Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije EOMONTH u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje redni broj za poslednji dan meseca za naznačeni broj meseci pre ili posle početnog datuma. Koristite EOMONTH da biste izračunali datum dospeća ili datum isteka koji padaju na poslednji dan meseca.

Sintaksa

EOMONTH(datum_početka, meseci)

Sintaksa funkcije EOMONTH ima sledeće argumente:

  • Datum_početka    Obavezno. Datum koji predstavlja početni datum. Datume treba unositi pomoću funkcije DATE, ili kao rezultat drugih formula ili funkcija. Na primer, koristite DATE(2008,5,23) za 23. maj 2008. Do problema može doći ako se datumi unesu kao tekst.

  • Meseci    Obavezno. Broj meseci pre ili posle datuma početka. Pozitivna vrednost argumenta meseci daje budući datum, a negativna vrednost daje datum u prošlosti.

    Napomena: Ako parametar meseci nije ceo broj, zaokružuje se.

Primedbe

  • Microsoft Excel skladišti datume kao sekvencijalne serijske brojeve tako da se oni mogu koristiti u izračunavanjima. Podrazumevano, 1. januar 1900. ima serijski broj 1, a 1. januar 2008. ima serijski broj 39448 zato što dolazi 39.448 dana nakon 1. januara 1900.

  • Ako start_date važeći datum, EOMONTH daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako start_date plus meseci neispravan datum, EOMONTH daje #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Datum

01.01.11.

Formula

Opis

Rezultat

=EOMONTH(A2;1)

Datum poslednjeg dana u mesecu, mesec dana posle datuma navedenog u ćeliji A2.

28.02.11.

=EOMONTH(A2;-3)

Datum poslednjeg dana u mesecu, tri meseca pre datuma navedenog u ćeliji A2.

31.10.10.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×