Faze razvoja predloška obrasca

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak je namenjen dizajnerima predložaka obrazaca koji žele visokog nivoa razumevanje procesa dizajniranja obrasca u programu Microsoft Office InfoPath. Prikazuje strukturu različite faze kreiranja i primena predloška obrasca, i obezbeđuje veze ka više informacija o ključnim zadacima. Iako možete da eksperimentišete i rad na način koji vam najviše odgovara, pratite ovo preporučuje procesa dizajniranja će vam uštedeti vreme i trud dugoročno.

U ovom članku

Faza 1: planiranje

Vreme trajanja planiranju zavisi od složenosti predloška obrasca, vaša uloga u organizaciji, a zatim na procesa i zahteva u vašoj organizaciji.

Ako vaš predložak obrasca će se koristiti samo članovi neposrednu tima, faza planiranja može biti obavezno. Ako je vaš predložak obrasca složeniji, faza planiranja će verovatno biti više formalna i proces i možda ćete morati da se obratite se sa više učesnika. Na primer, ako vaš predložak obrasca će biti jedan deo veći, celo preduzeće poslovnog sistema, kao što su troškovi izveštavanje ili enterprise resurs planiranje sistem, a zatim verovatno morati da kreirate formalne planiranje dokumente, kao što su funkcionalne specifikacije.

U svakom slučaju, pre nego što započnete Dizajniranje predloška obrasca koje treba da razmotrite sledeće:

 • Korisnik ciljeve    Šta korisnici treba da izvršite sa predloškom obrasca? Koje scenarije treba da podrži? Kako će mere uspeh u sastanak korisnika ciljeve?

 • Pitanja kompatibilnosti    Da li vaš predložak obrasca mora da bude dostupna korisnicima izvan vaše organizacije, sada ili kasnije? Na primer, želite predložak obrasca bude dostupan na spoljnim Veb lokacije u vašoj organizaciji za klijente koji nemaju instaliran InfoPath na računarima? Ako je tako, možete da dizajnirate na predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem umesto standardnih, samo za InfoPath obrazac. Moram li neki korisnici u vašoj organizaciji mogu da popunite obrazac u programu InfoPath 2003? Ako je tako, možda ćete želeti da dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa prethodnim verzijama. Da li želite da korisnici budu u mogućnosti da popunjavaju obrasce, dok su odsutni iz kancelarije ili van mreže? Ako je tako, možete da dodate funkcije u predložak obrasca koji će omogućiti da biste efikasno funkcioniše u režim van mreže.

 • Postojeći korisnički obrasci    Da li trenutno koristite Microsoft Office Word dokumente ili Microsoft Office Excel radne sveske za prikupljanje podataka od korisnika? Ako je tako, lako možete da konvertujete te datoteke u InfoPath predloške obrazaca. 

 • Integracija zahtevi    Koje proizvode ili tehnologije predloška obrasca podržavaju? Na primer, možda ćete morati da uskladištite podatke u predlošku obrasca u Microsoft SQL Server bazi podataka ili ćete odlučiti da zasnujete dizajn predloška obrasca Web usluzi tako da možete proslediti u bazu podataka koja ne podržava direktno InfoPath.

 • Zahtevi korisničkog interfejsa    Da li treba da se pridržava brendiranja poslovnim vodičem? Šta želite predloška obrasca za izgledati? Koje tipove kontrola ćete koristiti i kako ćete ih organizovati?

 • Zahtevi za proces    Da li će predložak obrasca biti deo većeg poslovnog procesa, kao što je proces odobravanja izveštaja o troškovima? Ako je tako, koju vrstu prikazi su vam potrebne i način ćete primeniti pravila koja upravljaju kako se podaci kreću kroz organizaciju i obrađuje različite osobe i poslovni sistemi? Će možete iskoristiti funkcije toka posla u drugim programima, kao što su Microsoft Office SharePoint Server 2007? Predložak obrasca zahteva kontrolisani kôd ili skriptu? Ako je tako, ćete koristiti projektantima u firmi ili će biti stalnu ovo funkcionisalo?

 • Zahtevi za skladištenje podataka    Šta želite da uradite sa podacima u korisničke obrasce? Na primer, ako korisnici treba da budu u mogućnosti da biste brzo poslali podataka obrasca napred i nazad i ne morate ponovo da koristite podatke, možda ćete želeti da koristite e-poruke za skladištenje podataka. Ako korisnici treba da imaju mogućnost pristup i deljenje podataka obrasca, možda ćete želeti da uskladištite kolekcije srodnih InfoPath obrazaca u biblioteke na serveru sa sistemom Microsoft Windows SharePoint Services. Ako korisnici treba da biste pristupili podataka obrasca u drugim poslovne aplikacije ili sistemima, kao što su izveštavanje o troškovima ili računovodstveni aplikacije, možda ćete želeti da uskladištite podatke u bazama podataka preduzeća. Ovo se često postiže tako što ćete povezati predložak obrasca Web usluzi, koji služi kao posrednik između predloška obrasca i baze podataka ili poslovni sistem.

 • Bezbednosne zahteve    Koje vrste bezbednosnim izazovima i slabosti biti okrenut? Da li vaš predložak obrasca neophodno da instalirate na računare korisnika ili korisnike njemu možete pristupiti sa mrežnom resursu? Da li želite korisnicima da digitalno potpišete svoje obrasce ili određene skupove podataka u svojim obrascima? Će predložak obrasca povezati direktno sa bazom podataka ili će koristiti datoteke podataka za povezivanje u biblioteke podataka za povezivanje, što obično upravlja administrator?

 • Testiranje zahtevi    Koji proces ćete koristiti da biste testirali izgled i ponašanje predloška obrasca? Da li treba da kreirate formalno probnom planu?

 • Zahtevi za primenu    Kako da planirate da delite svoj predložak obrasca sa drugim osobama? Gde ćete objaviti predložak obrasca? Ako planirate da objavite je na serveru na InfoPath Forms Services, da li želite da ga objavite u biblioteci ili kao lokaciju tip sadržaja? Kako ćete obavestiti korisnike o dostupnosti predloška obrasca. Šta je vaš plan za oslobađanje nove verzije predložaka obrazaca?

 • Zahtevi za održavanje    Da li želite da arhivirate predloške obrazaca, korisničke obrasce ili oba? Koliko dugo treba da čuvate podatke? Koje vrste arhiviranje i podataka smernice za zadržavanje potrebne vašoj organizaciji?

Vrh stranice

Faza 2: dizajn

Kada dovršite faze planiranja, možete da počnete procesa dizajniranja. Preporučuje se da pratite redosled zadataka navedene ispod prilikom dizajniranja predloška obrasca. Međutim, da razumete redosled po potrebi. Na primer, možda ćete hteti da definišete validaciju podataka, uslovno oblikovanje i pravila za kontrole dok dodajete te kontrole u predložak obrasca, umesto da to uradite kasnije u toku procesa dizajniranja.

Korak 1: Kreiranje predloška obrasca

Kada kreirate predložak obrasca, možda ćete morati da uvezete postojeći obrazac, kao što je Word dokumenta ili Excel radne sveske, u programu InfoPath ili Navedite postavke kompatibilnosti za predložak obrasca tako da je dobijeni obrazaca moguće popuniti u programu InfoPath 2003 ili u Veb pregledaču. Većina ove opcije su dostupne u dijalogu " Dizajniranje predloška obrasca ". Na primer, ako želite da dizajnirate predložak obrasca koji se može otvoriti i popunjavati u programu Microsoft Office InfoPath ili u pregledaču, možete da izaberete u polju za potvrdu Omogući samo opcije kompatibilne sa pregledačem u dijalogu " Dizajniranje predloška obrasca ".

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje o procesu kreiranja predloška obrasca.

Izaberite opciju

Radnja

Predstavljanje usluge InfoPath Forms Services

Saznajte više o tehnologiji servera koja vam omogućava da kreirate predložak obrasca koji je moguće otvoriti i popuniti u pregledaču.

Uvod u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem

Informacije o predlošcima obrasca kompatibilnog sa pregledačem, što može otvoriti ili popuniti u programu InfoPath, u pregledaču ili na mobilnom uređaju. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem mogu da se omoguće za korišćenje u pregledaču kada se objavi na serveru na InfoPath Forms Services, vi ili administrator farme servera.

Određivanje postavki kompatibilnosti za predložak obrasca

Odaberite postavke kompatibilnosti za predložak obrasca ili promenite postojeću postavku kompatibilnosti. Ova postavka određuje koje InfoPath opcije i kontrole su vam dostupne prilikom dizajniranja predloška obrasca. Na primer, ako potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući samo opcije kompatibilne sa pregledačem u oknu zadatka Dizajniranje predloška obrasca , InfoPath skriva ili onemogućiti kontrole i funkcije koje ne rade u predložaka obrazaca omogućenih za pregledač.

Konvertovanje Excel radne sveske u InfoPath predložak obrasca

Kreiranje predloška obrasca od postojeće Microsoft Office Excel radne sveske.

Konvertovanje Word dokumenta u InfoPath predložak obrasca

Kreiranje predloška obrasca od postojeće Microsoft Office Word dokument.

Korak 2: Kreiranje ili određivanje glavnog izvora podataka

Svi predlošci obrazaca su zasnovani na izvor podataka koji skladišti podatke prikupljene u obrascu. Ovom izvoru podataka možda poslovne baze podataka, Web usluzi ili postojeće XML datoteku koja se koristi u celoj organizaciji da podatke, kao što je XML šema (.xsd) datoteka. Ako nemate postojeći izvor podataka, možete pustiti InfoPath kreira jedan dok dodajete kontrole u predložak obrasca.

Možete da prikažete prikaz izvora podataka za predložak obrasca u oknu zadataka " Izvor podataka ":

Deo okna zadataka „Izvor podataka“

Kada prvi put kreirate predložak obrasca, morate odlučiti koji od sledećih pristupa da koristite:

 • Obavestite InfoPath kreiranje izvora podataka    Ako kreirate prazan predložak obrasca, InfoPath kreira izvor podataka za vas dok dodajete kontrole u predložak obrasca. To može biti korisno kada dizajnirate predložak obrasca koji će neformalno koristiti članovi malog tima, kada nemate pristup postojećem izvoru podataka u vašoj organizaciji ili kada ne morate da uskladištite podatke prikupljene izvan obrasca. Ovo možete takođe biti korisni kada delite obrasce u SharePoint biblioteci ili u e-poruku, a želite da prikažete informacije iz obrasca u kolonama u biblioteci ili u InfoPath fascikli za Obrasce umesto da uskladištite u bazi podataka ili drugoj spoljnoj lokaciji.

 • Korišćenje postojećeg izvora podataka    Ako zasnujete dizajn predloška obrasca na postojećem izvoru podataka, kao što je baza podataka ili Veb usluga, InfoPath uspostavlja glavni povezivanje sa podacima sa tim izvorom podataka. Postoji samo jedan glavni podaci za povezivanje u predlošku obrasca. U nastavku procesa dizajniranja, možete da kreirate podatke za povezivanje sa pomoćnim izvorima podataka da biste popunili okvirima sa listom sa spoljnim podacima ili prosleđivanje podataka obrasca u više izvora podataka. Više informacija o pomoćnim izvorima podataka potražite u članku „korak 5: dodavanje podataka za povezivanje” kasnije u ovom članku.

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje koji vam pomažu da utvrdite koji tip izvora podataka da koristite i kada treba da dodate dodatne podatke za povezivanje u predložak obrasca.

Izaberite opciju

Radnja

Predstavljanje izvora podataka

Saznajte više o InfoPath možete da radite sa izvori podataka i kako su oni prikazani u oknu zadataka " Izvor podataka ".

Uvod u podatke za povezivanje

Saznajte više o podacima za povezivanje koji predstavljaju dinamičke veze između obrasca i izvora podataka koji skladišti i obezbeđuje podatke za taj obrazac.

Dizajniranje predloška obrasca pomoću postavki u biblioteci podataka za povezivanje

Dizajnirajte predložak obrasca na uobičajeni datoteku sa podacima za povezivanje koji su uskladišteni u biblioteci za povezivanje podataka na lokaciji Office SharePoint Server 2007 . Ova datoteka skladišti informacije o vezu sa izvorom podataka, kao što je Access baze podataka, unakrsne tabele ili tekstualne datoteke.

Korak 3: Definisanje rasporeda

Većina predložaka obrazaca sadrži najmanje jednu tabelu rasporeda, što je okvir za organizovanje i raspoređivanje sadržaja obrasca, što obuhvata kontrole, sekcije obrasca, logotipa i drugih tipova slika.

Gotove tabele rasporeda možete pronaći u oknu zadataka " raspored ":

Deo okna zadataka „Raspored“

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje o opcijama vizuelnog dizajna za predložak obrasca.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u pravljenje rasporeda u predlošku obrasca

Saznajte više o tabelama rasporeda koje vam pomažu da poređate elemente u predlošku obrasca, i osnovni podaci o kontrolama koje se koriste za raspored.

Primena šeme boja

Saznajte kako da automatski primenili usklađene boje na određene stavke u predlošku obrasca.

Umetanje i određivanje položaja slike

Saznajte kako da umetnete sliku, kao što je logotip preduzeća ili naslova biltena u predložak obrasca.

Korak 4: Dodavanje kontrola

Kontrole omogućavaju korisnicima da biste uneli i izaberite podatke u predlošku obrasca. Takođe može da se koristi da biste prikazali podatke iz postojećeg izvora podataka, kao što je baza podataka ili Veb usluge. Nakon kreiranja rasporeda u predlošku obrasca, možete da umetnete kontrolu koje su vam potrebne u predložak obrasca. Okno zadatka kontrole pruža pristup svim kontrola koje su dostupne u programu InfoPath, uključujući sve prilagođene kontrole koje su dodate u oknu zadatka, kao što su ActiveX kontrole ili predloška.

Deo okna zadataka „Kontrole“

Možete da dodate kontrolu u predložak obrasca tako što ćete kliknuti na njeno ime na listi Umetanje kontrola ili tako što ćete je prevući iz okna zadatka u radni prostor predloška obrasca. U zavisnosti od tipa kontrole koje dodate u predložak obrasca, korisnici popuniti obrazac će moći da otkucate tekst u poljima sa tekstom, prikaz podataka u kontrolama koje se ponavljaju, izvršite izbor u poljima za potvrdu i dugmad opcija, odaberite stavke sa liste i kliknite na komandu dugmad za izvršavanje komandi. Podaci koje korisnici unesu u kontrolu je uskladištena u izvoru podataka obrasca.

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje o korišćenju kontrola u programu InfoPath.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u kontrole

Saznajte više o različitim tipovima kontrola koje su dostupne u programu InfoPath.

Dizajniranje komponente predloška za ponovnu upotrebu u više predložaka obrasca

Saznajte kako da umetnete i ažurirate komponente predloška. Komponente predloška može pomoći da postignete dosledan dizajn za kolekciju predložaka obrazaca. Na primer, možete da kreirate komponente predloška za potpis odeljke. Pored ponovnog korišćenja kontrola i rasporeda, možete ponovo koristiti pravila uslovnog oblikovanja i Validacija podataka.

Korak 5: Dodavanje podataka za povezivanje

Svi predlošci obrazaca imaju primarni izvor podataka, koji se naziva glavni izvor podataka. Ako ste Dizajniranje predloška obrasca na osnovu spoljnog izvora podataka, kao što je baza podataka ili Veb usluga, InfoPath kreira glavni izvor podataka na osnovu tog spoljnog izvora podataka. Druga mogućnost je da dizajnirate prazan predložak obrasca, InfoPath kreira glavni izvor podataka za vas dok dodajete kontrole u predložak obrasca.

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da dodate i podatke za povezivanje u neke pomoćne izvore podataka. Pomoćni izvor podataka je XML datoteku sa podacima, baze podataka ili Veb usluga koja koristi obrazac za stavke u okviru sa listom ili radnje za izvršavanje skripti. Ovo vam omogućava da popunite okvira sa listom opcija i druge kontrole sa podacima spoljne u predložak obrasca, kao što su podaci koji se nalaze u SQL Server baze podataka ili SharePoint liste. Podaci za povezivanje možete dodati i u pomoćne izvore podataka, kada treba korisnika za prosleđivanje podataka u više od jedne spoljnog izvora podataka.

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje o pomoćnih podataka za povezivanje i šta su koriste u programu InfoPath.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u podatke za povezivanje

Saznajte koji podaci za povezivanje i kako se koriste za preuzimanje i prosleđivanje podataka iz baze podataka, Web usluge ili drugog izvora podataka. Na primer, ako tim projektima nalaze se na SharePoint lokaciji, možete da kreirate podatke za povezivanje sa te liste tako da imena projekta se pojavljuju u okviru sa listom u obrascu.

Dodavanje podataka za povezivanje u SharePoint biblioteci dokumenata ili liste

Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji može da izvrši upit o podacima iz biblioteke ili sa liste ili prosleđivanje podataka u biblioteku na serveru sa sistemom Windows SharePoint Services.

Dodavanje podataka za povezivanje sa Microsoft SQL Server bazom podataka

Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji izvršava upit SQL Server baze podataka.

Dodavanje podataka za povezivanje Veb usluge

Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca koji je moguće izvršiti upit ili prosledite podatke Veb usluge.

Dodavanje podataka za povezivanje korišćenjem postavki u biblioteci za povezivanje

Dodavanje pomoćnih podataka za povezivanje u predložak obrasca pomoću datoteku sa podacima za povezivanje uskladištene u biblioteke podataka za povezivanje na lokaciji Office SharePoint Server 2007 . Ova datoteka skladišti informacije o vezu sa izvorom podataka, kao što je Access baze podataka, unakrsne tabele ili tekstualne datoteke.

Korišćenje vrednosti iz Veb usluge da biste popunili okvir sa listom opcija, okvir padajuće liste ili kombinovanog okvira

Popunjavanje okvira sa listom, okvir padajuće liste ili kombinovani okvir podacima iz pomoćnih podataka za povezivanje Veb usluge.

Korišćenje vrednosti iz SQL Server baze podataka za popunjavanje okvira sa listom, okvir padajuće liste ili kombinovanog okvira

Popunjavanje okvira sa listom, okvir padajuće liste ili kombinovani okvir sa podacima iz upita podataka za povezivanje sa Microsoft SQL Server bazom podataka.

Podešavanje pomoćnih podataka za povezivanje za korišćenje van mreže

Podešavanje predloška obrasca tako da obrasce zasnovane na predlošku obrasca će keš podatke iz pomoćnih podataka za povezivanje kada korisnici popune obrazac. Ovo je korisno kada korisnici nisu povezani sa mrežom ili kada je spoljnom izvoru podataka obrasca u suprotnom nedostupna. U tim slučajevima, InfoPath prikazuje keširane podatke u obrascu, a obrazac će nastaviti da funkcioniše na očekivani način za korisnika.

Korak 6: Dodavanje validacije podataka, pravila i drugih opcija poslovne logike

Važno je da smanjite troškove i povećati efikasnost vaše poslovanje gde god je to moguće. Možete da koristite opcije poslovne logike u predlošku obrasca da biste sprečili greške u unosu podataka i da biste automatizovali radnje u obrascu za korisnika. Kada koristite InfoPath opcije kao što su validacija podatakauslovno oblikovanjei pravila, možete definisati uslove i radnje koje će automatski izvršavati zadatke koji su zasnovani na događaje, kao što su otvaranje ili zatvaranje obrasca, ili vrednosti koje su unete u obrazac predložak.

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje koji ilustruju logikom poslovnih funkcija u programu InfoPath.

Izaberite opciju

Radnja

Dodavanje, premeštanje i uklanjanje validacije podataka

Automatsko otkrivanje grešaka kao korisnik popunjava obrazac. Dodavanjem validacije podataka u kontrole u predlošku obrasca, možete da budete sigurni da su podaci koje prikupljate tačni i dosledni i da su usaglašeni sa standardima koji su već u koriste u vašem preduzeću.

Primenjivanje uslovnog oblikovanja na predložak obrasca

Sakrijte ili primenite oblikovanje kontrole na osnovu uslova koji se javljaju u obrascu. Možete da koristite uslovno oblikovanje da biste automatski primenili Podebljavanje, podvlačenje, kurziv, precrtani tekst, boju fonta i boju pozadine za kontrole. Uslovno oblikovanje možete da koristite i da biste utvrdili da li je kontrola vidljiva u obrascu kada korisnici popune, da li je kontrola onemogućena ili da li želite da omogućite korisnicima da biste dodali ili uklonili određene kontrole, kao što su opcionalni odeljci.

Add a rule

Dodavanje pravila da biste prikazali dijalog, postavljanje vrednosti polja, upit ili prosledite podatke za povezivanje, prebacivanje između prikaza, ili otvaranje ili zatvaranje obrasca kao odgovor na određene događaje i uslove koji se javljaju u obrascu.

Dodavanje formule u kontrolu

Dodajte formule koje izračunavanje podataka, prikažete određene datume i vremena u kontroli ili prikazati vrednosti koje korisnici unose u jednu kontrolu u neku drugu kontrolu.

Prikazivanje poslovne logike u predlošku obrasca

Koristite dijalog Logike da biste pregledali sve postavke validacije podataka, izračunate podrazumevane vrednosti, pravila i opcije programiranja povezane sa predloškom obrasca. Ovo vam pomaže da izbegnete bilo dugotrajan proces otvaranja svake pojedinačne kontrole da biste pregledali ove postavke.

Logikom poslovnih funkcijama u programu InfoPath su sve što vam je potrebno za većinu predložaka obrasca. Međutim, ako vaš predložak obrasca zahteva dodatne funkcije koje nisu dostupne u programu InfoPath, možete da koristite šifru da biste kreirali prilagođene funkcije. Ako želite da napišete skriptu, Microsoft Script Editor (MSE) možete da koristite za kreiranje, uređivanje i otklanjanje grešaka u programu Microsoft JScript ili Microsoft Visual Basic Scripting Edition (VBScript) kôd. Ako želite da pišete kontrolisani kôd, možete da koristite Microsoft Visual Studio 2005 alatke za aplikacije (VSTA) za kreiranje, uređivanje i otklanjanje grešaka u programu Visual Basic ili Visual C# kôd. Pored toga, ako imate Microsoft Visual Studio 2005, možete da integrišete InfoPath režim za dizajniranje funkcije u okruženje za razvoj Visual Studio 2005 preuzimanjem i instalacijom Microsoft Visual Studio 2005 Tools for the 2007 Microsoft Office System na vašem računaru. Zatim, možete da otvorite Visual Studio 2005, kreirati InfoPath projekat predloška obrasca i koristite režim za dizajniranje funkcije za dizajniranje predloška obrasca. Informacije o preuzimanju Microsoft Visual Studio 2005 Tools for the 2007 Microsoft Office System, potražite u odeljku InfoPath Portal za projektante na Veb lokaciji Microsoft Developer Network (MSDN).

Korak 7: Kreiranje prilagođenih prikaza

Svaki InfoPath predložak obrasca ima podrazumevani prikaz, koji se prikazuje kada korisnik prvi put otvori obrazac zasnovan na predlošku obrasca.

Okno zadataka " Prikazi " možete da koristite za dizajniranje dodatnih prikaza predloška obrasca:

Deo okna zadataka „Prikazi“

Prilikom dizajniranja novog prikaza, obično ponovite proces rasporeda u obrascu, dodavanje kontrola u njega i dodavanje validacije podataka ili druge funkcije.

Kreiranjem različitih prikaza predloška obrasca omogućavate korisnicima da pogledate podatke u obrascu na različite načine. Ovo vas sprečava da dizajnirate više predložaka obrazaca za isti poslovni proces. Na primer, u predlošku obrasca koji se koristi za obradu osiguranja možete kreirati jedan prikaz za osiguranike, malo prikaz za agenti osiguranja i treći prikaz za prodavca osiguranja. Svaki od ovih prikaza prilagođen je potrebama tip korisnika koji unosi informacije u nju. Takođe, možete dizajnirati prilagođene prikaze za štampanje koje se koriste isključivo za štampanje obrasca.

Prikazi bi trebalo da bude jednostavan i relativno laki za upotrebu. Međutim, ako želite da prenesete posebna uputstva za korisnike, možda ćete morati da ugradite pomoć u vašem prikazu. Na primer, možete da kreirate namenski prikaz pomoći za predložak obrasca i zatim dodajte dugme na podrazumevani prikaz koje korisnici mogu da kliknu da bi pristupili prikazu pomoći.

Sledeći resursi pružaju dodatne detalje o prikazima.

Izaberite opciju

Radnja

Dodavanje ili brisanje prikaza

Saznajte kako da dodate, upravljanje i brišete prikaze.

Kreiranje prikaza samo za InfoPath predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem

Saznajte kako da kreirate dva prikaza predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem za dva tipa korisnika. Jedan prikaz će biti za korisnike koji su otvorili predložak obrasca u Veb pregledaču. Drugi prikaz će se koristiti isključivo korisnici koji imaju InfoPath instaliran na računaru. Ovaj prikaz samo za InfoPath neće nikada biti omogućen u Veb pregledaču. Stoga, možete da koristite funkcije programa InfoPath u ovom prikazu koji nisu podržani u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem, kao što su uloge korisnika ili kontrola mastera/detalja.

Dizajniranje prikaza optimizovanog za štampanje

Saznajte kako da dizajnirate prikaza za štampanje za predložak obrasca i drugih tehnika za kreiranje predložaka obrazaca za štampanje.

Dodavanje prilagođenog teksta pomoći u predložak obrasca

Saznajte kako da dizajnirate prikaz pomoći za predložak obrasca i drugih tehnika za prikazivanje prilagođenog teksta na korisnike.

Korak 8: Omogućavanje prosleđivanja

Tih podataka obično neće ostati u obrascima koje korisnici popunjavaju prilikom dizajniranja predložaka obrasca za prikupljanje podataka kao deo većeg poslovnog procesa. Umesto toga, obrazac podaci će se premestiti iz obrasca u sledeću fazu u poslovnom procesu – obično u spoljnog izvora podataka kao što je baza podataka ili Veb usluge. Na primer, zaposleni možda koristite InfoPath da popunite obrazac izveštaja o troškovima i da zatim proslediti taj obrazac Web usluzi gde je moguće obraditi obrazac.

Određivanje gde želite da podaci u predlošku obrasca prosleđivanje može da poveća preciznost i efikasnost vaše poslovne procese, zato što omogućava vam da veću kontrolu nad tim procesima. Pre nego što korisnici proslede svoje podatke, InfoPath osigurava da podaci u obrascima važeći i omogućava korisnicima da biste ispravili sve nevažeće podatke. Ova opcija može pomoći da biste se uverili da se šalje samo važeće podatke u spoljnom izvoru podataka.

Sledeći resursi objašnjavaju kako da dizajnirate predložak obrasca tako da se podaci obrasca proslede na lokaciji po vašem izboru.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u prosleđivanje podataka obrasca

Pročitajte više o slanju podataka obrasca na određenu lokaciju, kao što je baza podataka ili Veb usluge.

Prosleđivanje podataka obrasca na nekoliko lokacija

Dizajniranje pomoćnih podataka za povezivanje i pravila za prosleđivanje podataka obrasca na nekoliko lokacija kada korisnici kliknu na dugme Prosledi u obliku.

Korak 9: Omogućavanje bezbednosne funkcije

Trebalo bi da koristite postojeće bezbednosne smernice organizacije kao osnovu za izbore koje načinite u vezi sa bezbednošću predloške obrazaca i njihovih srodnih obrazaca.

Ako kreirate predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem, imajte na umu da na mnogo faktora uticati na bezbednost informacija uskladišteni na serverima koji rade InfoPath Forms Services. Neka vam kontrolišu, a neke vaš administrator, koji je osoba koja podešava i upravlja korisničkim nalozima dodeljuje dozvole i pomaže korisnicima sa probleme sa pristupom mreži ili serveru. Možda ćete morati da sarađujete sa administratorom da biste postavili odgovarajuće opcije za predložak obrasca.

Sledeći resursi objašnjavaju kako da dizajnirate predložak obrasca sa bezbednošću na umu.

Izaberite opciju

Radnja

Pitanja bezbednosti za predloške obrazaca i obrasce

Pročitajte o nekim najboljim praksama za zaštitu predložaka obrazaca i obrazaca i pitanja o bezbednosti servera.

Nivoi bezbednosti InfoPath obrazaca

Saznajte više o na tri različita nivoa bezbednosti za obrasce: Ograničeno "," domen "i" potpuna pouzdanost. Nivoi bezbednosti određuju da li obrazac može da pristupi podacima u drugim domenima ili pristup datotekama i postavkama na računaru korisnika.

Postavljanje potrebnog nivoa bezbednosti za predložak obrasca

Zamena podrazumevane bezbednosne postavke, koje InfoPath automatski bira zasnovana na funkcijama u predlošku obrasca.

Uvod u digitalne potpise

Saznajte više o digitalnim potpisima u programu InfoPath i uslovima njihovog korišćenja u predložaka obrazaca omogućenih za pregledač. Potpisivanje obrasca potvrđuje identitet korisnika kao osobe koja je popunila obrazac i obezbeđuje da sadržaj obrasca nije promenjen.

10 korak Testiranje izgled i ponašanje

Vaš plan testiranja zavisi od složenosti predloška obrasca i od postojećih smernica u vašoj organizaciji za korišćenje predložaka obrazaca. Vaš plan testiranja može biti jednostavnim pregled obrasca da biste testirali izgleda obrazaca koji su zasnovani na predlošku obrasca i ponašanje. Kada primenite predložak obrasca na velikoj Skali, više testiranja možda će biti potrebno. Na primer, možda ćete želeti da obavite testiranje upotrebljivosti ili isplanirate probne primene pomoću uzorka korisnika.

Najosnovnije testiranje obično obuhvata Pregled predloška obrasca u prozoru Pregled u programu InfoPath. Prozor za pregled vam omogućava da prikažete obrazac onako kako će izgledati kao da korisnici, i unos podataka u kontrole kako biste testirali njihovu funkcionalnost. Ovo vam omogućava da proverite poravnavanje i oblikovanje kontrola. Takođe možete da testirate funkcionalnost kontrola u obrazac. Na primer, možete da unesete podatke u kontrole da biste se uverili da Validacija podataka, formule, pravila i podaci za povezivanje radi kao što ste očekivali. U prozoru za pregled, koje bi trebalo da takođe se uverite da vaš predložak obrasca besplatne greške u kucanju i nedoslednosti, i proverite da li je izgleda dobro iz se da vizuelno.

Savet: Prozor za pregled možete da koristite i za jednostavno, iterativno testiranje kontrola i ponašanja obrasca prilikom dizajniranja predloška obrasca.

Iako možete da uradite veći deo testiranja se, pre nego što objavite i distribuirate predložak obrasca, testirajte ga pomoću korisnika da biste se uverili da ispunjava njihova očekivanja. Najboljem slučaju, će objavljivanje predloška obrasca pilot, i distribuirate samo mali deo onoga korisnika. Na ovaj način, možete zatražiti povratne informacije od pravih korisnika o ukupnom upotrebljivosti vašeg predloška obrasca. Zatim možete da izvršite sve neophodne promene pre objavljivanja predloška obrasca za širu publiku.

Sledeći resursi objašnjavaju kako da koristite okno zadataka Kontrolor dizajna za testiranje predloška obrasca.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u oknu zadataka kontrolora dizajna

Saznajte više o okno zadataka Kontrolor dizajna i kako možete da ga koristite za testiranje funkcija predloška obrasca.

Vrh stranice

Faza 3: primena

Proces primene predloška obrasca obuhvata objavljivanje predloška obrasca, omogućavanje njegovog korišćenja na Webu (za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem) i obaveštavanje korisnika o dostupnosti predloška obrasca. Ako planirate da instalirate predložak obrasca na računare korisnika, proces objavljivanja može da uključuje kreiranje specijalne instalacione datoteke. Predloške obrazaca možete da objavite na mnogim lokacijama, uključujući liste distribucije e-pošte i servere koji koriste InfoPath Forms Services ili Windows SharePoint Services.

Ako planirate da objavite predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem na serveru na InfoPath Forms Services, koje morate pregledača – omogućite predložak obrasca pored objavljivanja. U većini slučajeva, možete da izvršite ovaj korak tokom procesa objavljivanja tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu u čarobnjak za objavljivanje. Međutim, ako vaš predložak obrasca uključuje određene funkcije, kao što su kontrolisani kôd, nećete moći da pregledača-omogućavanje predloška obrasca sami. Umesto toga, morate sačuvati predložak obrasca na deljenoj lokaciji, a zatim obavestiti administratora farme da je dostupan za pregled. Na svom administratoru farme da zatim proverite da li predložak obrasca bez grešaka i upozorenja, otpremite ga na lokaciji u Web farmi, i zatim da ga aktivirate u na kolekcija lokacija na serveru.

Sledeći resursi opisuju proces objavljivanja i šta to znači.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u objavljivanje predloška obrasca

Utvrdite kako i gde da objavite predložak obrasca.

Objavljivanje predloška obrasca na serveru na usluge InfoPath Forms Services

Objavljivanje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem koji je moguće popuniti u programu InfoPath ili na vebu. Čitajući ovaj članak takođe možete da odredite da li možete pregledača-omogućiti predloška obrasca ili da li vam je potrebna administrator farme da biste izvršili ovaj korak za vas.

Objavljivanje predloška obrasca na serveru na Microsoft Windows SharePoint Services

Objavljivanje predloška obrasca u biblioteci, koja predstavlja mesto na SharePoint lokaciji gde se upravlja kolekcijom datoteka. Takođe možete da objavite predložak obrasca kao tipa sadržaja lokacije, koji omogućava da dodelite više predložaka obrasca u jednoj biblioteci ili da biste dodelili predloška obrasca u više biblioteka u kolekciji lokacija.

Objavljivanje predloška obrasca u listu primalaca e-poruka

Distribuirajte predložak obrasca u e-poruku korisnicima. Čarobnjak za objavljivanje kreira e-poruku koja uključuje kopiju predloška obrasca i obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca. Kada korisnici otvore e-poruku, mogu da popune obrazac direktno u telu e-poruke.

Objavljivanje predloška obrasca sa nivoom bezbednosti potpuna pouzdanost

Koristite čarobnjak za objavljivanje da biste kreirali instalacione datoteke, tako da možete da instalirate potpuno pouzdane predloške obrazaca na računare korisnika. Obrazac možete da pokrenete sa potpunu pouzdanost samo ako njoj pridruženim predloškom obrasca digitalno potpisan pouzdanog vrhovnog certifikata ili ako je predložak obrasca instaliran na računaru korisnika pomoću instalacionog programa kao što je Microsoft Windows Installer (.msi datoteka).

Vrh stranice

Faza 4: održavanje

Održavanje predloška obrasca obuhvata ažuriranje predloška obrasca kada je to potrebno i izdavanje novih verzija. Takođe je dobra ideja da povremeno tražite povratne informacije od korisnika o upotrebljivosti dizajna. Predložak obrasca i dalje ispunjava svoje potrebe ili izmenjene te potrebe?

Kada objavite predložak obrasca koji ste promenili, InfoPath možete da ažurirate predložak obrasca (.xsn datoteka) i sve postojeće obrasce (.xml datoteke) koji su zasnovani na predlošku obrasca. Kada korisnici otvore postojeći obrazac, automatski će preuzeti najnoviju kopiju predloška obrasca i podataka iz obrasca će se ažurirati kako bi se podudarala tu verziju. Po podrazumevanim postavkama, InfoPath automatski zamenjuje stariju verziju predloška obrasca sa najnovijom verzijom. Možete da odaberete način ažuriranja koja vam više odgovara za ažuriranje postojećih korisničkih obrazaca.

Ako ste administrator farme za server koji koristi InfoPath Forms Servicesi treba da otpremite novu verziju na predložak obrasca odobren od strane administratora, možete da odredite kako prelaza između postojeću verziju i nadograđenu verziju će zauzeti mesto. Na primer, možete odabrati da zamenite predložak obrasca novijom verzijom bez gubitka podataka za korisnike koji su trenutno popunjavaju obrazac u pregledaču. Druga mogućnost je da, ako imate dobar razlog, kao što su bezbednosne ispravke, možete odabrati da odmah zamenite predložak obrasca.

Ako treba da ažurirate postojeće komponente predloška, otvorite je, izvršite neophodne promene, sačuvate predloška, i zatim je ponovo distribuirajte dizajnerima. Nakon što dizajneri obrazaca dodaju najnoviju verziju komponente predloška u okno zadatka kontrole , mogu da koriste u svojim predlošcima obrazaca. Ako otvore predložak obrasca koji sadrži stariju verziju komponente predloška, InfoPath će zatražiti od njih da biste ažurirali taj deo predloška sa najnovijom verzijom.

Sledeći resursi detaljnije opisuju kako da izmenite i ažuriranje predložaka obrazaca i predložaka.

Izaberite opciju

Radnja

Uvod u ažuriranje postojećih predložaka obrazaca

Saznajte kako InfoPath ažurira predložak obrasca i sve odgovarajuće korisničke obrasce. Pročitajte o za ažuriranje predložaka obrazaca omogućenih za pregledač i tehnika za izbegavanje gubitka podataka u postojeću korisničke obrasce.

Izmena objavljenog predloška obrasca

Saznajte kako da biste izmenili objavljeni predložak obrasca, izmenite radnu kopiju predloška obrasca i zatim ponovo ih objavite radnu kopiju na originalnoj lokaciji za objavljivanje.

Premeštanje objavljenog predloška obrasca u novoj biblioteci dokumenata

Efikasno premestite predložak obrasca i sve postojeće obrasce iz jedne biblioteke u drugu. Na primer, kada primenite predložak obrasca možda ćete morati da biste premestili predloška obrasca na serveru sa više kapacitet tako da više korisnika da popunjavaju obrasce u isto vreme.

Promena ili uklanjanje podataka za povezivanje

Menjanje ili uklanjanje podataka za povezivanje predloška obrasca. Možda ćete morati da uradite ako se promene spoljni izvori podataka za predložak obrasca.

Dodavanje, uklanjanje i ažuriranje datoteke resursa u predlošku obrasca

Upravljanje datotekama koje se dodaju u predložak obrasca da podržava funkcionalnost obrazaca povezanih sa njim. Na primer, možda ćete morati da dodate HTML datoteku koja se koristi za prikazivanje informacija u prilagođeno okno zadataka ili izmenite XML datoteku koja se koristi za prikazivanje stavki na listi.

Menjanje postojeće komponente predloška

Izmenite dizajna postojeće komponente predloška.

Vrh stranice

Faza 5: arhiviranje

Organizacije često arhiviraju predloške obrazaca i obrasce kao poslednji korak u životnom ciklusu dizajna obrasca. Ako vam više nije potrebna određenog predloška obrasca, možda ćete želeti da Povucite ga iz upotrebe i zadržati kopiju digitalnog predloška obrasca za zapise. Pored toga, možda ćete želeti da sačuvate podatke prikupljene u obrascima koji su zasnovani na predlošku obrasca.

Mnoge organizacije poštuju stroga pravila dugoročne prostora za skladištenje i održavanje podataka u arhivama. Na primer, organizacija možda će biti zatraženo da biste zadržali kupca zapise transakcija datoteka za određeni broj godina. Arhive smernica u vašoj organizaciji može biti koje pokreću unutrašnje smernice, usaglašenost ili oba. U sklopu procesa planiranja, trebalo bi da saznate šta je to smernicama.

Arhiviranje predloška obrasca

Ako ste administrator farme za server koji koristi InfoPath Forms Services, možete povući predložaka obrazaca omogućenih za pregledač kada postanu zastareli. Na primer, možda ćete želeti da se predložak obrasca ankete kada anketu završi. Da bi biblioteke trenutne i neometan, uverite se da predložaka obrazaca koji se više ne koriste povučeni i da imate smernica na mestu za nadgledanje i nadogradnju postojećih predložaka obrazaca.

Ako nameravate da povučete predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem koje se i dalje koristi, trebalo bi da planirate da ili izvršavanje postepene nadogradnje ili utišavanje predloška obrasca kako biste sprečili prekidanje sesija prekinuta, što može dovesti do gubitka podataka i iznenada prekida za korisnike popunite obrazac.

Takođe je dobra ideja da arhivirate izvornu datoteku predloška obrasca (.xsn datoteka) u programu za kontrolu verzija ili neki drugi tip rešenja za upravljanje datotekama koje vaša organizacija koristi. Uraditi obezbeđuje vaša organizacija i da zapis predložak obrasca koji možete da koristite kada arhive obrazaca i podataka obrasca, a u slučaju da želite da vratite u prethodno stanje ili ažuriranje predloška obrasca.

Arhiviranje obrazaca i podataka obrasca

Ako vaša organizacija koristi Office SharePoint Server 2007, možete da arhivirate dovršeno, zasnovana na serveru i obrasce (.xml datoteke) tako što ćete ih konvertovati u Web stranice. Arhivirane obrazac se može uskladištiti u istu biblioteku gde se nalazi originalni obrazac ili ga možete se prebaciti na drugu lokaciju u skladu sa uputstvima u vašoj organizaciji.

Napomena: Kada konvertujete obrasca u Veb stranicu, rezultujući datoteka može biti neznatno razlikuju od originalnu datoteku. Trebalo bi da proverite rezultate konverzije da biste se uverili da odgovaraju vašim potrebama. Na primer, ako podatke za povezivanje sa pomoćni izvor podataka je korišćen za popunjavanje okvira sa listom u obrascu, nećete videti sve vrednosti za liste u obrascu arhivirane. Umesto toga, videćete samo vrednost koju korisnik naveli prilikom popunjavanja obrasca.

U programu InfoPath obrazac možete arhivirati tako što ćete otvoriti i izvesti u neki od sledećih formata:

 • Portable Document Format (PDF)    PDF je sa fiksnim rasporedom elektronski format datoteke koji čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteka. PDF format obezbeđuje da datoteka, kada se prikazuje na mreži ili štampa, zadržava tačnu oblikovanje koje ste primenili i da podaci u datoteci ne može da se lako kopirati ili menjati.

 • XML Paper Specification (XPS)    XPS je elektronski format datoteke koji čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteka. XPS format obezbeđuje da datoteka koja se prikazuje na mreži ili štampa, zadržava tačnu oblikovanje koje ste primenili, i da podatke u datoteci ne mogu lako kopirati ili menjati.

Možete da sačuvate kao PDF ili XPS datoteke iz programa Microsoft Office 2007 tek pošto instalirate programski dodatak. Više informacija potražite u članku Omogućavanje podrške za druge formate datoteka, kao što su PDF i XPS.

Popunjeni obrazac možete da izvezete i kao Veb stranice, u Veb stranica u jednoj datoteci (MHTML) formatu. Ovaj tip datoteke omogućava ljudima da prikazuju (ali ne izmenite) sadržaj obrasca u pregledaču.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×