Efekti za oblikovanje teksta (okno „Popuna teksta“)

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradi odmah

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Popuna se odnosi na unutrašnjost WordArt grafike ili na unutrašnjost znaka.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na WordArt ili tekst, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u WordArt objekta ili teksta bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Undo button na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Možete istovremeno da opozovete više promena koje ste napravili na jednoj opciji u dijalogu, pod uslovom da u međuvremenu niste napravili promene na drugoj opciji u dijalogu.

  • Dijalog možete da pomerite tako da istovremeno možete da vidite i WordArt grafiku i dijalog.

Bez popune     Izaberite ovu opciju da biste dobili providnu ili bezbojnu WordArt grafiku ili uklonili popunu iz WordArt grafike.

Puna popuna     Izaberite ovu opciju da biste dodali boju i prozirnost WordArt grafici.

Popuna prelivom     Izaberite ovu opciju da biste dodali preliv WordArt grafici.

Popuna slikom ili teksturom     Izaberite ovu opciju da biste WordArt grafiku popunili slikom ili da biste WordArt grafici dodali teksturu.

Puna popuna

Boja     Da biste odabrali boju za oblik, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili providnost WordArt grafike. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Popuna prelivom

Unapred određene boje     Da biste odabrali ugrađeni preliv, kliknite na dugme unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao     Unesite željenu vrednost u stepenima da biste odredili ugao pod kojim se popuna prelivom rotira u okviru WordArt grafike. Ova opcija je raspoloživa samo ako odaberete Vodoravno kao Tip.

Tačke preliva

Tačke preliva sastoje se od pozicije, boje i vrednosti prozirnosti. Vrednost prozirnosti primenjuje se na tačku preliva, a ne na celokupnu popunu. Tačke preliva koriste se za kreiranje nelinearnih preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv boja koji ide od crvene preko zelene do plave, morate da dodate tri tačke preliva – po jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv boja koji se pojavljuje samo u uglu WordArt grafike, morate da koristite tačke preliva da biste preliv boja učinili nelinearnim.

Lista nijansi     Popuna prelivom boja sastoji se iz nekoliko tačaka prelivanja boje, ali je moguće menjati samo jednu po jednu tačku prelivanja. Kada na listi izaberete tačku prelivanja koju želite da uredite, opcije položaja, boje i prozirnosti utiču na trenutne postavke za tu tačku prelivanja boje.

Dodaj     Da biste dodali tačku prelivanja, kliknite na dugme Dodaj, a zatim podesite klizače Pozicija zaustavljanja i Prozirnost i iz liste Boja izaberite željene opcije.

Uklanjanje     Da biste izbrisali korak prelivanja, kliknite na broj na listi koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Pozicija tačke     Pomerite klizač Pozicija tačke ili upišite broj u polje pored klizača da biste podesili mesto promene boje i prozirnosti u popuni prelivom boja.

Boja     Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost      Pomerite klizač Prozirnost, ili upišite broj u polje pored klizača da bistre odredili kolika će biti providnost WordArt grafike u navedenoj Poziciji tačke. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Popuna slikom ili teksturom

Tekstura     Da biste odabrali ugrađenu teksturu, kliknite na ovo dugme, a zatim izaberite željenu opciju.

Umetni iz

Datoteka     Da biste umetnuli sliku iz datoteke, kliknite na ovo dugme, a zatim pronađite sliku koju želite da dodate. Kliknite dvaput na sliku da biste je dodali.

Ostava      Kopirajte sliku, a zatim kliknite na ovo dugme da biste nalepili sliku iz ostave ili nekog drugog programa.

ClipArt      Kliknite na ovo dugme, a zatim u polje Pretraži tekst upišite reč koja opisuje klip koji želite ili upišite deo ili celo ime datoteke klipa da biste umetnuli ClipArt. Da biste u pretragu uključili ClipArt koji je raspoloživ kroz Office Online, potvrdite izbor u polju za potvrdu Obuhvati sadržaj sa lokacije Office Online, kliknite na dugme Idi, a zatim kliknite na klip da biste ga umetnuli.

Popločaj sliku kao teksturu     Popuna slikom može se ili rastegnuti tako da se uklopi u izabranu WordArt grafiku ili popločati (ponavljati vertikalno i horizontalno) tako da ispuni WordArt grafiku. Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste koristili višestruke kopije iste slike kao teksturu za WordArt grafiku.

Opcije razvlačenja

Pomaci

Pomaci određuju u kojoj meri treba pomeriti sliku da bi ona popunila WordArt grafiku u odnosu na levu, desnu, gornju i donju marginu WordArt grafike. Pozitivni brojevi pomeraju ivicu slike prema centru WordArt grafike, a negativni brojevi udaljavaju ivicu slike od WordArt grafike.

Levo     Upišite broj u ovo polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od leve ivice WordArt grafike.

Desno      Upišite broj u ovo polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od desne ivice WordArt grafike.

Vrh      Upišite broj u ovo polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od gornje ivice WordArt grafike.

Dno      Upišite broj u ovo polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od donje ivice WordArt grafike.

Opcije popločavanja

Sledeće opcije određuju faktor podešavanja razmere za popunu teksture.

Pomak po X osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nalevo (negativni brojevi) ili nadesno (pozitivni brojevi).

Pomak po Y osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nagore (negativni brojevi) ili nadole (pozitivni brojevi).

Razmera X ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat horizontalnog podešavanja razmere originalne slike.

Razmera Y ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat vertikalnog podešavanja razmere originalne slike.

Poravnavanje     Poravnavanje opisuje položaj usidrenja na kome započinje popločavanje slika. Izaberite opciju sa liste da biste odredili položaj popločane slike ili teksture.

Tip ogledala     Izaberite opciju sa liste da biste odredili da li se za naizmenične horizontalne ili vertikalne ploče svaka druga ploča prikazuje kao odraz u ogledalu ili obrnuta slika.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili u kojoj meri je slika ili tekstura providna. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Rotiranje sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se primenjena slika ili tekstura rotirala tako da prati rotaciju WordArt grafike.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×