Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije OFFSET u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje referencu na opseg koji predstavlja precizirani broj redova i kolona iz ćelije ili opsega ćelija. Referenca koja se dobija može biti pojedinačna ćelija ili opseg ćelija. Moguće je precizirati broj redova i kolona koji će biti dobijeni.

Sintaksa

OFFSET(referenca, redovi, kolone, [visina], [širina])

Sintaksa funkcije OFFSET ima sledeće argumente:

  • Referenca    Obavezno. Referenca na kojoj želite da bazirate pomak. Referenca se mora odnositi na ćeliju ili opseg susednih ćelija. U suprotnom, OFFSET daje grešku #VALUE!.

  • Redovi    Obavezno. Broj redova, nagore ili nadole, na koje želite da se odnosi gornja leva ćelija. Korišćenje broja 5 za argument redovi određuje da je gornja leva ćelija u referenci pet redova ispod reference. Redovi mogu biti pozitivni (što znači ispod početne reference) ili negativni (što znači iznad početne reference).

  • Kolone    Obavezno. Broj kolona nalevo ili nadesno, na koji želite da se odnosi gornja leva ćelija rezultata. Korišćenjem broja 5 za argument kolone navodi se da je gornja leva ćelija u referenci pet redova desno od reference. Argument kolone može biti pozitivan (što znači desno od početne reference) ili negativan (što znači levo od početne reference).

  • Visina    Opcionalno. Visina izražena brojem redova za koju želite da bude vraćena referenca. Visina mora biti pozitivan broj.

  • Širina    Opcionalno. Širina izražena brojem kolona za koju želite da bude vraćena referenca. Širina mora biti pozitivan broj.

Napomene

  • Ako redovi i kolone postave referencu preko granica radnog lista, OFFSET daje #REF! vrednost greške.

  • Ako je argument visina ili širina izostavljen, pretpostavlja se da imaju jednaku visinu i širinu kao referenca.

  • OFFSET zapravo ne pomera nijednu ćeliju niti menja selekciju; ona samo daje referencu. OFFSET se može koristiti sa bilo kojom funkcijom u očekivanju argumenta referenca. Na primer, formula SUM(OFFSET(C2;1;2;3;1)) izračunava ukupnu vrednost opsega od 3 reda i 1 kolone koji je 1 red ispod i 2 kolone desno od ćelije C2.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Formula

Opis

Rezultat

=OFFSET(D3,3,-2,1,1)

Prikazuje vrednost u ćeliji B6 (4)

4

=SUM(OFFSET(D3:F5,3,-2, 3, 3))

Sabira opseg B6:D8

34

=OFFSET(D3, -3, -3)

Daje grešku jer referenca upućuje na nepostojeći opseg na radnom listu.

#REF!

Podaci

Podaci

4

10

8

3

3

6

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×