Funkcija rate

Daje dvostruko određujući kamatnu stopu po periodu za anuitet.

Sintaksa

Stopa ( Nper , pmt, Pv [, fv ] [, tip ] [, pretpostavka ] )

Sintaksa funkcije rate ima sledeće argumente:

Argument

Opis

br_nper

Obavezno. Dvostruki navođenje ukupnog broja perioda plaćanja u anuitetu. Na primer, ako plaćate mesečne rate na četvorogodišnji kredit za automobil, kredit ima ukupno 4 * 12 (ili 48) perioda otplate.

rata

Obavezno. Promenljiva Dvostruko koja navodi ratu za svaki period. Rate obično sadrže glavnicu i kamatu koja se ne menja tokom anuiteta.

PV

Obavezno. Dvostruki precizira sadašnju vrednost ili vrednost danas, niza budućih uplata ili prijemnica. Na primer, kada pozajmite novac da biste kupili automobil, iznos kredita predstavlja sadašnju vrednost za pozajmljivanje mesečnih isplata automobila.

bud_vr

Opcionalno. Varijanta koja precizira buduću vrednost ili gotovinsku ravnotežu koju želite da izvršite poslednju isplatu. Na primer, buduća vrednost kredita je 0 RSD jer je to njegova vrednost nakon poslednje rate. Međutim, ako želite tokom 18 godina da uštedite 50.000 RSD za obrazovanje deteta, 50.000 RSD onda predstavlja buduću vrednost. Ako se izostavi, pretpostavljena vrednost je 0.

tip

Opcionalno. Varijanta koja određuje broj koji označava kada dospevaju uplate. Koristite 0 ako rate dospevaju na kraju perioda otplate ili 1 ako rate dospevaju na početku perioda. Ako se izostavi, pretpostavljena vrednost je 0.

procena

Opcionalno. Vrednost Variant koji procenjuje da će biti vraćena brzinom. Ako je izostavljen, pretpostavka je 0,1 (10%).

Napomene

Anuitet je niz fiksnih novčanih isplata tokom vremenskog perioda. Anuitet može biti kredit (kao što je hipoteka) ili investicija (kao što je plan za mesečne štednje).

Za sve argumente, gotovina koju ste isplatili (kao što su depoziti za štedne uloge) predstavljena je negativnim brojevima; gotovina koju primate (kao što su čekovi sa dividendom) predstavljena je pozitivnim brojevima.

Stopa se izračunava iteracija. Počevši od vrednosti za nagaрanje, ciklus protoka kroz izračunavanje dok rezultat ne bude tačan u okviru 0,00001 procenta. Ako stopa "ne može da pronađe ishod posle 20 pokušaja, ne uspeva. Ako pretpostavite da 10 procenata i stopa ne uspe, isprobajte različitu vrednost za pogađavanje.

Primer upita

Izraz

Rezultati

Izaberite stavke Financialuzorak. *, (stopa ([trajno] * 12,-[Monthliotplate], [Loaniznos], 0, 0, 0,1) * 12) kao Interestatiste iz finansijskog Aluzorka;

Vraća sva polja iz tabele "Financialuzorak" i godišnja "stopa" kamate na osnovu "Terminagodina", "Monthlyotplate" i "Loaniznos" i prikazuje rezultate u kamatnoj koloni.

VBA primer

Napomena: Primeri koji slede pokazuju upotrebu ove funkcije u Visual Basic for Applications (VBA) modulu. Za više informacija o radu sa VBA modulom izaberite stavku Referenca razvojnog programera sa padajuće liste pored stavke Pretraga i unesite termine u polje za pretragu.

Ovaj primer koristi funkciju kamatna za izračunavanje kamatne stope kredita koji daje ukupan broj uplata (TotPmts), količine plaćanja kredita (Payment), trenutnu vrednost ili direktor kredita (PVal), buduću vrednost kredita (FVal), broj koji nderešava da li uplata dospeva na početku ili na kraju perioda plaćanja (PayType) i približavanja očekivane kamatne stope (Guess).

Dim Fmt, FVal, Guess, PVal
Dim Payment, TotPmts, PayType, APR
' When payments are made.
Const ENDPERIOD = 0, BEGINPERIOD = 1
Fmt = "##0.00" ' Define percentage format.
FVal = 0 ' Usually 0 for a loan.
Guess = .1 ' Guess of 10 percent.
PVal = InputBox("How much did you borrow?")
Payment = InputBox("What's your monthly payment?")
TotPmts = InputBox("How many monthly payments do " & _
"you have to make?")
PayType = MsgBox("Do you make payments at the end " & _
"of the month?", vbYesNo)
If PayType = vbNo Then
PayType = BEGINPERIOD
Else PayType = ENDPERIOD
End If
APR = (Rate(TotPmts, -Payment, PVal, _
FVal, PayType, Guess) * 12) * 100
MsgBox "Your interest rate is " & _
Format(CInt(APR), Fmt) & " percent."

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×