Doprinesite zaštiti Outlook.com naloga e-pošte

Važno: Ako smatrate da vam je nalog već hakovan, pročitajte članak Moj Outlook.com nalog je hakovan i pratite korake za oporavak naloga.

Možemo da vam pomognemo da zaštitite nalog, bez obzira na to da li primite vezu u e-poruci koja izgleda kao da je od vaše banke, ali nije, lažna obaveštenja od sajtova za društveno umrežavanje ili zlonamerne reklame. Pratimo najnovije prevare kako vi to ne biste morali. Iako vas štitimo od mnogo različitih tipova pretnji za nalog, postoji i nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste zaštitili nalog i lične informacije.

E-pošta

Potražite ikonu pouzdanog pošiljaoca na novim porukama

Snimak ekrana obaveštenja „Pouzdani pošiljalac“.

Ako primite poruku koja izgleda sumnjivo ili sadrži prilog koji ne očekujete, potražite ikonu pouzdanog pošiljaoca i zaglavlje e-poruke. Ako vidite tu ikonu, e-poruka je bezbedna za otvaranje. Ako ne vidite ikonu pouzdanog pošiljaoca, obratite se pošiljaocu kako biste potvrdili da je on poslao poruku.

Obratite pažnju na žute i crvene bezbednosne trake

Snimak ekrana žute bezbednosne trake u Outlook poruci.

Ako vidite žutu bezbednosnu traku na vrhu poruke, onda poruka sadrži blokirane priloge, slike ili veze ka veb lokacijama. Proverite da li verujete pošiljaocu pre nego što preuzmete priloge ili slike odnosno kliknete na veze. U slučaju priloga koje ne očekujete dobra ideja jeste da pošaljete e-poruku pošiljaocu kako biste potvrdili da je nameravao da vam pošalje prilog.

Snimak ekrana crvene bezbednosne trake u Outlook poruci.

Crvena bezbednosna traka znači da poruka koju ste primili sadrži nešto što bi moglo bili nepouzdano i što je blokirala lokacija Outlook.com. Preporučujemo da ne otvarate te e-poruke i da ih izbrišete iz prijemnog sandučeta.

Dodajte pošiljaoce na liste sigurnih i blokiranih pošiljalaca

Kada dodate adresu na listu sigurnih pošiljalaca, sve poruke koje primite sa te adrese idu pravo u prijemno sanduče. Ako dodate pošiljaoca na listu blokiranih pošiljalaca, poruke sa te adrese šalju se u fasciklu „Neželjena e-pošta“. Pogledajte članak Saznajte više o neželjenoj e-pošti i phishing i Označavanje e-pošte kao neželjene ili blokade pošiljalaca u Outlook.com.

Prijavljivanje

Prijavljujte se samo sa pouzdanih računara

Kada se prijavite na Outlook.com na računaru ili uređaju, Outlook.com koristi HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) vezu. To znači da se korisničko ime i lozinka šifruju kada se šalju putem interneta. Međutim, budite na oprezu kada koristite računar koji možda ima softver za krađu lozinki. Ako želite da se prijavite na Outlook.com sa javnog računara, možete da zatražite jednokratni kôd, koji koristite umesto lozinke prilikom prijavljivanja.

Napomena: Jednokratni kodovi još nisu dostupni u svim regionima.

Da biste se prijavili pomoću jednokratnog koda, na ekranu za prijavljivanje odaberite stavku Prijavljivanje pomoću jednokratnog koda. Moraćete da unesete e-adresu i broj mobilnog telefona koje ste povezali sa Microsoft nalogom. Kôd vam šaljemo putem tekstualne poruke. Unesite kôd u polje Jednokratni kôd, a zatim odaberite stavku Prijavi se.

Proverite traku adrese prilikom prijavljivanja

Ako URL koji se pojavljuje na traci adrese prilikom prijavljivanja ne uključuje login.live.com, možda ste na phishing lokaciji. Nemojte da unesete lozinku. Pokušajte da ponovo pokrenete pregledač i odete na Outlook.com. Ako ponovo dođe do problema, proverite da li na računaru ima virusa.

Vaš nalog

Napravite jaku lozinu i nemojte je deliti

Jaka lozinka sadrži slova, brojeve, znakove interpunkcije i simbole. Napravite jedinstvenu jaku lozinku za Outlook.com i redovno je menjajte. Ne preporučujemo da koristite istu lozinku za druge usluge.

Šta da ne radite

Šta da radite

Nemojte da koristite istu lozinku za različite naloge.

Sastavite novu lozinku koja je značajno razlikuje pod prethodnih lozinki.

Ne reciklirajte lozinke.

Redovno menjajte lozinke.

Nemojte da koriste jednu reč za lozinku.

Lozinku sastavite od fraza bez razmaka između reči.

Nemojte da koristite lične informacije koje se lako pamte, na primer svoje ime, imena članova porodice, svoju adresu ili broj telefona.

Koristite rečenice ili fraze koje se lako pamte konvertovane u nisku početnih slova, brojeva ili simbola.

Nemojte da koristite lozinke kao što su „lozinka“, „novac$$$“ ili „12345678“.

Sastavite lozinku koju će teško pogoditi čak i neko ko zna mnogo o vama (izbegavajte imena i rođendane članova porodice ili ime omiljenog benda).

Ako treba da promenite lozinku, pogledajte članak Promena lozinke u usluzi Outlook.com.

Nikada ne odgovarajte na e-poruku u kojoj vam se traži lozinka

Microsoft nikada neće tražiti vašu lozinku putem e-pošte, i zato nikada ne treba da odgovarate na e-poruke u kojima vam se traže lični podaci, čak i ako izgleda da je pošiljalac Outlook.com ili Microsoft.

Uključite verifikaciju u dva koraka

Dvostruka potvrda identiteta štiti vaš nalog tako što otežava prijavljivanje hakeru, čak i ako ima vašu lozinku. Svaki put kada se prijavite na uređaj koji nije pouzdan, biće vam zatraženo da unesete šifru za bezbednost. Saznajte više o verifikaciji u dva koraka:

Pogledajte nedavne aktivnosti naloga

Ako primite e-poruku koja vas obaveštava o neobičnoj aktivnosti na nalogu, možete da vidite kada i gde je pristupljeno nalogu, uključujući uspešna prijavljivanja i bezbednosne izazove, na stranici nedavnih aktivnosti na https://account.live.com/activity. Ako niste sigurni da je e-poruka od korporacije Microsoft, pogledajte članak Kako da prepoznate phishing e-poruke, veze ili telefonskih poziva. Ona ima savete koji će vam pomoći da utvrdite da li je e-poruka iz pouzdanog izvora.

Dodajte alternativnu e-adresu i broj mobilnog telefona u nalog

Dodajte bezbednosne informacije na nalog da biste lakše oporavili nalog ako je hakovan. Pošto ove informacije mogu da održe bezbednost vašeg naloga, preporučujemo vam da ih dodate što više.

Ako nekada izgubite pristup nalogu, možemo brzo da vam ga ponovo damo pomoću sekundarne e-adrese i broja mobilnog telefona. Više informacija o tome zašto je dobra ideja da dodate informacije o bezbednosti.

Vaš računar

Uverite se da operativni sistem na računaru ili telefonu sadrži najnovije ispravke

Većina operativnih sistema ima besplatne ispravke softvera radi poboljšanja bezbednosti i performansi. Pošto je računar ili telefon bezbedniji uz ispravke, preporučujemo vam da podesite računar ili telefon da automatski preuzima ispravke.

Koristite antivirusni softver

Zaštiti računara od virusa možete da doprinesete korišćenjem antivirusnog softvera i njegovim redovnim ažuriranjem.

I dalje vam je potrebna pomoć?

Napomena: Moraćete prvo da se prijavite da biste dobili podršku. Ako ne možete da se prijavite, idite na Podršku za nalog.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×