno dodati informacije tako što ćete urediti zadatak.

 5. Otkucajte ime ili e-adresu osobe za koju želite da radi na zadatku u polju Dodeljeno.

  Savet:  Najbolja praksa je da svakom zadatku dodelite samo jednu osobu. Ako treba da dodelite više osoba, to može dovesti do problema sa označavanjem zadataka konačnim. Ako Ana završi rad na zadatku, logično je da ga ona označi konačnim na njenoj stranici „Moji zadaci“. Međutim, to će zadatak označiti konačnim za sve dodeljene osobe, ne samo za Anu. Neka druga osoba koja je na zadatku možda i dalje ima posla. Ako odlučite da je ipak potrebno da zadatku dodelite više od jedne osobe, možete da odvojite imena tih osoba tačkom i zarezom (;).

 6. Ako je rad na zadatku već započeo, unesite procenat u polje % dovršeno, da biste približno ukazali koji deo posla je dovršen i šta je ostalo da se uradi.

  Savet:  Ovo je veoma korisno polje koje će članovi tima projekta redovno ažurirati. Može vam pomoći da sagledate kako rad na projektu napreduje i da li će projekat biti dovršen na vreme.

 7. Otkucajte kratak opis zadatka u polje Opis ukoliko želite da pružite više detalja o poslu koji treba da se obavi. To može biti od koristi direktorima ili drugim zainteresovanima koji nastoje da budu upućeni u projekat.

 8. Koristite polja i dugmad pored stavke Prethodni zadaci da biste ukazali koji zadaci u projektu treba da se dovrše pre nego što trenutni zadatak bude mogao da započne.

  Na primer, recimo da kreirate zadatak pod imenom „Objavljivanje obaveštenja za štampu“ koji ne može da započne dok se ne dovrši zadatak „Pisanje obaveštenja za štampu“. Izaberite zadatak „Pisanje obaveštenja za štampu“ u polju sa leve strane i kliknite na dugme Dodaj da biste ga premestili u polje sa desne strane. Ovo ukazuje na to da zadatak „Pisanje obaveštenja za štampu“ prethodi zadatku „Objavljivanje obaveštenja za štampu“.

 9. Izaberite odgovarajući nivo prioriteta sa liste Prioritet.

 10. Izaberite odgovarajući nivo statusa sa liste Status zadatka.

  Savet:  Ovo je još jedno korisno polje koje će članovi tima projekta redovno ažurirati. Može vam pomoći da kontrolišete zastoje u radu, kašnjenja u odnosu na plan i druge važne probleme u vezi sa ispunjenjem plana.

 11. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Rad sa listom zadataka

Dok radite sa listom zadataka, one sa prekoračenim krajnjim rokom označene su crvenom bojom. Kada zadatak koji kasni označite kao dovršen potvrdom izbora u polju za potvrdu pored zadatka, krajnji rok više se ne prikazuje kao crveni tekst.

Takođe, možete se prebacivati između različitih prikaza liste zadataka tako što ćete kliknuti na prikaz veze iznad liste. Možete da odaberete Sve zadatke, Kalendar, dovršeno, Gantov grafikon, Kasne zadatke, Moji zadacii predstojećeili možete da izmenite postojeći prikaz ili kreiranje sopstvenog prikaza liste zadataka. Ako prikaz koji želite da koristite nije naveden iznad liste zadataka, kliknite na dugme Kliknite za dodatne opcije (…) pored prikaz veze i odaberite prikaz koji želite da koristite. Za više informacija o kreiranju svoj prikaz, u članku Kreiranje, promena ili brisanje prikaza liste ili biblioteke.

Kada dodate detaljne zadatke u projekat, možda ćete želeti da uradite nešto od sledećeg:

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×