Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Smernice za zadržavanje su deo tehnologije upravljanja zapisima razmene poruka (MRM) dostupne uz Microsoft Exchange Server i Microsoft 365 naloge e-pošte. MRM olakšava zadržavanje poruka koje su neophodne za usaglašavanje sa smernicama organizacije, državnim propisima ili pravnim potrebama i za uklanjanje sadržaja koji više nema pravnu ili poslovnu vrednost.

Napomena: Postoje zahtevi licence programa Microsoft Outlook i sistema Exchange Server za ovu funkciju. Dodatne informacije potražite u članku Zahtevi licence za ličnu arhivu i smernice za zadržavanja.

O smernicama za zadržavanje

Organizacije mogu da kreiraju podrazumevane smernice za zadržavanje za sve stavke pošte u Exchange server ili Microsoft 365 poštanskom sandučetu, određene smernice za podrazumevane fascikle – kao što su Prijemno poštansko sanduče,Radne verzije, Poslate stavke ,Izbrisane stavke i Neželjena e-pošta – ili da naprave smernice za zadržavanje koje korisnici mogu da primene na fascikle ili pojedinačne stavke. Administrator Exchange server ili Microsoft 365 može konfigurisati sve ili kombinaciju ovih opcija.

Važno: Ako imate bilo kakva pitanja o smernicama za zadržavanje organizacije, trebalo bi da pogledate vodič organizacije ili da se obratite pravnom sektoru.

Lakše je dodeliti smernice za zadržavanje fasciklama nego pojedinačno svakoj poruci. Međutim, čak i kada se smernice za zadržavanje dodele fascikli, možete da izaberete jednu ili više poruka, a zatim da dodelite različite smernice samo tim porukama. Smernice dodeljene poruci imaju prednost nad svim nasleđenim smernicama fascikle.

Važno: Sve smernice za zadržavanje koje sadrže datum do kog će e-poruka biti izbrisana pojaviće se u zaglavlju e-poruke. Međutim, ako su primenjene smernice za zadržavanje samo za zadržavanje i ne zahtevaju da se e-poruka izbriše, ime smernice i opis se možda neće pojaviti u zaglavlju e-poruke ili u zaglavlju okna za čitanje. 

Dodela smernica za zadržavanje fascikli sa e-porukama

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na fasciklu pošte da biste otvorili priručni meni i izaberite stavku Svojstva

 2. Izaberite karticu Smernice i odaberite smernice fascikle. Fascikla podrazumevano automatski koristi sve smernice koje su već dodeljene nadređenoj fascikli.
  Možete da primenite smernice za zadržavanje na celu fasciklu

Dodela smernica za zadržavanje e-porukama

 1. Na listi poruka kliknite na poruku.
   

  Savet:  Da biste izabrali više poruka, pritisnite i držite taster CTRL dok klikćete na svaku poruku.

 2. Na traci izaberite stavku Dodeli smernice.

  Dodeljivanje smernica stavci sa trake

 3. Smernice za zadržavanje za poruku pojavljuju se u zaglavlju okna za čitanje ispod imena primalaca i obuhvataju datum isteka. 

Komande Dodeli smernice nema na traci.

Ako na traci nema komande Dodeli smernice, možda je u meniju sa viškom teksta. Kliknite na tri stavke sa desne strane trake i trebalo bi da vidite stavku Dodeli smernice. Takođe je moguće da Exchange server administrator ili Microsoft 365 administrator nisu omogućili smernice za zadržavanje i arhiviranje za vaš nalog ili ne koristite licencu Outlook koja uključuje ovu funkciju. Dodatne informacije potražite u članku Zahtevi licence za ličnu arhivu i smernice za zadržavanja.

Uklanjanje smernica za zadržavanje

Kada uklonite smernice za zadržavanje sa e-poruke, smernice fascikle primenjuju se na stavku, ako su dodeljene.

 1. Na listi poruka kliknite na poruku.

 2. Na traci izaberite stavku Dodeli smernice.

 3. U okviru stavke Smernice za zadržavanje izaberite stavku Koristi smernice fascikle.

Smernice za zadržavanje za poruku pojavljuju se u zaglavlju okna za čitanje ispod imena primalaca i obuhvataju datum isteka. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×