Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Daje inverznu funkciju standardne normalne kumulativne raspodele. Raspodela ima srednju vrednost nula, a standardna devijacija jedan.

Važno: Ova funkcija je zamenjena nekim novim funkcijama koje obezbeđuju poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da od sada uzmete u obzir korišćenje novih funkcija zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novoj funkciji potražite u članku Funkcija NORM.S.INV.

Sintaksa

NORMSINV(verovatnoća)

Sintaksa funkcije NORMSINV ima sledeće argument:

  • Verovatnoća     Obavezno. Verovatnoća koja je povezana sa normalnom raspodelom.

Primedbe

  • Ako verovatnoća nije broj, NORMSINV daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

  • Ako je <= 0 ili je verovatnoća >= 1, NORMSINV #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Kada je zadata vrednost verovatnoće, NORMSINV traži onu vrednost broja z za koju je NORMSDIST(z) = verovatnoća. Prema tome, preciznost funkcije NORMSINV zavisi od preciznosti funkcije NORMSDIST. NORMSINV koristi iterativnu tehniku pretraživanja. Ako pretraga nije konvergirala nakon 100 iteracija, funkcija daje grešku #N/A.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=NORMSINV(0.9088)

Inverzna funkcija standardne normalne kumulativne raspodele sa verovatnoćom od 0,9088.

1,3334

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×