Excel tipovi podataka: deonice i geografija

Fotografija Surface Book uređaja

U programu Excel možete da dobijete podatke o deonicama i geografske podatke. Lako je kao da kucate tekst u ćeliji i da ga konvertujete u tip podataka " deonice " ili geografski tip podataka. Ova dva tipa podataka smatraju se povezanim tipovima podataka zato što imaju vezu sa izvorom podataka na mreži. Ta veza vam omogućava da preuzimate bogate i zanimljive informacije sa kojima možete da radite i da ih osvežite.

Napomena: Ako Excel prepozna šta kucate kao finansijski instrument ili geografski položaj, ona nudi da biste odredili povezani tip podataka za vas (deonice ili geografiju).

Da biste saznali koji su drugi tipovi podataka dostupni, pogledajte koji su povezani tipovi podataka dostupni u programu Excel?

Napomena: Tipovi deonica i geografski tipovi podataka dostupni su samo korisnicima multi-zakupaca (standardni Microsoft 365 nalozi).

Deonice

Kolona A sadrži imena preduzeća i ikone, kolona B sadrži vrednosti cene, a kolona C sadrži vrednosti promene

Na slici iznad, ćelije sa imenima preduzeća u koloni A sadrže tip podataka „Deonice“. Ovo vidite po tome što imaju ovu ikonu: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije . Tip podataka „Deonice“ povezan je sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za cenu i promena cene se izdvajaju iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Tražite jednostavan način za upoznavanje istorijskih finansijskih podataka? Isprobajte funkciju magacinske istorije.

Geografija

Kolona A sadrži ikone i imena zemalja, kolona B sadrži vrednosti Stanovništvo, a kolona C sadrži Cene goriva.

U ovom primeru, kolona A sadrži ćelije koje imaju tip podataka „Geografija“. Ikona Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ukazuje na to. Ovaj tip podataka je povezan sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za stanovništvo i cena goriva izdvajaju se iz tipa podataka „Geografija“ u koloni A.

  1. Otkucajte neki tekst u ćelijama. Ako želite da unesete informacije, otkucajte simbol vrednosti, ime preduzeća ili ime fonda u svaku ćeliju. Ako želite da imate geografske podatke, otkucajte zemlju, pokrajinu, teritoriju ili grad ime u svaku ćeliju.

  2. Zatim izaberite ćelije.

  3. Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da napravite Excel tabelu. Ovo će kasnije olakšati izdvajanje informacija na mreži. Da biste kreirali tabelu, idite na stavke umetanje > tabele.

  4. Sa izabranim ćelijama, idite na karticu Podaci , a zatim izaberite stavku deonice ili geografski položaj.

  5. Ako Excel pronađe podudaranje između teksta u ćelijama i izvora na mreži, on će konvertovati vaš tekst u tip podataka za akcije ili geografski tip podataka. Znaćete da su u pitanju konvertovani podaci ako imaju ovu ikonu za deonice: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije , a ovu ikonu za geografiju: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ .

  6. Izaberite neke ćelije sa tipom podataka, a dugme " Umetni podatke " Dugme „Dodaj kolonu“ će se pojaviti. Kliknite na to dugme, a zatim kliknite na ime polja da biste izdvojili više informacija. Na primer, možete da izaberetecenu za deonice, kao i za geografski geografiju.

  7. Ponovo kliknite na dugme Umetni podatke da biste dodali još polja. Ako koristite tabelu, evo dojave: otkucajte ime polja u odnosu na zaglavlje. Na primer, otkucajte promenu u nizu zaglavlja za deonice i pojaviće se kolona promena po cenama.

    Napomena: Ako vidite Ikona sa znakom pitanja umesto ikone, to znači da je programu Excel teško da uklopi tekst sa podacima u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, Excel će se potruditi da nađe podudarne informacije. Ili kliknite na Ikona sa znakom pitanja i pojaviće se okno birača. Pronađite podatke pomoću jedne ili dve ključne reči, odaberite željene podatke, a zatim izaberite stavku Izaberite.

  8. Svaki put kada želite da dobijete trenutne podatke za tipove podataka, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku tip podataka > Osveži. Koji će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Dodatne radnje

Povezani tipovi podataka povezuju se sa izvorom podataka na mreži. Kada konvertujete tekst u povezani tip podataka, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili podatke, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa povezanim tipom podataka i izaberite stavku tip podataka > Osveži. Koji će osvežiti ćeliju koju ste izabrali, kao i sve druge ćelije koje imaju isti tip podataka.

Ako želite da osvežite sve povezane tipove podataka i sve podatke za povezivanje koji su u radnoj svesci (uključujući upite, druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), izaberite stavku podaci > osvežite sve ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ALT + F5.

Ćelija sa povezanim zapisom za stavku „Francuska“; kursor koji klikće na ikonu; otkrivena kartica

Kada konvertujete tekst u tipove podataka „Deonice“ ili „Geografija“, ikona će se pojaviti u ćeliji. Kliknite na ikonu da biste videli karticu. Kartica otkriva listu polja i odgovarajućih vrednosti. U zavisnosti od podataka, mogu postojati brojni parovi polja/vrednosti koje možete da vidite i da radite sa njima.

Na primer, na ovoj slici prikazana je kartica za Francuska. Glavni grad je jedno od polja dostupnih za Francusku. A Pariz je vrednost za to polje. Drugo polje je Lideri, a imena lidera su vrednosti.

Ako želite da vidite više parova polja/vrednosti, pomerite se nadole unutar kartice.

Ako vas zanima odakle potiču polja i vrednosti, videćete belešku "uključena u" na dnu kartice.

Kursor koji se nalazi iznad polja za stanovništvo na kartici "kartica" i "izdvajanje"

Možete i da dodate polja sa kartica. Kada je kartica otvorena, postavite kursor iznad polja. Zatim kliknite na dugme izdvoji Dugme "izdvoji" .

Ćelija A2 sadrži „Francuska”; Ćelija B2 sadrži =A2. i meni za automatsko dovršavanje formule pojavljuje se sa poljima iz povezanog zapisa

Možete i da napišete formule koje koriste vrednosti iz tipova podataka „Deonice“ ili „Geografija“. To može biti korisno ako podaci nisu u tabeli. Na primer, otkucajte = a2 , a zatim će se pojaviti meni Excel automatski, što vam prikazuje dostupna polja za "Francuska". Takođe možete otkucati "Dot", na primer: = a2. a to će prikazati i meni. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Potrebna vam je pomoć sa povezanim tipovima podataka?

Kako da pišete formule koje se odnose na tipove podataka

Najčešća pitanja o povezanim tipovima podataka i saveti

Koji su povezani tipovi podataka dostupni?

Kako se koriste povezani tipovi podataka u programu Excel

Kreiranje tipa podataka (Power Query)

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×