You have multiple accounts
Choose the account you want to sign in with.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije FTEST u programu Microsoft Excel.

Daje rezultat F-testa. F-test daje dvostranu verovatnoću da varijanse u argumentima niz1 i niz2 nisu u velikoj meri različite. Ovu funkciju upotrebite da biste odredili da li dva uzorka imaju različite varijanse. Na primer, na osnovu rezultata testa iz javnih i privatnih škola možete da proverite da li te škole imaju različite nivoe raznolikosti bodova na testovima.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Dodatne informacije o novoj funkciji potražite u članku Funkcija F.TEST.

Sintaksa

FTEST(niz1,niz2)

Sintaksa funkcije FTEST ima sledeće argumente:

  • Niz1     Obavezno. Prvi niz ili opseg podataka.

  • Niz2     Obavezno. Drugi niz ili opseg podataka.

Primedbe

  • Argumenti moraju da budu ili brojevi ili imena, nizovi ili reference koje sadrže brojeve.

  • Ako argument tipa niza ili reference sadrži tekst, logičke vrednosti ili prazne ćelije, ove vrednosti će biti zanemarene dok će ćelije sa vrednošću nula biti uključene u izračunavanje.

  • Ako je broj tačaka podataka u argumentima niz1 ili niz2 manji od 2 ili ako je odstupanje argumenta niz1 ili niz2 nula, FTEST daje #DIV/0! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Vrednost F-testa koju vraća funkcija LINEST razlikuje se od vrednosti F-testa koju daje funkcija FTEST. Funkcija LINEST daje F statistiku, a funkcija FTEST daje verovatnoću.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci1

Podaci2

6

20

7

28

9

31

15

38

21

40

Formula

Opis

Rezultat

=FTEST(A2:A6,B2:B6)

F-test za gorenavedene skupove podataka

0,64831785

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×