Excel datoteka je zaključana za uređivanje

Pokušavate da otvorite datoteku Excel i dobijete poruku o tome da je datoteka zaključana. Ponekad je drugi korisnik zaključao datoteku, a ponekad ste „drugi korisnik“ zapravo vi. Ako ste sami zaključali datoteku, razlog je možda u tome što je datoteka otvorena na drugom uređaju ili se prethodna instanca datoteke nije pravilno zatvorila.

Savet: Ponekad datoteka može da se zaključa ako svi koji uređuju ne koriste verziju koja podržava koautoring. Da biste bili koautor, uverite se da svi koriste verziju Microsoft 365 pretplate za Excel iliExcel za veb.

Uverite se da je datoteka zatvorena na svim uređajima. Ako i dalje dolazi do greške, sačekajte nekoliko minuta da server otključa datoteku. (Ponekad se server ponaša kao da je datoteka otvorena kod vas i treba mu malo vremena da shvati šta se dešava.)

Ako drugi korisnik niste vi, možete da sačekate da druga osoba završi sa radom i zatvori datoteku. Takođe možete da je prikažete u režimu samo za čitanje. Ili, možete da pitate osobu da zatvori datoteku, prijavi se u nju ili vam dodeli dozvole za uređivanje.

Ako želite da radite na datoteci u isto vreme kad i druge osobe, onda se uverite da svi koriste verziju programa Excel koja podržava koautorstvo. Kada ste koautor, više osoba može da otvori datoteku, a vi možete brzo da vidite uzajamne promene – u samo nekoliko sekundi.

Napomena: * Koautoring u Excel za Microsoft 365 i Excel za Microsoft 365 za Mac računare zahteva da budete prijavljeni sa pretplatom na Microsoft 365. Ako imate poslovni ili školski nalog, možda možete da budete koautor ako vam administrator nije obezbedio najnoviju verziju za instaliranje. 

Verzije programa Excel koje podržavaju koautorstvo:

 • Excel za Microsoft 365*

 • Excel za Microsoft 365 za Mac računare*

 • Excel za veb

 • Excel za Android

 • Excel za iOS

 • Excel Mobile

Napomena: Excel 2019 ne podržava koautoring.

Ako samo jedna osoba koristi verziju programa Excel koja ne podržava koautorstvo, onda će svi ostali dobiti grešku „zaključano“ – čak i ako svi ostali koriste verziju programa Excel koja podržava koautorstvo.

Ako osobe nisu sigurni koju verziju aplikacije imaju, podstaknite sve da koriste Excel Online za koautore u veb pregledaču.

Ako želite da izbegnete grešku koautornjem sa drugima, stavite datoteku na OneDrive ,OneDrive for Businessili SharePoint u Microsoft 365. Ako je datoteka sačuvana na drugoj lokaciji koja ne podržava koautorstvo, osobe će dobiti grešku „zaključano”.

Sledeće lokacije ne podržavaju koautorstvo:

 • Putanje servera kao što su \\server\folder i smb://server/folder

 • Lokacije u oblaku kao što su DropBox, Box i Google disk

 • Lokalne fascikle na Windows ili Mac računaru

 • Biblioteke na SharePoint lokalnim sajtovima. Ako imate lokaciju na lokaciji i lokaciju , Excel za Microsoft 365 koristite funkciju Excel Online za koautora.

Za Windows: Ako pokušavate da budete koautor, proverite ime datoteke i uverite se da je u .xlsx, .xlsm ili .xlsb formatu. Ako je datoteka u drugom formatu, idite na stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Potraži > Sačuvaj kao tip i odaberite .xlsx, .xlsm ili .xlsb format.

Za Mac: Ako pokušavate da budete koautor, proverite ime datoteke i uverite se da je u .xlsx, .xlsm ili .xlsb formatu. Ako je datoteka u drugom formatu, idite na stavku Datoteka >Sačuvaj kao... i odaberite .xlsx, .xlsm ili .xlsb format.

Napomena: Koautorsko kreiranje ne podržava format XML unakrsne tabele za strogo otvaranje.

Ako koristite najnoviju OneDrive aplikacija za sinhronizaciju Windows verziju, proverite da li koristite najnoviju verziju. Takođe, uverite se aplikacija za sinhronizaciju nije pauzan.

Ako pokušavate da bude koautor, greška "zaključano" može da se pojavi ako datoteka koristi funkciju koju koautor. Zamolite osobu koja je otvorila datoteku da uradi nešto od sledećeg. Prvo što treba da pokušate jeste da isključite funkciju "Deljene radne sveske". Isto tako, ako otvarate snimak iz radne sveske SharePoint otvorite samu radnu svesku. Ako ta dva rešenja ne uspeju, pokušajte nešto od sledećeg.

Windows:

 • Ako je moguće, uklonite šifrovanje lozinkom ili ograničeni pristup iz datoteke. Idite na stavke Datoteka > Informacije > Zaštita radne sveske i uklonite sve lozinke ili postavke ograničenog pristupa.

 • Isključite postavku Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke za sve tabele i izvedene tabele u datoteci. Izaberite tabelu ili izvedenu tabelu, a zatim izaberite stavke Dizajn – Alatke za tabele > Osveži > Svojstva veze. Zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke.

 • Deaktivirajte programski dodatak koji izaziva blokadu. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci > Programski dodaci za Excel > Idi, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu za programski dodatak.

Mac:

 • Ako je moguće, uklonite šifrovanje lozinkom iz datoteke. Da biste to uradio, idite na karticu Redigovanje. Ako je istaknuta stavka Zaštiti radnu svesku, kliknite na nju da biste isključili zaštitu. Unesite lozinku ako vam bude zatraženo.

 • Ako je moguće, uklonite ograničeni pristup. Idite na datoteka >Ograničavanje dozvola > Bez ograničenja.

 • Isključite postavku Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke za sve tabele i izvedene tabele u datoteci. Izaberite tabelu ili izvedenu tabelu, a zatim idite na karticu Tabela i izaberite stavke Osveži > Svojstva veze. Zatim opozovite izbor u polju za potvrdu Osveži podatke prilikom otvaranja datoteke.

 • Deaktivirajte programski dodatak koji dovodi do zaključavanja. Izaberite stavke Alatke > Excel programski dodaci, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu za programski dodatak.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

×