Oblikovanje

Dostupni formati brojeva u programu Excel

Dostupni formati brojeva u programu Excel

U programu Excel možete da oblikujete brojeve u ćelijama za podatke kao što su valute, procenti, decimalni brojevi, datumi, brojevi telefona ili jedinstveni matični brojevi.

Polje za formulu i odgovarajuća ćelija
Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija.

 2. Na krtici Početak izaberite stavku Broj iz padajućeg menija.
  Opšte
  Možete i da odaberete jednu od sledećih opcija:

  • Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + 1 i izaberite stavku broj.

  • Kliknite desnim tasterom miša na ćeliju ili opseg ćelija, izaberite satvku Oblikuj ćelije…, a zatim stavku Broj.

  • Izaberite pokretanje dijaloga Postavke poravnavanja pored broja Pokretanje dijaloga , a zatim izaberite stavku broj.

 3. Izaberite željeni format.

Formati brojeva

Da biste videli dostupne formate brojeva, kliknite na pokretanje dijaloga pored stavke Broj na kartici Početak u grupi Broj.

Pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

Format

Opis

Opšti

Podrazumevani format broja koji Excel primenjuje kada otkucate neki broj. Brojevi na koje je primenjen format Opšti uglavnom se prikazuju kao što ste ih otkucali. Međutim, ako širina ćelije nije dovoljna za prikazivanje celog broja, format Opšti zaokružuje broj sa decimalama. Format broja Opšti koristi i naučni (eksponencijalni) zapis za velike brojeve (12 ili više cifara).

Broj

Koristi se za opšti prikaz brojeva. Možete navesti broj decimalnih mesta koja želite da koristite, da li želite da koristite znak za razdvajanje hiljada, kao i način na koji želite da budu prikazani negativni brojevi.

Valuta

Koristi se za opšte novčane vrednosti i prikazuje podrazumevani simbol valute pomoću brojeva. Možete navesti broj decimalnih mesta koja želite da koristite, da li želite da koristite znak za razdvajanje hiljada, kao i način na koji želite da budu prikazani negativni brojevi.

Računovodstveni

Takođe se koristi za novčane vrednosti, ali on poravnava simbole valuta i znakove za razdvajanje decimala u koloni.

Datum

Prikazuje redne brojeve vremena i datuma kao vrednosti datuma u skladu sa tipom i lokalnim standardom (lokacijom) koje navedete. Formati datuma koji počinju zvezdicom (*) reaguju na promene regionalnih postavki datuma i vremena koje su određene u kontrolnoj tabli. Postavke kontrolne table ne utiču na formate bez zvezdice.

Vreme

Prikazuje redne brojeve vremena i datuma kao vrednosti vremena u skladu sa tipom i lokalnim standardom (lokacijom) koje navedete. Formati vremena koji počinju zvezdicom (*) reaguju na promene regionalnih postavki datuma i vremena koje su određene u kontrolnoj tabli. Postavke kontrolne table ne utiču na formate bez zvezdice.

Procenat

Množi vrednost ćelije sa 100 i prikazuje rezultat sa simbolom za procenat (%). Možete navesti i broj decimalnih mesta koja želite da koristite.

Razlomak

Prikazuje broj u obliku razlomka u skladu sa tipom razlomka koji navedete.

Naučni

Prikazuje broj u eksponencijalnom obliku i zamenjuje deo broja oblikom E+n, gde E (koje označava eksponent) množi prethodni broj sa 10 na n-ti stepen. Na primer, Naučni format sa dve decimale prikazuje broj 12345678901 u obliku 1,23E+10 što je 1,23 puta 10 na 10-ti stepen. Možete navesti i broj decimalnih mesta koja želite da koristite.

Tekst

Tretira sadržaj ćelije kao tekst i prikazuje ga tačno kao što ga otkucate, čak i prilikom unošenja brojeva.

Specijalni

Prikazuje broj u vidu poštanskog broja, broja telefona ili broja socijalnog osiguranja.

Prilagođeno

Omogućava da menjate kopiju postojećeg koda formata broja. Upotrebite ovaj format da biste kreirali prilagođeni format koji se dodaje na listu kodova formata broja. Možete dodati između 200 i 250 prilagođenih formata broja, što zavisi od jezičke verzije programa Excel koja je instalirana na vašem računaru. Više informacija o prilagođenim formatima potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Možete da primenjujete različiti formati na brojeve da biste promenili način na koji se pojavljuju. Formati menjaju samo kako se prikazuju brojevi i ne utiču na vrednosti. Na primer, ako želite da se broj prikaže kao valuta, kliknuli biste na ćeliju sa numeričkom vrednošću > valutom .

Dostupni formati brojeva

Primena formata broja menja samo način na koji se broj prikazuje i ne utiče na vrednosti ćelija koje se koriste za izračunavanje. Stvarnu vrednost možete da vidite u polje za formulu.

Prikaz vrednosti broja u traci funkcija

Evo liste dostupnih formata brojeva i načina na koji možete da ih koristite u Excel za veb:

Format broja

Opis

Opšte

Podrazumevani format broja. Ako ćelija nije dovoljno široka da prikaže ceo broj, ovaj format zaokružuje broj. Na primer, 25,76 prikazuje kao 26.

Pored toga, ako je broj 12 ili više cifara, Opšti format prikazuje vrednost sa naučno (eksponencijalno) obeležavanje.

vrednost broja se prikazuje kao eksponencijalna kada ima dvanaest ili više cifara

Broj

Radi kao i Opšti format, ali varira kako prikazuje brojeve sa decimalnim znakovima za razdvajanje decimalnog mesta i negativnim brojevima. Evo nekih primera kako oba oblikovanja prikazuju brojeve:

primer prikazivanja brojeva u različitim formatima poput formata „Broj“ i „Opšti“.

Valuta

Prikazuje monetarni simbol sa brojevima. Možete navesti broj decimalnih mesta sa povećanjem decimalnog ili umanjenog decimalnogbroja.

povećavanje ili smanjivanje broja decimalnih mesta u okviru oblikovanja brojeva

Računovodstveni

Koristi se i za novčane vrednosti, ali poravnava simbole i decimalne tačke brojeva u koloni.

Kratki format datuma

Prikazuje datum u ovom formatu:

kratki format datuma

Dugački format datuma

Prikazuje mesec, dan i godinu u ovom formatu:

Dugački format datuma

Time

Prikazuje serijske brojeve datuma i vremena kao vrednosti vremena.

Procenat

Množi vrednost ćelije sa 100 i prikazuje rezultat sa simbolom za procenat (%).

Koristite stavku Povećaj decimalni ili Smanji decimalni da biste naveli željeni broj decimalnih mesta.

povećavanje ili smanjivanje broja decimalnih mesta u okviru oblikovanja brojeva

Razlomak

Prikazuje broj kao razlomak. Na primer, 0,5 se prikazuje kao 1/2.

Naučni

Prikazuje brojeve u eksponencijalnoj ispravci, zamenjuje deo broja sa E +n, gde e (eksponent) množi prethodni broj sa 10 na nth Power. Na primer, Naučni format sa dve decimale prikazuje broj 12345678901 u obliku 1,23E+10 što je 1,23 puta 10 na 10-ti stepen. Da biste naveli broj decimalnih mesta koje želite da koristite, primenite stavku Povećaj decimalni ili smanjite decimalnibroj.

Tekst

Tretira vrednost ćelije kao tekst i prikazuje ga tačno dok kucate, čak i kada kucate brojeve. Saznajte više o oblikovanju brojeva kao teksta.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Oblikovanje brojeva kao valute u programu Excel

Oblikovanje brojeva

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×