Držanje PowerPoint prezentacije

Kada držite pripremljenu prezentaciju grupi, verovatno u svakom trenutku želite da kontrolišete sadržaj, brzinu i ono što se prikazuje. Držanje Microsoft PowerPoint prezentacije predstavlja profesionalni način držanja prezentacije na mreži. Niko ne može da uređuje sadržaj koji izlažete, ali ako odaberete, druge osobe mogu postaviti oznaku na njega da bi naglasile neku poentu.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otpremanje PowerPoint datoteke pre planiranog sastanka

Ako ste planirali sastanak, možete otpremiti prezentaciju u sastanak pre njegovog početka.

 1. Otvorite sastanak iz programa Microsoft Outlook tako što ćete u pozivu kliknuti na vezu Pridruži se na mreži ili Pridruži se sastanku na mreži.

 2. U prozoru sastanka kliknite na dugme Deli i izaberite stavku PowerPoint prezentacija.

 3. Kliknite dvaput na PowerPoint datoteku koju želite da dodate, a zatim kliknite na dugme Otvori. Kada se datoteka otpremi i konvertuje za prezentaciju, slajdovi se prikazuju u oblasti faze sastanka koja se nalazi sa desne strane prozora sastanka.

Vrh stranice

Kontrolisanje toga ko može da preuzme prezentaciju

Da biste zadržali fokus na onome što izlažete i da biste izbegli ometanja, možete ograničiti to ko može da preuzme prezentaciju ili propratne sadržaje.

 • Kada otpremite prezentaciju, u fazi sastanka izaberite stavku Lista sadržaja, kliknite na strelicu pored datoteke, postavite pokazivač na stavku Učini dostupnim za i izaberite nešto od sledećeg:

  • Organizatora    Omogućava samo osobi koja planira sastanak da preuzme datoteku. Ovu opciju možete odabrati ako vi kreirate prezentaciju i ne želite da osobe na sastanku imaju sadržaj pre nego što ga izložite.

  • Izlagače     Omogućava samo izlagačima da preuzmu datoteke na svoje računare.

  • Sve    Omogućava organizatoru, izlagačima i učesnicima da preuzmu datoteku na svoje računare.

Vrh stranice

Držanje PowerPoint prezentacije

Možete održati PowerPoint prezentaciju koja je već otpremljena u sastanak ili potražiti PowerPoint datoteku i pokrenuti izlaganje.

Izlaganje PowerPoint datoteke koja je već otpremljena u sastanak

 1. U prozoru sastanka kliknite na dugme Deli, izaberite stavku Nedavni sadržaj i kliknite na ime datoteke.

Izlaganje PowerPoint datoteke koja još uvek nije otpremljena

 1. U prozoru sastanka kliknite na dugme Deli i izaberite stavku PowerPoint prezentacija.

 2. U dijalogu Deljenje programa PowerPoint potražite i kliknite dvaput na PowerPoint datoteku koju želite da izložite. Možda će vam biti potrebno dodatno vreme da otpremite i konvertujete datoteku za prezentaciju.

Napomena:  Pri svakom aktivnom izlaganju, ikona zvuka sa desne strane vašeg imena biće markirana, a tekst koji se dobija zadržavanjem pokazivača glasiće „(Vaše ime) govori“.

Vrh stranice

Zaustavljanje prikazivanja prezentacije

Da biste zaustavili prikazivanje prezentacije, uradite sledeće:

 • U gornjem uglu faze sastanka kliknite na dugme Zaustavi deljenje.

Vrh stranice

Kontrolisanje onoga što drugi mogu da prikažu tokom izlaganja

Ako ne želite da učesnici vide prezentaciju unapred, možete ih zaključati u svom prikazu. Međutim, ostali izlagači će i dalje moći da vide prezentaciju unapred.

1. U prozoru sastanka, ispod imena sastanka na vrhu kliknite na vezu Informacije o pridruživanju i opcije sastanka, a zatim izaberite stavku Opcije sastanka.

2. U dijalogu Opcije sastanka na mreži, u okviru Privilegije, sa padajuće liste Prikaži privatno izaberite stavku Samo izlagači.

Vrh stranice

Postavljanje svake osobe za izlagača

Da biste svakog učesnika sastanka učinili izlagačem, uradite sledeće:

 1. U prozoru sastanka, ispod imena sastanka na vrhu kliknite na vezuInformacije o pridruživanju i opcije sastanka, a zatim izaberite stavku Opcije sastanka.

 2. U dijalogu Opcije sastanka na mreži, u okviru Izlagači izaberite opciju Svi, uključujući i osobe izvan mog preduzeća (ne postoje ograničenja).

Vrh stranice

Promena izlagača tokom prezentacije

Izlagači se mogu smenjivati u prikazivanju PowerPoint slajdova u okviru sastanka. Dok jedna osoba izlaže, druga može preći unapred na određeno mesto u prezentaciji ili čak i otvoriti odvojenu datoteku, a zatim početi sa izlaganjem.

Priprema za veći broj izlagača

1. U prozoru sastanka, ispod imena sastanka na vrhu kliknite na vezuInformacije o pridruživanju i opcije sastanka, a zatim izaberite stavku Opcije sastanka.

2. Uverite se da je u dijalogu Opcije sastanka na mreži, u okviru Privilegije, sa padajuće liste Prikaži privatno izabrana stavka Samo izlagačili Svi.

Promena izlagača

 • U prozoru sastanka kliknite na dugme Deli, izaberite stavku PowerPoint prezentacija, a zatim u dijalogu Deljenje programa PowerPoint potražite i kliknite dvaput na PowerPoint datoteku koju želite da izložite.

 • Drugi izlagač koji je spreman za početak izlaganja može u fazi sastanka kliknuti na dugme Preuzmi mesto izlagača u odgovarajućem trenutku tokom prezentacije. Ova opcija je dostupna svim izlagačima koji ne izlažu. Međutim, samo trenutni izlagač ima opciju Zaustavi deljenje za završetak prezentacije.

Vrh stranice

Komentarisanje prezentacije

Komentarisanjem prezentacije postavlja se oznaka samo na gornji sloj ili u deljenu verziju prezentacije bez promene stvarne datoteke.

 • Da biste počeli sa pisanjem ili crtanjem u PowerPoint prezentaciji, koristite alatke na dnu faze sastanka.

Vrh stranice

Omogućavanje drugim osobama da komentarišu

Da biste učesnicima sastanka omogućili da upisuju ili crtaju na PowerPoint slajdovima, uradite sledeće:

1. U prozoru sastanka, ispod imena sastanka na vrhu kliknite na vezuInformacije o pridruživanju i opcije sastanka, a zatim izaberite stavku Opcije sastanka.

2. U dijalogu Opcije sastanka na mreži, u okviru Privilegije, sa liste Prezentacije sa komentarima izaberite stavku Svi ili Samo izlagači.

Vrh stranice

Umetanje slike u PowerPoint prezentaciju

Tokom prezentacije možete umetnuti sliku u PowerPoint datoteku tako što ćete uraditi sledeće:

 • U prozoru sastanka, među alatkama za komentare na dnu faze sastanka kliknite na ikonu Umetni sliku, a zatim potražite i kliknite dvaput na sliku koju želite da umetnete.

Vrh stranice

Čuvanje kopije datoteke sa komentarima

 • U prozoru sastanka, među alatkama za komentare na dnu faze sastanka kliknite na ikonu Sačuvaj sa komentarima, a zatim potražite odabranu lokaciju i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×