Excel se ne odaziva, zaustavlja, zamrzava ili je prestao sa radom

U ovom članku su objašnjeni koraci za rešavanje problema koji vam mogu pomoći da rešite najčešće probleme kada primite poruku o grešci Excel se ne odaziva, Excel prekida ili zamrzava prilikom pokretanja ili otvara Excel radnu svesku. Ovi tipovi problema mogu da se jave iz jednog ili više razloga navedenih u nastavku.

Pratite po redu ponuđena rešenja u ovom članku. Ako ste ranije isprobali jedan od ovih metoda i oni nisu pomogli, pređite na sledeće rešenje na listi.

Napomena: Ako ste Windows 7 nadogradili na Windows 10 i sad imate problema sa otvaranjem Excel datoteka, pogledajte članak Greške prilikom otvaranja Office datoteka posle nadogradnje operativnog sistema Windows 7 na Windows 10.

Pokretanje Excel u bezbednom režimu

Sef režim vam Excel na određene programe za pokretanje. Informacije možete Excel u bezbednom režimu tako što ćete pritisnuti i držati taster Ctrl dok pokrenete program ili koristiti /safe prekidač (excel.exe /safe) kada pokrenete program sa komandne linije. Kada pokrenete aplikaciju Excel bezbednom režimu, ona zaobilazi funkcionalnost i postavke kao što su alternativna lokacija pri pokretanju, promenjene trake sa alatkama, fascikla xlstart i Excel programski dodaci. Međutim, COM programski dodaci su isključeni.

Ako je problem rešen kada pokrenete program Excel bezbednom režimu, pogledajte: Kako da rešite probleme sa pokretanjem u programu Excel.

Ako se problem ne reši kada pokrenete program Excel bezbednom režimu, pređite na sledeću stavku na listi.

Instaliranje najnovijih ispravki

Možda ćete morati da podesite ažuriranje Windows ažurirate za automatsko preuzimanje i instalirate preporučene ispravke. Instaliranje važnih, preporučenih i optimalnih ispravki često može rešiti probleme jer se tako zamenjuju neauspele datoteke i ispravljaju ranjivosti. Da biste instalirali najnovije Kancelarija ispravke, pratite korake u ovom članku: Ažuriranje Kancelarija ažuriranja i računara.

Ako istalacija najnovijih Office ispravki nije rešila problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proveravanje da li neki drugi proces koristi Excel

Ako neki Excel koristi neki drugi proces, te informacije će se prikazati na statusnoj traci na dnu Excel prozora. Ako pokušate da izvršite druge radnje dok je Excel u upotrebi, on se možda neće odazvati. Pustite da se završi zadatak koji je u toku pre nego što pokušate da uradite nešto drugo.

Ako neki drugi proces ne koristi Excel, nastavite do sledeće stavke na listi.

Ispitivanje mogućih problema sa programskim dodacima

Iako programski dodaci poboljšaju vaše iskustvo, oni ponekad ometaju računare ili su neusaglašeni sa Excel. Pokušajte da pokrenete Excel bez programskih dodataka da biste videli hoće li se problem rešiti. 

 1. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako pokrećete Windows 10, odaberite stavku Pokreni >Sve aplikacije > Windows System > Run > otkucajte Excel /safe u polju Pokreni, a zatim kliknite na dugme U redu.

  • Ako pokrećete aplikaciju Windows 8, izaberite stavku Pokreni u meniju Aplikacije > otkucajte Excel /safe u polju Pokreni, a zatim kliknite na dugme U redu.

  • Ako imate operativni Windows 7, kliknite na dugme Start > otkucajte Excel /safe u e-pošti za pretragu programai datoteka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 2. Ako je problem rešen, izaberite stavke Datoteka > Opcije > Programski dodaci.

 3. Izaberite stavku COM programski dodaci, a zatim kliknite na dugme Idi.

 4. Opozovite izbor u svim po polju za potvrdu na listi i kliknite na dugme U redu.

 5. Zatvorite i ponovo pokrenite Excel.

Ako se problem ne pojavi kada ponovo pokrenete Excel, počnite da omogućavate programski dodatak jedan po jedan dok ne dođe do toga. Tako ćete otkriti koji programski dodatak uzrokuje problem. Obavezno ponovo pokrenite Excel svaki put kada omogućite programski dodatak.

Ako onemogućavanje programskih dodataka nije rešilo problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Istraživanje Excel detalja datoteke i sadržaja

Excel datoteke na računaru mogu dugo da postoje. One se nadograđuju sa verzije na verziju i često putuju od jednog korisnika do drugog korisnika. Korisnik često nasleđuje Excel, ali ne zna šta je uključeno u datoteku. Sledeće stvari mogu da dovedu do problema sa performansama ili padom:

 • Formule koje upućaju na cele kolone.

 • Formule niza upućivanje na nebrojan broj elemenata u argumentima.

 • Stotine ili možda hiljade skrivenih objekata ili objekata visine i širine 0.

 • Suvišni stilovi izazvani čestim kopiranjem i lepenjem iz radne sveske u radnu svesku.

 • Suvišna i nevažeća definisana imena.

Ako ovi koraci ne reše problem, nastavite do sledeće stavke na listi.

Proverite da li je datoteku generisalo treće strane

Aplikacija nezavisnog Excel ponekad generiše datoteke. U ovom slučaju, datoteke su možda neispravno generisane i neke funkcije možda neće raditi ispravno kada otvorite datoteke u programu Excel. Ako se to desi, testirajte funkcije u novim datotekama izvan aplikacije nezavisnog nezavisnog tima. Ako funkcije ispravno rade, trebalo bi da se uverite da je treća strana svesna problema.

Ako se problem ne reši nakon što ste ga testirali izvan aplikacije nezavisnog trećeg strana, pređite na sledeću stavku na listi.

Izvršite selektivno pokretanje da biste utvrdili da li je neki program, proces ili usluga neusaglašan sa Excel

Kada pokrenete Windows, nekoliko aplikacija i usluga se automatski pokreće, a zatim pokreće u pozadini. Te aplikacije i usluge mogu da ometaju drugi softver na računaru. Izvršavanje selektivnog pokretanja (poznato i kao "čisto pokretanje") može da vam pomogne da identifikujete probleme sa neusaglašenim aplikacijama. Da biste izvršili selektivno pokretanje, odaberite jednu od sledećih veza u zavisnosti od verzije programa Windows, a zatim pratite korake u ovom članku:

Windows 10, Windows 7, Windows 8:Pokrenite selektivno pokretanje pomoću konfiguracije sistema Windows Vista: Pokrenite selektivno pokretanje pomoću alatke "Konfiguracija sistema" Windows XP: Kako da napravite i konfigurišete korisničke naloge u operativnom

sistemu Windows XP

Selektivno pokretanje se koristi za identifikovanje uvredljivog procesa, usluge ili aplikacije koji su neusaglašeni sa Excel.

Ako se problem ne reši nakon ponovnog kreiranja profila, nastavite do sledeće stavke na listi.

Popravljanje Office programa

Popravljanje Office programa može da reši probleme kada se Excel ne odaziva, kada prekida ili se zamrzava tako što će automatski popraviti greške u Office datotekama. Uputstva za to možete da vidite u: Popravka Kancelarija aplikacije.

Pređite na sledeću stavku na listi ako popravkom Office programa niste rešili problem.

Proveravanje da li je antivirusni softver ažuran i usaglašen sa programom Excel

Excel možda neće ispravno funkcionisati ako antivirusni softver nije ažuriran.

Proverite da li je antivirusni softver ažuriran:

Da biste bili u toku sa novim virusima, prodavci antivirusnog softvera povremeno obezbeđuju ispravke koje možete preuzeti sa interneta. Preuzmite najnovije ispravke tako što ćete posetiti veb lokaciju odgovarajućeg prodavca antivirusnog softvera.

Listu prodavaca antivirusnog softvera možete da vidite u: Dobavljači softvera za bezbednost potrošača.

Proverite da li je antivirusni softver neusaglašan sa Excel:

Ako antivirusni softver obuhvata integraciju sa programom Excel, možete imati probleme sa performansama. U tom slučaju, možete potpuno da onemogućite integraciju sa programom Excel u antivirusnom softveru. Možete i da onemogućite programske dodatke antivirusnog softvera instalirane u programu Excel.

Važno: Promena postavki antivirusnog softvera može učiniti računar podložnim virusnim, prevarantskim ili zlonamernim napadima. Microsoft ne preporučuje da pokušate da promenite postavke antivirusnog softvera. Koristite ovo zaobilazno rešenje na sopstveni rizik.

Možda ćete morati da se obratite prodavcu antivirusnog softvera i utvrdite kako da konfigurišete softver da biste isključili integraciju sa programom Excel ili skeniranje u tom programu.

Više informacija

Napredno rešavanje problema

Ako ranije pomenuti metodi nisu rešili problem, problem može biti specifičan za datoteku ili ekološka sredina. Sledeći odeljak opisuje kako da rešite dodatne probleme koji Excel da prekidaju ili padnu. 

Faktori zaštite životne sredine

Faktori zaštite životne sredine važni su kao i sadržaj datoteka i programski dodaci kada rešavate probleme sa padovima. Uzrok problema možete da utvrdite tako što ćete preduzeti sledeće radnje:

 • Pratite osnovne korake za rešavanje problema.

 • Testirajte datoteke u najčistijem mogućem okruženju.

Sledeći odeljci opisuju neke oblasti koje vredi istražiti.

Gde je datoteka uskladištena

Lokalno premeštanje datoteke pomoći će vam da utvrdite da li nešto nije u redu sa datotekom ili gde je datoteka sačuvana. Nekoliko problema može da se nasta kada sačuvate Excel putem mreže ili na veb serveru. Nije dobra ideja da datoteku sačuvate lokalno. Ovo bi trebalo uraditi u sledećim scenarijima:
 

• Preusmerena fascikla "Moji dokumenti" na lokaciju servera

• Vanmrežne datoteke

• Otvaranje datoteka iz veb fascikle ili SharePoint

• Udaljena radna površina/citrix

• Mrežni uređaji

• Virtuelizovano okruženje. Više informacija o Microsoft softveru koji je pokrenut u virtuelizovanom okruženju potražite u sledećem članku: Smernice za podršku za Microsoft softver pokrenute u softveru za virtuelizaciju hardvera koji ne podržava Microsofthardver.

Memorija

Excel datoteka može biti prilično velika kada počnete da dodajete mnogo oblikovanja i oblika. Uverite se da sistem ima dovoljno RAM memorije za pokretanje aplikacije. Sistemske zahteve za pakete Microsoft kancelarija potražite u sledećim Microsoft člancima: 

Sistemski zahtevi za Office 2016

Sistemski zahtevi za Kancelarija 2013

Sistemski zahtevi za Kancelarija 2010

Sistemski zahtevi za Excel 2007


Kancelarija 2010 je uveo stare 64-bitne verzije Kancelarija proizvoda da bi iskoristio veće mogućnosti obrade. Da biste pročitali više o 64-bitnim izdanjima Kancelarija, idite na sledeće Microsoft članke:
 

64-bitna izdanja operativnog Kancelarija 2013

Razumevanje 64-bitne Kancelarija

Štampači i upravljački programi za video zapise

Kada pokrenete Excel, on ispituje podrazumevane upravljačke programe štampača i video programa koji će prikazati vaše Excel sveske. Excel štampač intenzivno i pokreće se sporije kada se Excel datoteke čuvaju u prikazu za pregled preloma stranice. Testiranje datoteke korišćenjem različitih štampača kao što je upravljački program štampača "Microsoft XPS Document Writer" ili VGA video upravljački program će utvrditi da li je problem u određenom štampaču ili video upravljaču. 

Ako i dalje imate problema sa prevlačenjem ili padom u programu Excel pošto prođete kroz metode za rešavanje problema koji su ovde pomenuti, trebalo bi da se obratite Microsoft podršci da biste imali vođene rešavanje problema. 

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×