Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Pregledač ne podržava video zapis.

U programu Excel možete da dobijete podatke o deonicama i geografske podatke. Lako je otkucati tekst u ćeliju i konvertovati ga u tip podataka Deonice ili tip podataka Geografija. Ova dva tipa podataka se smatraju povezanim tipovima podataka zato što imaju vezu sa izvorom podataka na mreži. Ta veza vam omogućava da preuzimate bogate i zanimljive informacije sa kojima možete da radite i da ih osvežite.

Napomena: Ako Excel prepoznaje ono što kucate kao tradable financial instrument ili geografsku lokaciju, nudi vam da podesite tip povezanih podataka ("Deonice" ili "Geografija").

Da biste otkrili koji su drugi tipovi podataka dostupni, pogledajte koji su povezani tipovi podataka dostupni u Excel?

Napomena: Tipovi podataka "Deonice" i "Geografija" dostupni su samoMicrosoft 365 naloge ili one sa besplatnim Microsoft nalogom. Morate imati i engleski, francuski, nemački, italijanski, španski ili portugalski jezik za uređivanje dodat u željene postavke Kancelarija jezika.

Deonice

Kolona A sadrži imena preduzeća i ikone, kolona B sadrži vrednosti cene, a kolona C sadrži vrednosti promene

Na slici iznad, ćelije sa imenima preduzeća u koloni A sadrže tip podataka „Deonice“. Ovo znate po tome što imaju ovu ikonu: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije. Tip podataka „Deonice“ povezan je sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za cenu i promena cene se izdvajaju iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Tražite jednostavan način da dobijete istorijske finansijske podatke? Isprobajte funkciju STOCKHISTORY.

Geografija

Kolona A sadrži ikone i imena zemalja, kolona B sadrži vrednosti Stanovništvo, a kolona C sadrži Cene goriva.

U ovom primeru, kolona A sadrži ćelije koje imaju tip podataka „Geografija“. Ikona Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ukazuje na to. Ovaj tip podataka je povezan sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za stanovništvo i cena goriva izdvajaju se iz tipa podataka „Geografija“ u koloni A.

  1. Otkucajte neki tekst u ćelijama. Ako želite informacije o deonicama, otkucajte berzanski simbol, ime preduzeća ili ime fonda u svakoj ćeliji. Ako želite geografske podatke, u svaku ćeliju otkucajte ime zemlje, pokrajine, teritorije ili grada.

  2. Zatim izaberite ćelije.

  3. Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da napravite Excel tabelu. Ovo će kasnije olakšati izdvajanje informacija na mreži. Da biste kreirali tabelu, idite na stavku Umetanje > tabelu.

  4. Dok su ćelije i dalje izabrane, idite na karticu Podaci, a zatim izaberite stavkuAkcije ili Geografija.

  5. Ako Excel pronađe podudaranje između teksta u ćelijama i naših izvora na mreži, konvertovaće tekst u tip podataka "Deonice" ili tip podataka "Geografija". Znaćete da su konvertovani ako imaju ovu ikonu za deonice: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije i ovu ikonu za geografiju: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“

  6. Izaberite jednu ili više ćelija sa tipom podataka i pojaviće se dugme Umetni Dugme „Dodaj kolonu“ podatke. Kliknite na to dugme, a zatim kliknite na ime polja da biste izdvojli više informacija. Na primer, za deonice možete da izaberete Cena, a za geografiju možete da izaberete Stanovništvo.

  7. Ponovo kliknite na dugme Umetni podatke da biste dodali još polja. Ako koristite tabelu, evo saveta: Otkucajte ime polja u redu zaglavlja. Na primer, otkucajte Promena u redu zaglavlja za akcije i pojaviće se promena u koloni sa cenovnikom.

    Napomena: Ako vidite tekst Question mark icon umesto ikone, Excel je teško ukloniti podudaranje teksta sa podacima u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, Excel će se potruditi da nađe podudarne informacije. Ili kliknite na Question mark icon i pojaviće se okno izbora. Pronađite podatke pomoću jedne ili dve ključne reči, odaberite željene podatke, a zatim izaberite stavku Izaberite.

  8. Svaki put kada želite da dobijete trenutne podatke za svoje tipove podataka, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku Tip podataka > Osveži. To će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Dodatne radnje

Povezani tipovi podataka se povezuju sa izvorom podataka na mreži. Kada konvertujete tekst u povezani tip podataka, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili podatke, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku Tip podataka > Osveži. To će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Ako želite da osvežite sve povezane tipove podataka i sve veze za prenos podataka koje mogu biti u radnoj svesci (uključujući upite, druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), izaberite stavke Podaci > Osveži sve ili pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+F5.

Ćelija sa povezanim zapisom za stavku „Francuska“; kursor koji klikće na ikonu; otkrivena kartica

Kada konvertujete tekst u tipove podataka „Deonice“ ili „Geografija“, ikona će se pojaviti u ćeliji. Kliknite na ikonu da biste videli karticu. Kartica otkriva listu polja i odgovarajućih vrednosti. U zavisnosti od podataka, mogu postojati brojni parovi polja/vrednosti koje možete da vidite i da radite sa njima.

Na primer, na ovoj slici prikazana je kartica za Francuska. Glavni grad je jedno od polja dostupnih za Francusku. A Pariz je vrednost za to polje. Drugo polje je Lideri, a imena lidera su vrednosti.

Ako želite da vidite više parova polja/vrednosti, pomerite se nadole unutar kartice.

Ako vas zanima odakle potiče polja i vrednosti, primetićete naznaku "Napajanje po" na dnu kartice.

Kursor postavljen iznad polja populacije na kartici i dugme "Izdvoji"

Možete da dodate i polja sa kartica. Kada je kartica otvorena, kursor postavljen iznad polja. Zatim kliknite na dugme Izdvoji Dugme "Izdvoji".

Ćelija A2 sadrži „Francuska”; Ćelija B2 sadrži =A2. i meni za automatsko dovršavanje formule pojavljuje se sa poljima iz povezanog zapisa

Možete i da napišete formule koje koriste vrednosti iz tipova podataka „Deonice“ ili „Geografija“. To može biti korisno ako podaci nisu u tabeli. Na primer, otkucajte =A2, a zatim Excel pojaviće se meni Automatsko dovršvanje, koji vam prikazuje dostupna polja za "Francuska". Takođe možete otkucati "dot", na primer: =A2. i to će prikazati meni. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Potrebna vam je pomoć sa povezanim tipovima podataka?

Dobijanje kursa valute

Kako da pišete formule koje se odnose na tipove podataka

Pitanja i saveti za povezane tipove podataka

Koji povezani tipovi podataka su dostupni?

Kako da koristite povezane tipove podataka sa Excel

Kreiranje tipa podataka (Power Query)

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×